Postul Crăciunului 2022 va începe marți, pe data de 15 noiembrie, timp de 40 de zile. El mai este cunoscut drept Postul pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului și este un post ușor de ținut, deoarece are multe dezlegări la vin și la pește.
Iată ce nu ai voie să faci în postul Crăciunului 2022 și ce alimente nu ai voie să consumi.
Citește și: Calendar ortodox 13 noiembrie 2022. "Părinte Ioane Gură de Aur, sărguiește degrab a ne ajuta!"
Ce nu ai voie să faci în această perioadă
De obicei, în Postul Crăciunului, în principal, nu se consumă carne, ouă și brânză, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă preparate fără ulei și fără vin, iar marți joi se pot consuma atât untdelemn cât și vin.
Sâmbăta și duminica, până pe data de 20 decembrie, se poate consuma ulei, vin și pește. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri se sărbătorește un sfânt important, însemnat în calendar cu o cruce neagră, se poate mânca untdelemn și se poate bea vin, dar dacă va cădea hramul bisericii sau o sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se poate mânca și pește.
În Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara grâu fiert îndulcit cu miere, fructe, covrigi, sau turte de făină. În ziua de Crăciun se consumă de toate, dar treptat, pentru ca organismul să se poată obișnui cu o alimentație mai grea.
În perioada postului nu se vor organiza nici nunți, nici botezuri și va fi interzis să împrumuți pe cineva cu ceva, iar această tradiție este în general specifică zonelor de munte.
Dacă vei da obiecte cu împrumut în această perioadă, lupii vor da târcoale casei tale.Pe lângă aceste aspecte, nu este bine să mănânci carne de porc. Nu consuma carne de porc de Lăsata Secului. Este bine să consumi ouă de puică și ciorbă de pețte în această zi importantă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Tradiția cere ca finii trebuie să meargă la nași de Lăsatul Secului cu un cadou, numit plocon. Depinde acum de fiecare regiune. Cadoul este considerat mai mult simbolic sau depinde de posibilitățile fiecăruia.
Rugăciune care se rostește în Postul Crăciunului
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător.
Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.
Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.
Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine.
Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistierul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi așadar, Bunule, harul Tău.
Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească.
Numără-mă între oile turmei Tale prea alese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale.
Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin”.