Ce beneficii au prunele și câte prune sunt recomandate zilnic. Ce spun specialiștii în nutriție despre fructele vedetă ale toamnei.
Prunele reprezintă fructele preferate ale multor persoane. Cărnoase și parfumate, prunele pot fi consumate ca atare sau în compoturi, gemuri, găluște cu prune sau în tarte.
Medicii recomandă consumul prunelor atunci când sunt coapte în totalitate, deoarece atunci ating concentrația maximă de antioxidanți.
Prunele nu cresc nivelul de glucoză din sânge, ceea ce înseamnă că sunt o gustare ideală atunci când ești la dietă.
Pentru micul dejun, alege să consumi o prună tăiată bucățele cu iaurt grecesc și o linguriță de fulgi de ovăz. Această combinație este foarte potrivită pentru sistemul digestiv și combate eficient constipația.
Un studiu la care au participat femei aflate la menopauză a indicat o creștere a densității osoase în cazul celor care consumau prune în mod regulat, așa că sunt extrem de bune pentru sănătatea oaselor.
Prunele se pot depozita în frigider în cazul în care vrei să le oprești procesul de coacere sau în fructieră, la temperatura camerei, dacă vrei să se mai coacă puțin și să fie moi.
Fructele sunt recomandate să fie bine spălate înainte de a fi consumate cu tot cu coajă.
Prunele susțin absorbția fierului în organism datorită conținutului de vitamina C. Așadar, persoanele care se confruntă cu anemii și care au sistemul imunitar scăzut ar trebui să consume mai des prune.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Iuliana Dabija, specialist în nutriție și psihonutriție, a dezvăluit în cadrul unui interviu TV, de ce ar trebui să introducem aceste fructe în alimentație.
„ Prunele pot fi consumate în plăcinte. Dar ele au un aport destul de mare de vitamine și minerale și un aport scăzut de calorii. Acestea proaspete nu depășesc 60 de calorii pe o sută de grame. Dacă vorbim de cele uscate, că prunele se și usucă uneori, acelea au un aport mult mai mare de calorii, adică 240 chiar și 300 de calorii dacă sunt și îndulcite.
Citeste si: Ce se intampla in corpul tau cand mananci prune uscate
Vreau să vă spun că atunci când erați mici, vi s-a spus să mâncați prune în caz de constipație. Ele conțin isatină, care dau culoarea roșiatică și au efectul laxativ. Au capacitatea de a regla metabolismul și de a ajuta la tranzit.
Citeste si: „Aluatul nu trebuie să fie prea tare, ci potrivit!” Rețeta de găluște cu prune a Getuței Sterp
Citeste si: Rețetă de găluște cu prune. Arată senzațional în farfurie
Prunele mai conțin magneziu, având o capacitate de a oferi o anumită tranchilizare, de asemenea conțin vitamina A, B. Se recomandă 10 prune proaspete pe zi. Poți consuma 4 prune uscate zilnic. Cele 7- 8 prune uscate se pun într-un pahar, se pune apă peste ele, se lasă la macerat până dimineața. Dimineața, pe stomacul gol, se bea lichidul pe stomacul gol, apoi se consumă prunele. S-a dovedit mult mai bun acel efect laxativ decât atunci când mănânci prunele proaspete. Dar trebuie avută grijă, că această frecvență poate duce și la deranjament. Fiecare știe cât trebuie să mănânce pentru a se simți bine”, a dezvăluit specialistul în nutriție.
Cum pregătești prune cu nuci, o gustare sănătoasă
O gustare extrem de rapidă și de sănătoasă se poate realiza astfel: Se taie nucile pe jumătate, se pune câte o jumătate de nucă în fiecare și se bagă la cuptor până se înmoaie prunele și nucile devin ușor crocante. Aceste gustări pot fi consumate și de către copii.