Câteva alimente pe care multe persoane obișnuiesc să le consume sunt o adevărată ameninţare a sănătăţii, din cauză provocării unei dependenţe, ele având un conţinut mare de sare, grăsimi, zaharuri şi calorii.
Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a fost invitată în cadrul emisiunii “Teo Show” de la Kanal D, prezentată de Teo Trandafir, să vorbească despre nocivitatea câtorva alimente, cât și despre mâncatul compulsiv.
Cum putem evita mâncatul pe fond de stres
Mulți oameni au obiceiul de a consuma cantități mari de alimente nocive sănătății, în încercarea de a se simți mai bine, sau de a acoperi anumite nevoi emoționale.
“Persoanele care au nevoie să ronțăie ceva sunt cele care simt nevoia să se destreseze, la nivel bucal având receptor de destresare.
Citeste si: Cât de sănătoase sunt fructele de mare. „Consumul de fructe de mare este asociat cu potență mai mare”
Citeste si: Totul despre dependența de mâncare. ”Ajungem să facem aceste lucruri pe pilot automat fără să ne dăm seama.”
Totodată, în cadrul emisiunii a făcut un experiment cu un chips, în care a vrut să evidențieze faptul că acesta arde precum o pungă de plastic. Acest lucru se întâmplă pentru că, în mod evident, este alcătuit din plastic. Așadar, nu este recomandat consumul excesiv de chipsuri, deoarece au aceleași proprietăți ca o pungă de plastic: nu se dezintegrează.
“Chipsurile cu care noi ne destresăm, ne recompensăm, ne dau o stare de bine pe moment, sunt, de fapt, plastic, deci nu are ce căuta în corpul nostru. Noi avem o imagine foarte eronată despre anumite alimente, care credem că ne fac bine. Plasticul este un element pe care natura nu-l dezintegrează, deci nici organismul meu nu va dezintegra aceste chipsuri”, a spus ea.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: De ce nu slăbim, deși suntem atenți la ceea ce mâncăm. „Stresul ne influențează greutatea”
Ce înseamnă fastingul
În zilele noastre, postul intermitent sau fastingul a devenit foarte popular în rândul oamenilor care își doresc să aibă un stil de viață mult mai sănătos, să slăbească, sau să-și
mențină greutatea. Specialista a oferit un program pe care ea îl respectă, anume 8 ore din zi consumă alimentele din ziua respectivă, iar mai apoi ia o pauză de 16 ore în care organismul și celulele din corp ajung în starea de înfometare. Înfometarea va metaboliza proteinele deteriorate, resturile și grăsimea.“Am o părere foarte bună, eu țin fasting de ani de zile și recomand tuturor cu cei care lucrez. Fastingul este un element terapeutic pe care nu-l începem în ideea de a ține fasting, vrând imediat niște rezultate pe cântar, deoarece este mai mult de atât. Fastingul înseamnă să-ți setezi o fereastră alimentară de 8 ore, mi se pare cea mai potrivită 8 cu 16. În acele 8 ore din timpul zilei tu consumi toată mâncarea zilei, iar 16 ore lași pauză de digestie. Aceste 16 ore înseamnă faptul că organismul și celulele corpului meu vor ajunge în faza de înfometare, iar această înfometare începe să metabolizeze proteinele deteriorate, resturi, grăsime. Așadar, cu aceste resturi pe care oricum trebuia să le eliminăm, eu primesc energie de calitate superioară”, a mai spus specialista.
Alimente care nu provoacă dependență
Alimentele sănătoase precum morcovul, mărul, castravetele nu vor crea dependență, deoarece într-o seară normală, nimeni nu va simți nevoia de consumul lor, precum ar simți nevoia de chipsuri sau înghețată. Alimentele care conțin zahăr și grăsimi pot fi complet letale pentru organism.
Citeste si: Cum sa ai o digestie usoara si un abdomen plat
Citeste si: În cât timp fierbe gulia. Care este secretul gospodinelor?
“Morcovul, mărul, castravetele, nu dau dependență pentru că nu te trezești noaptea cu gândul la un morcov, dar te trezești cu gândul la o înghețată. Zahărul, grăsimea și sarea sunt o combinație letală pentru noi. Niciun aliment din natură nu are aceste două elemente, zaharul și grăsimea. Singurul element creat din zahăr și grăsime este laptele matern pentru că bebelușul trebuie să crească într-un timp accelerat ca să supraviețuiască”, a precizat ea.
Citeste si: 3 obiceiuri pentru o digestie usoara, spuse de un gastroenterolog
Citeste si: Sfaturi anti-aging pentru piele
În încheiere, specialista a vorbit despre cum putem consuma mult mai multe alimente sănătoase, fără a mai fi ispitiți de cele nesănătoase din frigider. Pentru început, tot ce este de făcut e să le ascundem, sau să le aruncăm, pentru a nu le mai avea în raza vizuală.
“Aceste alimente nocive trebuie scoase din frigider. Dacă un membru al familiei consumă acele produse, le poți pune undeva unde nu sunt în raza ta vizuală, în momentul în care deschizi frigiderul să vezi doar alimentele sănătoase”, a încheiat ea.