Liniile fine, ridurile și pierderea flexibilității se numără printre indicatorii principali ai înaintării în vârstă, însă pot fi menținute printr-un ritual de îngrijire mult mai atent.
Colagenul este proteina cheie pentru sănătatea și frumusețea pielii, deoarece oferă mai multă fermitate, elasticitate și regenerare a tuturor țesuturilor noastre precum pielea, tendoanele, ligamentele și oasele. Odată cu trecerea timpului, se reduce producția acestor proteine și din această cauză apar ridurile, pielea își pierde elasticitatea și strălucirea, părul devine gri, articulațiile își pierd flexibilitatea, calitatea oaselor se deteriorează.
“Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de colagen produsă de corpul nostru se diminuează cu un procent de aproximativ de 1,5% pe an, începând chiar de la vârsta de 20-25 de ani.
Citeste si: Păr sănătos: un ghid pentru a obține șuvițe pline, strălucitoare și puternice
Citeste si: Cum ne tratăm eficient cicatricile. „Are nevoie de ceva timp pentru a se regenera”
Stimularea producției de colagen în mod natural
Folosirea unui produs pentru exfolierea pielii
Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la nivelul pielii și totodată, la producția de colagen. Este recomandat ca acest lucru să intre în rutina săptămânală de îngrijire a tenului, fie cu un produs din comerț, fie cu unul preparat în casă. Spre exemplu, zahărul și laptele conțin acizi care pot ajuta la exfolierea pielii.
Mai mult decât atât, cafeaua poate oferi proprietăți antioxidante protectoare și poate stimula producția de colagen.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Cât de nocive pot fi unele alimente. ”Chipsurile cu care noi ne recompensăm sunt, de fapt, plastic.”
Vitamina C
Vitamina C este esențială în procesul de producție a colagenului. Deficitul de vitamina C poate scade producția de colagen, așa că trebuie prevenit prin consumul de alimente bogate în vitamina C sau, dacă este nevoie, și prin suplimente.
Suplimente alimentare
Suplimentele alimentare pot fi un ajutor pe măsură în stimularea producției de colagen. Ele conțin nutrienți importanți- acizi grași Omega 7 care se regăsesc în unele suplimente sub formă de ulei de cătină, cu abilitatea de a mari producția de colagen din organism.
Este important ca înainte de administrarea suplimentară de colagen, să se consulte un profesionist în domeniul sănătății. Un alt nutrient important este siliciul, care menține țesutul conjunctiv flexibil. Totodată, pe lângă Vitamina C și siliciul, colagenul are nevoie de substanțe ajutătoare pentru a-și sintetiza calitățile la nivelul pielii precum biotina și acidul hialuronic.“Vitamina C este esențială pentru producerea colagenului în organism. Colagenul și vitaminele C sunt precum Yin și Yang. Fără Vitamina C, organismul nu poate sintetiza colagen. Vitamina C este antioxidantul care ajută la protejarea și prevenirea proceselor oxidative la nivelul organismului, și este esențial în producerea colagenului. Înainte de a lua o decizie privind administrarea suplimentară de colagen, este recomandat să consultați un profesionist în domeniul sănătății, acesta vă poate ajuta și ghida pentru a alege un produs adaptat nevoilor individuale. Un alt nutrient important este siliciul, acesta menține țesutul conjunctiv flexibil. Deficitul de siliciu determină întărirea țesuturilor și poate contribui la apariția diferitelor patologii articulare, sau cardiovasculare”, a spus specialista.
Citeste si: Trucul zațului de cafea lăsat peste noapte într-o șosetă. Bunicile noastre îl foloseau foarte des
Consumul de proteine slabe
În alimentație este recomandat să apară zilnic două-trei porții de proteine slabe, care stimulează producția de colagen. Alimente precum tofu, semințe și nuci, leguminoase, ouă, pește, lapte, iaurt, brânza slabă sau carnea slabă.
“Colagenul are nevoie de substanțe ajutătoare pentru a se sintetiza și a-și manifesta calitățile la nivelul pielii: Vitamina C, siliciu, biotină, acid hialuronic. Este necesar să fim atenți și la alimentația noastră, deoarece dacă avem o alimentație sănătoasă și echilibrată putem obține acei nutrienți de care avem nevoie pentru ca organismul să formeze colagen, să avem o piele netedă și strălucitoare cât mai mult timp”, a mai spus ea.
Citeste si: Cum să îți usuci corect părul. ,,O să capete mai mult volum”