În special în perioada adolescenței, copiii pot trece prin momente mai dificile. Însă știați cum îi putem ajuta să treacă peste acestea?
Aflați din rândurile următoare ce puteți face în momentele în care copiii trec prin anumite perioade nu tocmai ușoare, dar și cum îi puteți ajuta mai exact. În plus, descoperiți și ce alte amănunte a dezvăluit psihologul Felicia Akkaya, la „Consilier de Vedete”, de pe canalul de YouTube WOWnews, Kanal D.
Ce putem face dacă copilul trece printr-o perioadă dificilă
Se pare că de această dată în emisiunea „Consilier de Vedete”, de pe canalul de Youtube WOWnews, Kanal D, gazda emisiunii, Felicia Akkaya, a primit o altă întrebare de interes general, chiar de la Amna, mama lui David, în vârstă de opt ani.
„ Am înțeles de la diverse mămici că la vârsta de 14 ani, copiii au o vârstă foarte dificilă și poți pierde foarte repede legătură cu ei, contactul cu ei, este adevărat?”, a fost
Citeste si: Cum convingem copiii să ducă la bun sfârșit o sarcină. „Ia-l în glumă, fă-l să conștientizeze!”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Astfel încât, se pare că mai ales în această perioadă a adolescenței, părinții nu ar trebui să intervină atât de mult în viața copiilor, tocmai pentru ca aceștia să se poată simți importanți și independenți.
Felicia Akkaya, gazda emisiunii „Consilier de Vedete”, a dezvăluit modalitatea prin care părinții le pot fi alături copiilor în perioada adolescenței, iar totodată nici să nu intervină prea mult.„ Deși David are opt ani, Amna este preocupată de acum de cum să se descurce cu el în perioada în care intră, în adolescență. Această pre-adolescență și tendința pe care deja copiii, și în special băieții o au, să-și câștige independența, se face simțită mult mai repede. Deci Amna ești îndreptățită să întrebi cum poți să faci în așa fel încât copilul tău, adolescent, să nu scape de sub control.
Tendința este mare și este mare tocmai pentru că la această vârstă, au nevoie să se simtă importanți, au nevoie să se simtă independenți, se consideră suficient de mari să facă anumite lucruri, dar nu sunt atât de copți pe cât cred ei că sunt.
Cea mai bună soluție este ca noi, părinții, în această perioadă, să nu fim o presiune socială pentru ei, să nu-i copleșim cu Nu-uri, cu reguli, cu lecții învățate, într-un cadru clasic. Putem să avem discuții cu ei, de ce nu, în mașină sau făcând anumite lucruri, moment în care nu-l obligi pe copil să se uite ochi în ochi.
Citeste si: Cum scăpăm de fobia zborului cu avionul. „Traumele din copilărie sunt dificile!”
Care sunt aspectele importante din perioada adolescenței
Deși avem tendința să fim alături de copiii noștri în fiecare moment al vieții lor, în perioada adolescenței, ar trebui să mai rărim acest suport pe care-l oferim, tocmai pentru a-i face să se simtă importanți și independenți, deși le vom fi alături în continuare, aspecte declarate și de către psihologul Felicia Akkaya.
„ Sunt încă suficient de mici cât să nu fie confortabili să ne treacă cumva cu vederea și să ne dezamăgească, dar în aceeași măsură, își doresc să facă cum consideră ei că trebuie. Ideal ar fi să găsim un al treilea personaj, un prieten de familie, un instructor de sport cu care ei se înțeleg mai bine, fratele mai mare, cineva care cumva să le împărtășească toate acele reguli pe care, de fapt și tu le-ai spus de ani de zile, dar cumva, să vină de la o a treia persoană, să aibă senzația că o face pentru că și dorește el, nu pentru că i-ai impus tu. Noi, în perioada adolescenței suntem acei părinți care sunt depășiți, nu avem cum să le știm pe toate, nu mai ești adaptat cu ceea ce se întâmplă.
Amna, de pierdut, nu-l pierzi și copilul tău. Va rămâne același, atâta timp cât vei reuși să păstrezi contactul cu el, să păstrezi acea relație pe care o construiești în ani, dacă nu ai reușit să o faci pe tot parcursul vieții lui, nu o să-ți iasă acum, în adolescență. Motiv pentru care, atunci când patinează, dar tu îl ai la mână cu tot felul de situații, cu tot felul de memorii pe care le-ați construit împreună, încearcă să rupi ritmul, îl gâdili și îi spui «Vreau copilul meu înapoi!» Încearcă să-l faci să uite de tensiune și să reintre în stilul de viață pe care cândva l-ați avut și cândva reprezenta normalitatea.
Încrederea și iubirea necondiționată, rămân întotdeauna esențiale pentru ei. Au nevoie de noi chiar și atunci când simt că și-au luat zborul și că sunt importanți, puternici și se descurcă în toate. Ei trebuie să știe că undeva acolo, în spatele lor, părinții sunt cei care veghează și nu așa să li se întâmple ceva rău. Asta înseamnă să fii părinte.”, a mărturisit psihologul Felicia Akkaya.
Citeste si: Cum se înțelege Cabral cu fiica lui din prima căsătorie, Inoke