Când vine vorba despre grăsimile pentru gătit, răspunsurile vor fi mereu incerte și discuțiile vor fi în contradictoriu, chiar și cele de la specialiști. Singurul aspect cu care nutriționiștii și medicii sunt de acord este faptul că prăjitul nu este sănătos, chiar dacă folosești unt, ulei sau seu.
Un sfat important este acela că, înainte să gătești la aburi, în cuptor sau în cratițe antiaderante este bine ca alimentele să fie puse la fiert. Grăsimile de gătit sunt împărțire în două categorii, ci anume, vegetale și animale, iar dintre cele vegetale cele mai des folosite sunt uleiul de măsline, de struguri, de floarea-soarelui, de porumb sau margarină.
Citeste si: Rețetă delicioasă de cotlete de porc cu sos cremos de ciuperci
Ce tip de grăsime alegem pentru gătit
Când vine vorba despre criteriul după care se aleg grăsimile pentru gătit, este vorba despre doi factori, ci anume, punctul de ardere, după care vor începe să se deterioreze, iar ulterior vor deveni nocive și cantitatea de acizi grași conținută.
Uleiul de măsline normal, are un punct de ardere de 216 grade, iar cel de rapiță, de 240 de grade Celsius.
Punctul de ardere al uleiului de măsline extravirgin este de 190 de grade, iar din acest motiv este indicat să se folosească doar la salate sau la prepararea unor sosuri reci. O altă calitate pe care o au aceste uleiuri este faptul că au o cantitate de acizi grași omega 9.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Uleiul de rapiță mai conține și omega 3 și este foarte benefic pentru sănătate.
Ce a spus un nutriționist
Cristian Margarit a spus că există o categorie de grăsimi esențiale și că oamenii în mod tradițional extrăgeau această grăsime pentru a o conserva mai ușor și pentru a o transporta mai ușor.
,,Exista acea categorie de grăsimi esențiale. Aici avem niște forme de grăsime rafinata, deci s-a extras grăsimea dintr-o anumita sursa, respectiv din slănina de porc, din lapte si din măsline.Oamenii in mod tradițional extrăgeau aceasta grăsime pentru a o conserva mai usor, pentru a o transporta mai ușor si bineînțeles, bucătarii au descoperit ca scoate aroma din aliment, ca poți praji in ele, deci sa oferi foarte multa aroma, foarte mult gust, textura, savoarea alimentelor, prăjindu-le ”,
El a mai spus că nu este nesănătos să punem untura pe pâine prăjită, dar trebuie să existe o atenție foarte mare, atunci când vine vorba despre temperaturile de gătit, la fel și prăjirea.
,,Nu este nesănătos sa punem untura pe pâine prăjita, atenție mare la temperaturile de gătit, referitor la uleiuri in special, la pâine știm deja nu e bine sa o înnegrim, daca o facem aurie este perfect, la fel si prăjirea. Pot sa folosesc untura sa frăgezesc carnea, pot sa o folosesc chiar la prăjit. Cartofii prăjiți in untura sunt cei mai gustoși. Atenție la temperatura, deoarece aici mai sunt si alte componente organice, care intra in reacție si pot deveni dăunătoare. Dincolo de compoziția unturii, bineînțeles, trebuie sa vina de la un porc de tara daca se poate. Gustul din grăsimea animala, e clar, este pe primul loc. Apoi, la prăjire, avem untul, se mai folosește, si când faci o friptura de vita, de exemplu, când prăjești, poți sa îl amesteci, si legumele pot fi trase in unt”, a mai spus nutriționistul.
Citeste si: Cât de bun este ceaiul de rozmarin. Are foarte multe benficii asupra sănătății