Pensia privată reprezintă economiile pe care le avem, pe lângă cea de la stat. Însă știați care sunt cele patru categorii ale acesteia?
Aflați din rândurile următoare ce înseamnă mai exact pensia privată, categoriile acesteia, dar și cu ce ne poate ajuta pensia facultativă privată. În plus, descoperiți și alte aspecte la fel de interesante, chiar de la unul dintre brokerii de asigurări, de la noi din țară, Raluca Mariana Barbu, invitat la emisiunea “Teo Show”, de la Kanal D.
Ce înseamnă pensia privată
Pensia privată reprezintă un contract de asigurare de viață, cu ajutorul căruia urmașii (în caz de deces) sau asiguratul (în caz că este în viață când expiră respectivul contract), sunt protejați. Pe scurt, pensia privată este un program de economisire, prin intermediul căruia poți obține o pensie suplimentară. Acest termen a fost explicat și de către Raluca Mariana Barbu, în cadrul emisiunii „Teo Show”, de la Kanal D.
„Suma minimă cu care se poate clădi acest fond de pensie privată este în funcție de administratorul de pensii la care dorim să mergem. Începe de la 50 de lei și până la maximum de 15% din salariul brut pe care-l ai.
Există un avantaj dacă ai și pensie de la stat și pensie privată, ele nu se exclud una pe cealaltă și reprezintă un plus, având în vedere că pensia medie în România, în anul 2021 a fost undeva pe la 1793 de lei. Este un mare avantaj să ai și o pensie facultativă.
Statul te poate ajuta să clădești această pensie privată. Este vorba despre cei 400 de euro pe care ții deduc în momentul în care tu plătești impozit la venitul pe care-l ai, la salariul brut, cei 10%.”, a mărturisit brokerul de asigurări, Raluca Mariana Barbu.
Citeste si: Noi anunțuri despre pensiile care intră pe card. Ce se întâmplă cu talonul de pensie
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Care sunt categoriile de pensie privată
Deși nu multe persoane cunosc acest aspect, pensia privată se împarte în patru categorii, mai exact: pensia obligatorie de la stat, pensia administrat-privată, pensia privată facultativă și cea
„ Sunt patru mari categorii. Începem de la pensia obligatorie despre care știm cu toții că atâta timp cât cotizăm la stat, la un moment dat vom ieși la pensie. Acesta este pilonul unu care este obligatoriu.
Urmează pilonul doi care este un fond de pensie administrat-privată, asta înseamnă că din contribuțiile la CNAS de 25%, 3,75% se duc către fondul de pensii privat, pentru că, în momentul de față, noi plătim pentru pensionarii din acest moment.
Urmează pilonul trei, care este un pilon pentru pensia privată facultativă, nu suntem obligați.
Pilonul patru este gândit pentru angajatori, pentru că de cele mai multe ori, angajatorul se gândește tot mai mult la angajații lui. Asta este o pensie pentru cei care își doresc să pună niște bani deoparte pentru viitorul angajaților. Este și un beneficiu pentru ei, pentru angajator, dar și pentru angajați, pentru că 400 de euro din acea depunere, pe an, este deductibilă de la stat, deci nu plătește impozit nici angajatorul și nici angajatul.”, a declarat Raluca Mariana Barbu.
Pensia privată facultativă ne poate reveni atunci când ajungem la pensie
Se pare că pensia facultativă privată (pilonul trei) este cea prin intermediul căreia putem reveni la o anumită sumă de bani, pe care am depozitat-o de-a lungul anilor, atunci când ajungem la vârsta pensionării, însă doar dacă ne încadrăm în anumite criterii.
„ Îi putem pune și trebuie să îndeplinești anumite criterii: să ai cel puțin 60 de ani în momentul în care vrei să ieși la pensie sau dacă ești încadrat într-un grad de invaliditate sau o boală care nu te mai poate menține în câmpul muncii și să ai minim 90 de contribuții pentru această pensie facultativă. ”, a explicat specialistul.
Citeste si: Se măresc pensiile de anul viitor. Ce a anunțat Ministrul Muncii