Care sunt tipurile de contracte de muncă. „Nu mai există cărți de muncă. Acum cu toții avem contracte individuale de muncă”

Care sunt tipurile de contracte de muncă
Care sunt tipurile de contracte de muncă. „Nu mai există cărți de muncă. Acum cu toții avem contracte individuale de muncă”

Aflați din rândurile următoare care sunt tipurile de contracte de muncă existente în România și ce presupune fiecare.

În cadrul unei emisiuni, avocatul Adrian Cuculis, a oferit mai multe detalii despre tipurile de contracte de muncă existente în Legislația din România și ce presupune fiecare contract în funcție de specificul acestuia.

Care sunt tipurile de contracte de muncă

Citește și: „Aveți această posibilitate.” Ce anunț a făcut Casa de Pensii. Milioane de români vor primi o veste bună

Care sunt tipurile de contracte de muncă

Potrivit specialistului în domeniu, există o categorie care împarte contractele de muncă în funcție de perioada pe care sunt încheiate, iar o altă categorie se referă la numărul de ore muncite de fiecare angajat în parte.

Astfel, vorbim despre contracte determinate, care sunt încheiate pe o perioadă clară de timp și contracte nedeterminate, în cadrul cărora nu este specificată exact data la care se termină activitatea la locul de muncă respectiv.

De asemenea, există contracte part-time și contracte full-time, care la rândul lor pot fi încheiate pe o perioadă determinată sau nedeterminată.

Diferența dintre determinat și nedeterminat este că avem un termen fix, care poate fi prelungit, cât timp prestăm activitate la acel angajator.

Indiferent de tipul de contract, atunci când există un contract de muncă și angajatorul plătește taxele aferente, angajatul va beneficia de o vechime în muncă, care se va contoriza atunci când iese la pensie.

Acea perioadă este considerată vechime în muncă, stagiul de cotizare merge mai departe, iar atunci când vom ieși la pensie, acel contract individual de muncă se consideră vechime în muncă .”, explică specialistul în domeniu.

De asemenea, angajații au dreptul să verifice dacă angajatorul lor plătesc taxele aferente la stat prin intermediul unui revisal.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Nu mai există cărți de muncă. Acum cu toții avem contracte individuale de muncă și sunt înscrise în acest revisal. Nu o mai ținem noi acasă și mergem de la un angajator la altul și pur și simplu se găsește în format digital. Angajații au posibilitatea să își verifice acel revisal, să verifice dacă contractul lor este înscris în registrul public și dacă sunt plătite taxe pentru contractul respectiv.”

, spune specialistul în domeniu.

Contracte determinate

Citește și: Valoarea tichetelor de masă va crește în România. Care este suma de bani de care vor beneficia românii

Care sunt tipurile de contracte de muncă

Potrivit specialistului în domeniu, contractul de muncă determinat este acel contract încheiat pe o perioadă clară de timp. Acesta, însă, poate fi încheiat înainte de termen, dar și prelungit.

În cazul în care contractul este încheiat înainte de termen, vorbim atât de factori care duc la acest eveniment, care pot veni fie din partea angajatului, fie din partea angajatorului. Astfel, angajatul poate fi sancționat disciplinar și astfel i se încheie contractul de muncă, iar angajatorul poate să dea la rândul lui faliment.

Perioada aceasta determinată este în strictă legătură cu perioada în care are angajatorul nevoie de persoana respectivă.

Maximum 36 de luni se pot încheia și maximum de 3 ori pot fi prelungite, nedepășind această perioadă de 36 de luni ”, explică specialistul în domeniu.

Contracte nedeterminate

Citește și: Ce presupune procedura de divorț. „S-au rupt niște lucruri în relațiile de familie”

Care sunt tipurile de contracte de muncă

Contractele nedeterminate sunt încheiate pe o perioadă nestabilită în contract.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Aici lucrurile sunt ceva mai clare. Este vorba de stabilitate. Majoritatea preferă contractele pe termen nedeterminat .”, spune specialistul în domeniu.

Tot ca și în cazul contractelor determinat, acestea pot înceta fie din cauza angajatului, fie din motive care țin de angajator. În cadrul acestor contracte, vorbim și despre desființări ale postului și restructurări ale activității firmei, în cazul în care angajatorul nu își mai permite să țină atâtea persoane la locul de muncă

Contract de cedare de drepturi de autor (DDA)

Citește și: Care sunt schimbările care au avut loc în Codul Muncii

Care sunt tipurile de contracte de muncă

Pe lângă cele menționate mai sus, există și anumite contracte de cedare de drepturi de autor. Acestea presupun cedarea unei opere intelectuale de către deținătorul acesteia către o persoană care o dorește, proces în urmă căruia se întocmește un anumit contract de cedare de drepturi de autor.

De asemenea, poți să cedezi folosirea acelei opere pe perioadă determinată sau nedeterminată sau doar o parte din opera respectivă. În cazul în care este vorba despre o operă la care au contribuit mai multe persoane, se cedează drepturile tuturor celor care au avut o contribuție la opera respectivă.

Dacă eu vin și fac un filmuleț și cineva îl dorește, ar trebui să îmi plătească drepturi de autor și eu să cedez opera intelectuală pe care am realizat-o.Obligațiile nu sunt cu nimic diferite față de obligațiile dintr-un contract de muncă normal. Pur și simplu trebuie să predai creația ta. Creația ta trebuie să fie predată în niște condiții optime care sunt stabilite în contractul respectiv .”, explică specialistul în domeniu.

Ca și în cazul celorlalte contracte, și drepturile de autor generează contribuție, iar cei care lucrează pe drepturi de autor vor primi la rândul lor pensie.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Care sunt drepturile unui pacient în spital. „Ai voie să stai acolo în permanență”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies