Tipuri de scări interioare și cum să le amenajezi

Tipuri de scări interioare și cum să le amenajezi
Tipuri de scări interioare și cum să le amenajezi

În amenajarea și designul scărilor interioare nu trebuie să avem în vedere doar aspectul estetic al acestora.

Scară care să se potrivească casei tale este cea care va răspunde nevoilor tale privind stilul, structura, construcția, siguranță și, bineînțeles, armonizarea cu designul interior general.

 

Pentru designul scărilor interioare, există o multitudine de metode de amenajare și de personalizare. Dacă scară interioară a devenit neinteresantă și demodată, nu este complicat să efectuezi niște schimbări prin care să o personalizezi în concordanță cu stilul tău unic. Mai departe îți prezentăm câteva idei de amenajare a scării interioare în funcție de tipul acesteia.

 

Scări drepte

 

Scările în formă dreapta sunt, din punct de vedere arhitectural, cel mai frecvent stil de tipuri de scari interioare. Scară dreapta este, după cum îi spune și numele, o scară care se întinde drept și fără schimbare de direcție. Deoarece este o structură simplă, fără suport suplimentar sau special, este cel mai simplu tip pentru instalare. Deși structura poate să pară simplă și cu limitări în ceea ce privește creativitatea în designul general, scările drepte nu trebuie să fie un element anost în casă ta.

 

Există mai multe elemente care pot să fie personalizate pentru a se integra în designul casei, cum ar fi balustradele, contratreptele, șarpantă și treptele. Pentru un design contemporan, în loc de balustrade clasice din lemn, încearcă o sticlă transparență elegantă sau oțel subțire. Pentru a adaugă un aer mai vibrant, contratreptele se pot picta în culori care să se asorteze cu restul tematicii ales pentru casă.

 

Dacă scară interioară are un palier central, poți agață o opera de artă sau poți să iei în calcul folosirea unor profile decorative exterior care să se preteze în interiorul casei, cum ar fi accentele decorative.

 

 

Scări în formă de “L”

 

Acest tip de scări interioare este realizat dintr-o scară dreapta care iau o cotitură la 90° la un moment dat. În timp ce palierul se situează de regulă în mijlocul scării, nu este neîntâlnit să fie poziționat mai aproape de capătul de jos.

 

La fel că și în cazul scărilor drepte, posibilitățile de amenajare sunt nenumărate. Profilele decorative sunt potrivite și în acest caz, mai ales că prin formă scărilor, la baza, se creează un colț în zona de sub scară care poate să deservească atât că spațiu atât decorativ dar și practic. Pentru început, dacă oferi o atenție sporită la detalii, folosește baghete decorative de colț pentru a da un plus de personalitate scărilor. Baghetele decorative pot să fie folosite pentru întreaga casă, nu doar pentru zona scărilor, astfel legând elegant designul general al interiorului.

 

De asemenea, peretele creat sub scară poate să servească drept perete de accent, pe care poți să îl vopsești într-o culoare contrastantă cu cea aleasă pentru restul casei.

 

Scări spiralate 

 

Scările în spirală reprezintă alegerea ideală atunci când ne gândim la case de dimensiuni reduse. Ele ocupă un spațiu relativ mic în comparație cu scările drepte sau în formă de “L”, ceea ce le permite să se potrivească chiar și în mansarde. În funcție de locul unde sunt amplasate acestea pot să ofere anumite provocări când vine vorba de amenajarea acestora. Acest proces va depinde foarte mult de poziționarea scărilor - dacă este într-o parte a camerei sau mai aproape de centru. Pentru acest tip de scări care nu permite foarte mult personalizarea în proiectarea ei - de regulă se realizează pe suport metalic cu balustrade și trepte din același material, folosirea unor profile decorative interior va fi cea mai potrivită. Ideea este de a atrage privirea în jurul scărilor. De exemplu, în cazul scărilor poziționate mai aproape de perete, panourile decorative 3D sunt soluția optimă și facilă de a amenaja încăperea într-un mod unic și creativ.

 



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este actorul care dă viață personajului principal Serhan Soysalan, din noul serial „Inimă rebelă”. Publicul l-a cunoscut deja pe Yurdaer Okur în producția „Secrete de familie”, în care a jucat rolul Procurorului Turgut Ali

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies