Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre infertilitate.
Infertilitatea reprezintă o problemă tot mai des întâlnită în rândul cuplurilor. 1 din 6 cupluri se confruntă cu infertilitatea, ceea ce reprezintă 15% din cupluri, iar cauzele sunt împărțite în mod egal între bărbați și femei: 30% feminine, 30% masculine, 30% mixte și 10% necunoscute.
În cadrul emisiunii „ Dimineața cu noi ”, difuzată pe Kanal D, doamna doctor Caliopia Gavril Parfene, medic primar obstetrică ginecologie, a oferit mai multe detalii despre care sunt cauzele și ce trebuie să știm atunci când ne confruntăm cu problema infertilității.
Ce este infertilitatea
Citește si: Ce este fibromul uterin. Cauze, simptome și tratament. „Două milioane de femei au fibrom uterin”
„ Infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină prin contacte sexuale regulate neprotejate după cel puțin un an de încercări când vârsta femeii este sub 35 de ani și cel puțin 6 luni când vârsta femeii depășește vârsta de 35 de ani .”, spune specialistul în domeniu.
Un factor foarte important care determină infertilitatea este anovulația. Dacă vorbim despre persoane care au un ciclu menstrual regulat (între 21 de zile și 34 de zile), atunci se consideră că și ovulația ar trebui să aibă loc, în caz contrat ne confruntăm cu procesul de anovulație, o dereglare a ciclului menstrual în care femeia nu reușește să ovuleze spontan, dar poate ovula sub un tratament adecvat.
„ Atâta timp cât menstruațiile sunt regulate, noi considerăm că și ovulația are loc ”, explică specialistul în domeniu.
Care sunt cauzele care pot duce la infertilitate
Citește si: Ce înseamnă endometrioza. „Cauza infertilității este endometrioza”
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cauzele infertilității sunt variate și pot exista atât cauze feminine, cât și masculine.
„ Dacă în urmă cu câteva decenii nu dezbăteam deloc aspectul acesta al implicării factorului masculin în infertilitate, acum putem considera că se află pe plan de egalitate. 40% din cauzele infertilității sunt de cauză masculină, 40% sunt de cauză feminină, iar 20% nu este identificată cauza .”, spune specialistul.
În cadrul persoanelor de sex feminin, putem vorbi despre o malformație uterină, un nodul fibromatos, un polip uterin sau trompe care pot prezenta diferite aspecte patologice „ Trompele sănătoase, normale nu se vizualizează la examinarea ecografică .”, explică doamna doctor.
Toate aceste afecțiuni se pot depista în cadrul unui simplu control ginecologic. De aceea, specialistul în domeniu le atrage atenția tuturor femeilor, dar mai ales celor care se confruntă cu problema infertilității să apeleze cu încredere la medicul ginecolog „ Un simplu control ginecologic este extrem de important ”.
În privința infertilității masculine, există două procedee prin intermediul cărora se poate investiga cu ușurință această problemă: spermograma și spermo cultura.
Ce poți să faci în cazul în care te confrunți cu infertilitatea
Citește si: În cât timp poți rămâne însărcinată
Este foarte importat pentru cuplurile care se confruntă cu această problemă să nu își piardă speranța. În ziua de azi există numeroase procedee prin intermediul cărora se poate trata infertilitatea sau chiar se poate apela și la alte proceduri de reproducere, indiferent dacă respectivul cuplu a mai avut un alt copil sau nu.
„ În condițiile în care nu s-a obținut nicio sarcină în antecedente sau secundară, după obținerea unui copil trece o perioadă și nu apare al doilea, atunci sunt necesare investigații reluate. Nu toate cuplurile care au acest diagnostic de infertilitate, ajung la proceduri de reproducere umană asistată, la fertilizare in vitro. ”, spune doamna doctor.
În primul rând, există un control al ovulației prin intermediul căruia se prescrie o terapie medicamentoasă orală sau injectabilă cu un procent de obținere a sarcinii în urma acesteia de 20%.
De asemenea, există și inseminarea intrauterină, un procedeu optimizat prin intermediul căruia se obține o formulă a spermogramei îmbunătățită astfel încât concentrația spermatozoizilor care ajung în cavitatea uterină este mult mai eficientă.
„ Dacă prin inseminare intrauterină nu se obține o sarcină se trece la etapa următoare de fertilizare in vitro cu o rată de reușită de până la 40% .”, spune specialistul în domeniu.
Un cuplu poate apela până la 3-4 proceduri de inseminare in vitro.