Cum îngrijim corect tenul uscat. „Îl recunoaștem prin câteva semne și simptome”

Cum îngrijim corect tenul uscat
Cum îngrijim corect tenul uscat

Tenul uscat este un tip de piele, al fel ca și cel mixt, gras sau normal. Dacă te confrunți cu acest tip de ten, trebuie să știi că deshidratarea lui se produce, în momentul în care bariera lipidică a pielii este perturbată.

Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre îngrijirea tenului uscat, dar și despre cum ajungem să avem acest tip de ten.

Citește și: Cum să scapi de cearcăne. 3 produse care te pot ajuta și pe care le găsești la tine acasă

Cum îngrijim corect tenul uscat
Cum îngrijim corect tenul uscat[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum să te machiezi în funcție de culoarea ochilor. Învață ce tipuri de machiaj ți se potrivesc cel mai bine

Cum îngrijim corect tenul uscat

Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, a spus că tenul uscat este un tip de piele, la fel ca și cel mixt, cel gras, sau cel normal. Tenul uscat este predispus la deshidratare, care poate apărea oricând, dar acest lucru se poate trata.

 Deshidratarea acestuia se produce în momentul în care bariera lipidică a pielii este perturbată, iar sebumul este cel care ne oferă gradul de hidratare.

„Tenul uscat este un tip de piele, de fapt, cum este și tenul mixt, sau tenul gras, tenul normal. Deshidratarea este o afecțiune punctuală, periodică, care poate apărea pe orice tip de ten, adică, inclusiv pielea grasă se poate deshidrata. Bineînțeles că tenul uscat este mai predispus la deshidratare, însă poate apărea oricând și se tratează. Deshidratarea se produce atunci când bariera lipidică a pielii este perturbată, de fapt, apa stă în pielea noastră, datorită acestui film hidrolipidic, acestui film de sebum.

Sebumul este cel care ne dă gradul de hidratare al pielii”, a spus specialistul.

Dacă bariera lipidică va fi îndepărtată, pielea va pierde multă apă, care se va evapora și va da senzația de piele uscată. Tenul uscat se recunoaște foarte ușor, acesta nu are niciodată pori dilatați și puncte negre, în cazurile în care apar, acestea vor fi într-un număr mic în jurul nasului.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 „Dacă noi îndepărtăm această barieră lipidică, pielea va pierde foarte multă apă și aceasta se va evapora, dând senzația de piele uscată, dar este doar o deshidratare. Tenul uscat îl recunoaștem prin câteva semne și simptome. În primul rând, tenul uscat nu are niciodată pori dilatați, puncte negre, sau dacă apar sunt foarte puține în jurul nasului”, a

mai spus specialistul.

Citește și: Cum mărești buzele din machiaj. ”Obligatoriu creioane mate și foarte bine ascuțite.”

Cum îngrijim corect tenul uscat
Cum îngrijim corect tenul uscat[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum putem să ne menținem pielea tânără pentru o perioadă îndelungată. ”Colagenul și Vitamina C sunt precum Yin și Yang. ”

Tenul uscat nu dezvoltă acnee

Tenul  uscat nu face niciodată coșuri și nu dezvoltă acnee, nici măcar în perioada pubertății, iar atunci activitatea glandelor noastre este cea mai importantă. El se ridează foarte ușor, spre deosebire de celelalte tipuri de ten și se deshidratează la fel de ușor.

„Pe de altă parte, nu face niciodată coșuri, nu dezvoltă acnee nici măcar la pubertate, când activitatea glandelor noastre este cea mai importantă.

Se ridează foarte ușor, spre deosebire de celelalte tipuri de ten și se deshidratează foarte ușor. Poate avea zone uscate, zone cu microfisuri, ca în porțelanul japonez, o accentuare a desenului cutanat obișnuit, respectiv senzație de uscăciune, de față care strânge sau chiar și fisurare, până la sângerare în cazuri mai severe. Ne naștem cu un ten uscat, el este determinat genetic printr-un număr mai mic al glandelor sebacee, sau printr-o activitate mai scăzută a lor, dar există și anumite situații când acestă uscăciune se agravează”, a mai adăugat ea.

În momentul în care dăm drumul la căldură în casele noastre, atmosfera este mai uscată sau în momentele în care zburăm cu avionul aerul este foarte uscat, iar atunci tenul se poate agrava.

El poate apărea și în anumite tulburări hormonale, anumite tumori sau infecții HIV, în deficitul de acizi grași, sunt foarte multe patologii, care pot duce la accentuarea uscăciunii cutanate și trebuie investigate.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

 „Acest lucru se întâmplă iarna, la frig, la temperaturi extreme, la expunere exagerată la soare și vânt. Apare atunci când, de exemplu, dăm drumul la căldură în casele noastre și atmosfera este mai uscată sau când zburăm cu avionul și aerul este foarte uscat, dar poate apărea și în anumite probleme medicale, de exemplu, în tulburări hormonale, în deficitul de zinc, în anumite tumori sau infecții HIV, în deficitul de acizi grași, sunt foarte multe patologii, care pot duce la accentuarea uscăciunii cutanate și ele trebuie investigate”, a mai spus medicul.

Iulia Panțuru a mai transmis faptul că un ten mixt gras nu se va transforma într-un ten uscat, ca și tipologie, dar se poate deshidrata. Pașii de îngrijire a pielii uscate sunt asemănători cu cei ai celorlalte tipuri de ten.

„Un ten mixt gras nu se va transforma într-un ten uscat, ca și tipologie, însă se poate deshidrata. Pașii de îngrijire a pielii uscate sunt similari cu cei ai celorlalte tipuri de ten. Avem etapa de curățare, însă recomandăm, în cazul tenului uscat să folosim fie lapte demachiant fie soluții micelare, deci nu geluri spumante și cea mai importantă etapă de îngrijire este cea de hidratare, aici putem folosi emolienți, adică substanțe care rămân la suprafața pielii și creează o peliculă, astfel încât apa nu se mai evaporă, și aici vorbim de petrolat, de uleiuri naturale, de parafină, de ceară de albine și produse hidratante care combină emolienți cu umectanți, ei atrag apă, la fel ca și acidul hialuronic”, a mai transmis medicul.

Citește și: Cum aplicăm corect anticearcănul. „Mergem pe teoria complementarității."

Cum îngrijim corect tenul uscat
Cum îngrijim corect tenul uscat[Sursa foto: freepik]
 

Citește și: Cum să folosești tușul de ochi ca un expert. ,,Mă asigur că desenul meu este unul coerent”

 



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Care sunt beneficiile colagenului. Cum poate sprijini sănătatea și aspectul tineresc?

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies