Aflați din rândurile următoare care sunt beneficiile consumului de dovleac și cum puteți să îl integrați în alimentația voastră.
Dovleacul este leguma vedetă a toamnei. Acesta se poate găti în multe feluri și are numeroase beneficii pe care le aduce sănătății noastre.
În cadrul unei emisiuni, dr. Anca Hâncu, doctor în medicină generală și expert în nutriție, a vorbit despre beneficiile pe care le aduce consumul de dovleac asupra sănătății noastre și cum să-l includem în meniul nostru.
Care sunt beneficiile dovleacului
Potrivit specialistului în domeniu, dovleacul este foarte valoros din punct de vedere nutritiv și în același timp, este sărac în calorii.
„ O cană de dovleac, o porție înseamnă doar 50 de calorii, 12 g de carbohidrați, 2 g proteine, 3 g fibre și foarte multe vitamine .”, explică specialistul în domeniu.
Dovleacul conține vitamina A în doză dublă față de cantitatea zilnică necesară, iar aceasta poate fi stocată de corpul nostru. De asemenea, conține o cincime din cantitatea zilnică necesară de vitamina C. Pe lângă acestea, dovleacul conține și potasiu, magneziu și calciu, care contribuie la menținerea sănătății organismului nostru.
Mai mult decât atât, dovleacul ajută la înfrumusețarea pielii. „ Are foarte mult betacaroten care stimulează sănătatea pielii. Prin vitamina C mai stimulează și producția de colagen.”, spune specialistul în domeniu.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Dovleacul este o legumă recomandată de medicii nutriționiști persoanelor care vor fie să scadă în greutate, sau să-și mențină greutatea ideală. Acesta ne ajută să slăbim, datorită conținutului scăzut de calorii.
„ Este foarte bun pentru menținerea greutății, pentru scădere în greutate. Are 94% apă. Ne săturăm foarte bine mâncând dovleac. Cantitatea mare de apă și de fibre îl fac sațiogen .”, explică specialistul în domeniul nutriției.
Pe lângă toate aceste beneficii menționate mai sus, dovleacul ajută la imunitate, protejează ochii prin conținutul mare de betacaroten, luteină și zeaxantină, luptă împotriva căderii părului și este foarte bun pentru prostată și pentru menținerea sănătății inimii.
De asemenea, uleiul de dovleac este foarte bun pentru scăderea colesterolului. „ Conține fitosterol și interferă cu absorbția colesterolului.”, explică specialistul în domeniu.
Totodată, semințele de dovleac ajută la fertilitate, la menținerea sănătății prostatei și contribuie la un somn odihnitor. „ Conțin o cantitate de magneziu care ne ajută să ne relaxăm și să ne odihnim mai bine.”, spune specialistul în domeniu.
Cum putem consuma dovleacul
Citește și: Rețetă de supă cremă de dovleac cu smântână. Este delicioasă și toată lumea o va aprecia!
Dovleacul este o legumă care se poate consuma în diverse forme. Atât crud, cât și gătit, dovleacul este un ingredient care nu ar trebui să lipsească de pe masa noastră.
Există o mulțime de preparate în care putem să integrăm dovleacul, atât ca desert, cât și ca aperitiv sau fel principal.„ Va deveni util să mâncăm un dovleac copt pentru că are mulți antioxidanți. Dovleacul prin acești antioxidanți previne apariția bolilor cronice, ne păzește de cancer, de boli cardio-vasculare, menține sănătatea inimii.”, spune specialistul în domeniu.
Tot ea ne recomandă să consumăm dovleacul cu interior mai portocaliu deoarece are conținut mai mare de betacaroten și astfel este mai valoros decât cel cu interior galben, care nu are atât de mult betacaroten.
Contraindicații ale consumului de dovleac
Bineînțeles că există și anumite contraindicații ale consumului de dovleac. Există anumite persoane cărora nu le este recomandat să consume dovleacul în cantități mari sau crud. Printre aceștia se numără persoanele cu diverse probleme la stomac.
„ Are ușor efect diuretic. Dacă luăm anumite medicamente cu litiu s-ar putea să scadă concentrația și să se elimine prea mult. Pentru cei cu diverse gastrite, cu probleme la stomac, dacă îl mănâncă crud poate să dea senzații de balonare sau de disconfort.”, explică specialistul în domeniu.
De asemenea, dacă dovleacul este mâncat în exces se pot simți senzații de balonare și acumulare a gazelor în exces.