Cele mai întâlnite simptome ale parodontozei

Cele mai întâlnite simptome ale parodontozei
Cele mai întâlnite simptome ale parodontozei

Parodontoza reprezintă o afecțiune gingivală severă, comună în special în rândul persoanelor vârstnice sau al celor cu o igienă orală deficitară, care poate duce la pierderea dinților.

Parodontoza presupune inflamarea parodonțiului (complex morfologic compus din țesut gingival, os alveolar, ligamente periodontale și cement radicular, care asigură fixarea dinților în osul maxilar), favorizată de apariția plăcii bacteriene la nivelul dinților.

 

Cum poate fi recunoscută parodontoza?

 

De regulă, inflamația parodonțiului este precedată de inflamația superficială a gingiilor, o manifestare a gingivitei, o afecțiune reversibilă extrem de comună, inclusiv în rândul tinerilor. Inflamația gingiilor produce o serie de modificări structurale la nivelul acestora, care își pot schimba culoarea și dimensiunile, devenind totodată dureroase. Alte simptome comune gingivitei, prezente și în cazul parodontozei, sunt:

-retracția gingivală (retragerea țesutului gingival de pe suprafața dinților, cu expunerea dintelui sau chiar a rădăcinii acestuia);

-sensibilitate sau dureri gingivale ușoare (care pot crește în intensitate în urma consumului de alimente sau băuturi cu temperaturi prea ridicate sau prea scăzute);

-prurit gingival (mâncărimi gingivale);

-halitoză (mirosul neplăcut al gurii);

-infecții și abcese parodontale frecvente.

În fazele avansate ale parodontozei, apar pungile parodontale, care sunt spații formate între dinte și os, la nivelul parodonțiului, în care se acumulează placă bacteriană și tartru. În lipsa tratamentului, pungile parodontale determină creșterea mobilității dentare și, într-un final, pierderea dinților.

Când este necesară vizita la medic?

Existența pe termen îndelungat a oricărui simptom comun gingivitei sau parodontozei ar trebui să determine vizita la medicul stomatolog. Orice întârziere în stabilirea unui diagnostic și, ulterior, în inițierea tratamentului poate duce la agravarea situației inițiale și la apariția unor complicații serioase, precum infecțiile gingivale locale. În plus, întârzierea administrării tratamentului este frecvent asociată cu costuri mai ridicate, dar și cu o probabilitate mai mare de apariție a durerilor în timpul acestuia.

Recomandări

Parodontoza, deoarece determină distrugerea progresivă a parodonțiului, necesită evaluări medicale regulate și un tratament complex și de lungă durată. Deși parodontoza profundă nu este reversibilă, resorbția țesutului osos și gingival (un proces de degradare progresiv) poate fi încetinită printr-un tratament optim, început la momentul potrivit. Tratamentele laser oferite în cadrul clinicii Advanced Gentle Dentist, descrise pe larg pe parodontologielaser.ro, pot ajuta la oprirea evoluției bolii, reducând semnificativ riscul de pierdere a dinților.

 

Autor: Organic Agency – Servicii optimizare SEO Bucuresti

 



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Larisa Uță, despre bunurile pe care le are împreună cu fostul soț, Alin Oprea. Ce ar mai fi, de fapt, de împărțit. „În momentul acesta o dăm înapoi oricând vrea el.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Horoscop zilnic, 20 septembrie 2024: Trei zodii își schimbă viața radical. Acestea au noroc în carieră și întâlnesc o persoană specială

EDITORIAL: The Floor - un show care te ține cu ochii pe micul ecran!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies