De ce nu este bine să amâni ratele bancare. „Cu banca nu te joci”

De ce nu este bine să amâni ratele bancare
De ce nu este bine să amâni ratele bancare. „Cu banca nu te joci”

Află din rândurile următoare care sunt consecințele amânării ratelor bancare și ce trebuie să faci atunci când te afli într-o astfel de situație.

Cu toții traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Contextul social în care ne aflăm și efectele negative ale pandemiei de Coronavirus se fac resimțite din plin în buzunarul românilor. Mulți dintre ei au fost luați prin surprindere de prețurile crescute, neavând posibilitatea să achite anumite facturi. Iarna bate la ușă și odată cu ea și facturile la energie electrică sunt principalele îngrijorări ale multor dintre noi.

Pe lângă acestea, mulți români au și anumite credite la bancă pe care nu le mai pot achita. Ce este de făcut în această situație?

În cadrul unei emisiuni, prof. Adrian Mitroi, analist economic, a vorbit despre consecințele amânării ratelor bancare și ce ar trebui să facem atunci când întâmpinăm lipsuri financiare.

Consecințele amânării ratelor bancare

Citește si: ROBOR a ajuns la o valoare ridicată, după 12 ani. Ratele românilor vor crește considerabil

De ce nu este bine să amâni ratele bancare

Mulți oameni se confruntă cu situații în care nu își mai pot permite să plătească rata la bancă. În această situație, există posibilitatea să facă o amânare a ratelor. Desigur că acest lucru presupune și anumite consecințe.

Banca îți va oferi o amânare a ratelor imediate timp de 3 sau 9 luni, în funcție de ordonanță.

Această amânare se va capitaliza, iar creditul devine mai mare. Crește astfel și dobânda și creditul pe care îl datorezi.”, explică specialistul în domeniu.

Astfel, persoanele care solicită o amânare a ratelor, trebuie să se asigure, în primul rând, că pot plăti ulterior rata stabilită.

Tu, în primul rând, faci un pariu că îți va fi ceva mai bine în viitor.

Îl poți face, dar între timp te gândești la o sursă alternativă, la un plan B.”
, ne avertizează specialistul în domeniu.

În al doilea rând, trebuie să se aștepte ca odată cu această amânare, creditul lor va crește considerabil, iar astfel vor trebui să plătească mai mulți bani decât dacă ar fi achitat la timp.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Acest lucru este principalul motiv pentru care nu este bine să faci o amânare a ratelor bancare. Pe lângă rata propriu-zisă, va trebui să achiți și o dobândă mai mare.

Cum soliciți o amânare a ratelor

Citește si: Cum este mai bine să iei credite: în lei sau în euro? „Trebuie să luăm în calcul că vorbim de cel mai bun cost.”

De ce nu este bine să amâni ratele bancare

Deși varianta ideală este aceea de a evita o amânare a creditului, există anumite situații în care aceasta este ultima varianta.

Astfel, persoanele care solicită o amânare a creditului, trebuie, în primul rând, să aibă o relație bună cu banca.

Este prima grijă pe care o ai. Trebuie să-ți plătești rata la bancă, la cardul de credit, la orice obligație pe care o ai.

Chiar dacă ți se pare scump, nedrept, ești într-o poziție dificilă, dacă tu ai o relație bună cu banca și nu ești în sistemele de registrare, pe lista neagră, nu vrei să intri acolo.”, spune specialistul în domeniu.

Atâta timp cât ai o relație bună cu banca și nu ești un client rău platnic, poți discuta cu consultatul tău bancar astfel încât să obții o amânare a creditului. Astfel, potrivit specialistului, în această situație, banca poate fi cel mai bun prieten al tău.

 „Banca este prima interesată ca tu să-ți plătești datoria. Ea nu vrea să te transforme într-un client rău platnic. Înseamnă pierdere pentru ea, raportări, îngrijorări.Băncile sunt suficient de capabile încât să-ți amână ratele. Cu banca nu te joci. Paradoxal, banca este cel mai bun prieten al tău.”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: Cine este și câți ani are Dolunay Soysert, actrița care joacă rolul Neslihan Soysalan în noul serial „Inimă rebelă”. Iată cum arată aceasta la început de carieră- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Astfel, trebuie să prezinți un document justificativ care să ateste motivul întemeiat pentru care nu mai poți să-ți plătești ratele și, în același timp, trebuie să te asiguri că pe viitor vei putea să-ți achiți chiar mai mult decât datoria inițială.

Sfaturi financiare pentru perioada de criză

Citește si: Ce se poate întâmpla dacă montezi prea devreme anvelopele de iarnă pe maşină. Riscurile pe care șoferii trebuie să le știe

De ce nu este bine să amâni ratele bancare

Specialistul în domeniu a oferit și anumite sfaturi financiare de care trebuie să ținem cont pentru a traversa cu bine această perioadă dificilă.

Astfel, un prim lucru pe care trebuie să îl facem este prioritizarea cheltuielilor.

Puneți bani de-o parte acum cât mai aveți și îngrijiți-vă și nu cheltuiți banii aceia pentru a trece peste această iarnă în mod rezonabil. ”, ne sfătuiește specialistul în domeniu.

De asemenea, specialistul în domeniu ne sfătuiește să evităm pe cât posibil prelungirea creditului și în momentul în care avem câțiva bani strânși, să încercăm să mai achităm din datorie, astfel încât să scurtăm perioada de creditare.

Trebuie să fii atent și să încerci să nu-ți elonghezi durata creditului. Cea mai senzitivă cheltuială a creditului depinde foarte mult de durata acestuia. Dacă poți, să nu-ți lungești creditul, să plătești înainte, să scadă rata. Dacă poți, să-ți reduci eventual perioada de îndatorare .”, explică specialistul în domeniu.  



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este și câți ani are Rojbin Erden, care joacă rolul Asi, în serialul „Inimă rebelă”, ce va începe din 2 octombrie la Kanal D! Iată care este a două mare pasiune a superbei actrițe, dincolo de platourile de filmare

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies