În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 9 noiembrie 2022 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?
Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 9 noiembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi. În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna noiembrie.
Calendar ortodox 9 noiembrie 2022 - Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer
Citeste si: Sfatul zilei din 9 noiembrie. O zodie trebuie să fie precaută la volan
Citeste si: Zodiac 9 noiembrie 2022. Află ce zodie simte nevoia de protecție
Sfântul Nectarie Taumaturgul este prăznuit pe data de 9 noiembrie. Acesta s-a născut pe data de 1 octombrie 1846, în Silivria, Grecia.
Odată cu înaintarea în vârstă, Sfântul Nectarie Taumaturgul s-a îndreptat către Constantinopol, la vârsta de doar 14 ani, pentru a-și continua studiile. Astfel, datorită dedicării sale, ajunge să lucreze ca pedagog și dascăl, în anul 1866, în insula Chioș.
Odată cu împlinirea vârstei de 27 de ani, Sfântul Nectarie Taumaturgul a devenit monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr, în loc de Anastasie.
La un an distanță, devine hirotonit diacon, primind astfel un al nume, cel de Nectarie, într-un final.Sfântul Nectarie Taumaturgul a plecat în Egipt, imediat după absolvirea Facultății de Teologie din Atena, în anul 1885, acolo unde a slujit la biserica "Sfântul Nicolae“, din Cairo. Astfel, peste 4 ani, Sfântul Nectarie Taumaturgul devine mitropolit onorific de Pentapolis, declarat de către patriarhul Sofronie.
Cu toate acestea, din cauza faptului că a fost acuzat că ar fi vrut să ia locul patriarhului, Sfântul Nectarie Taumaturgul a fost trimis în Grecia, acolo unde a ajuns director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.
Însă odată cu înaintarea în vârstă, acesta renunță la funcție și alege să întemeieze Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, acolo unde și-a petrecut restul vieții sale.Sfântul Nectarie Taumaturgul a trecut la cele veșnice pe data de 8 noiembrie 1920, din cauza cancerului. Acesta este și motivul pentru care este considerat vindecător de cancer și alte astfel de boli grave. Deși cauza trecerii sale în neființă a fost cancerul, minunea a făcut ca trupul său să fie găsit neputrezit, din care izvora mir.
Astfel, pe data de 3 septembrie 1953, sfintele moaște ale Sfântului Nectarie Taumaturgul au fost mutate și așezate în biserica mănăstirii din Eghina, canonizarea sa având loc în anul 1961, ziua de prăznuire fiind data de 9 noiembrie.
În prezent, particele din sfintele sale moaște se pot regăsi în mai multe zone, precum:
- Mănăstirea Radu Vodădin București
- Biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Alexandru cel Bun, din Iași
- Paraclisul Mănăstirii „Maica Domnului- Bucuria neașteptată” din Mănăstirea rupestră Șinca Veche, județul Brașov
- Mănăstirea Putna
- Schitul „Sfinții Ioan și Nectarie” din Bradetu, județul Argeș
- Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, județul Tulcea
- Catedrala arhiepiscopală din Galați
- Capela „Sfântul Andrei” din cadrul Spitalului Județean Galați
- Biserica „Sfinții Voievozi” din satul Ghimicesti, comuna Fitionesti, județul Vrancea
- Biserica „Sfânta Treime” din localitatea Bucium, județul Brașov
- Biserica Spitalului TBC din Sibiu
- Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Izvorul Tămăduirii” a Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
- Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia
- În mănăstirea din Insula Eghina, Grecia
- În catoliconul Mănăstirii Marea Lavra din Sfântul Munte Athos
- În Biserica „Sfântul Nectarie” din Charlotte, Carolina de Nord
Rugăciune către Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer - 9 noiembrie 2022
Citeste si: Horoscop Chinezesc CAL 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an
Calendar creştin ortodox 9 noiembrie 2022- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie
„O, preasfinte şi întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primeşte această puţină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor şi ajutător preaminunat scăpând şi către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinţi ne rugăm ţie: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia şi ticăloşia noastră. Vezi rănile sufletelor şi ale trupurilor noastre. Ne rugăm ţie, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbeşte de ne ajută cu neîncetatele şi sfintele tale rugăciuni şi ne sprijineşte pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus-pinele noastre şi nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloşii şi scârbiţii, că ştim, sfinte al lui Dumnezeu, că şi după mutarea ta din viaţa aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău şi cu credinţă ţi s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat întru ajutor şi nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind şi alergând spre ajutorul tău, nu i-ai uşurat suferinţa? Minunile şi ajutorul tău ne-au făcut şi pe noi, ticăloşii şi scârbiţii, să te chemăm să ne vii în ajutor. Ştim, o, alesule ierarh, de mulţimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginţi arătându-te. Nu cunoaştem nici sufe¬inţă şi nici durere pe care să nu le poţi alina. Nu cunoaştem nici o boală căreia tu să nu îi poţi aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci şi pe mulţi bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credinţă şi în răbdare, şi să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor. Îngenunchind, ne rugăm ţie, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit şi te-a primit în cereştile locaşuri. Către Acela roagă-te, ca să fim şi noi ajutaţi şi miluiţi cu rugăciunile tale, şi din pagube şi necazuri izbăviţi, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Calendar ortodox 2022 noiembrie
Citeste si: Horoscop Chinezesc ȘARPE 2023. Descoperă ce rezervă astrele pentru noul an
1 M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;
2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist;( Post. Nu se fac nunți)
3 J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;
4 V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama; (Post. Nu se fac nunți)
5 S Sf. Mc. Galaction și Epistimia; (Pomenirea morților- Moşii de toamnă)
6 D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;
7 L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;
8 M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;
9 M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona; (Post. Nu se fac nunți)
10 J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;
11 V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul;( Post. Nu se fac nunți)
12 S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei;†) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;
13 D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;
14 L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului; (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)
15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.; (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 M Sf. Ap. și Ev. Matei; (Post. Nu se fac nunți)
17 J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
18 V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu;( Post. Nu se fac nunți)
19 S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
20 D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
22 M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
26 S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
27 D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
28 L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh;( Post. Nu se fac nunți)
29 M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
30 M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei; (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.