Indiferent de persoană, fiecare își dorește să fie sănătos și să arate cât mai bine. Cu toate acesea, în jurul nostru există diverse tentații culinare, care ne îngreunează posibiliatatea de a avea un trup de invidiat.
Chiar dacă majoritatea se țin de dietă la început, pe parcurs, intervin situații care opresc aspirațiile de la început. În cadrul unei emisiuni, Andreea Coțofană, specialist în psihonutriție, a explicat care sunt cauzele pentru care oamenii nu se țin de planul alimentar, dar și cum putem combate această problemă.
Care este prima etapă atunci când vrem să slăbim
Citeste si: Sfaturi și recomandări pentru a preveni diabetul
Specialistul a menționat că primul pas atunci când ne propunem să ne schimbăm stilul de viață, este acela de a clarifica foarte clar obiectivul, știind câte kilograme ne dorim să dăm jos.
„Ar fi foarte de ajutor să ne elaborăm un plan, adică să avem un plan de alimentație, putem să avem și un plan de mișcare, să ne propunem pe zi să facem un număr de pași.
De asemenea, este recomandat ca persoanele care își doresc să schimbe ceva în aspectul sau în stilul lor de viață, să apeleze la un nutriționist, pentru a analiza obiectiv situația și pentru a primi sfaturi cu expertiză.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Este nevoie de mai multă energie” De ce este dificil să ne ținem de o dietă
Citeste si: Cu ce se mănâncă apio
La început, majoritatea persoanelor sunt motivate pentru a face demersurile către schimbare. Cu timpul, situația se schimbă și este din ce în ce mai greu să fie respectat un plan alimentar, sau un program pentru sport.
Andreea Coțofană a explicat că motivul care stă în spatele acestei probleme este noutatea.„Fie are standarde nerealiste, mult prea înalte, sunt niște obiective care sunt greu de atins. Ce înseamnă să pornim într-un stil de viață sănătos? Este să facem ceva diferit, față de ce am fost noi obișnuiți să facem. Asta înseamnă un comportament nou, pentru asta este nevoie de mai multă energie și destul de mult efort pe care noi îl depunem, ca să facem ceva diferit.”,
Cât de importante sunt rezultatele pentru motivația noastră
Citeste si: Mâncatul noaptea este un sindrom. ,,Totalul caloriilor este rezolvat în prima jumătate a zilei.”
Specialistul a evidențiat importanța reperelor pe care le avem în parcurgerea etapei de slăbire. Așadar, monitorizarea joacă un rol esențial în păstrarea motivației. Cu cât vom vedea pe cântar că am slăbit, indiferent cât de puțin, vom fi mai dornici de a continua, iar ambiția va crește considerabil.
Un alt aspect care îi motivează pe oameni, este influența celor din jur. De aceea, stilul de viață pe care îl adoptă cei cu care ne petrecem timpul, este un aspect important.„Este important atunci când încercăm să facem o schimbare, să ne luăm niște puncte de reper, cum ar fi kilogramele de pe cântar, centrimetri din talie, calitatea somnului poate să fie un alt punct de verificare, calitatea meselor, timpul petrecut în bucătărie. Când pornim la drum și evaluăm rezultatele, ne uităm la toate aceste puncte. Poate nu am slăbit pe cântar, doar poate am câțiva centrimentri în minus în talie, sau mă simt mai bine, mai relaxat.”, a menționat specialistul.
Cum putem face față la tentațiile culinare
Psihonutriționistul este de părere că dacă ne abatem o zi pe săptămână de la dietă, nu există niciun fel de problemă. Așadar, din când în când, este recomandat să nu uităm de nevoile și de poftele noastre alimentare, însă este nevoie să fim conștienți de riscurile exagerării. Mai mult, specialistul a precizat că mâncatul suficient la mesele principale, va crește rezistența la tentații, care sunt de cele mai multe ori, foarte calorice sau nesănătoase. De asemenea, somnul este un factor decisiv în ceea ce privește tentațiile.
„Dac ă suntem obosiți, nu avem rezistență în fața tentaților, nu găsim energia necesară ca noi să ne abținem”, a explicat specialistul în nutriție.