Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ghid detaliat pentru a descoperi semnificația profundă a acestei sărbători unice

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei.  Ghid detaliat pentru a descoperi semnificația profundă a acestei sărbători unice
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. Ghid detaliat pentru a descoperi semnificația profundă a acestei sărbători unice

Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai mari sărbători ale lunii noiembrie. Însă știați care este cea mai mare tradiție a acestei sfinte sărbători?

Aflați din rândurile următoare care este povestea Sfântului Apostol Andrei, dar și ce reprezintă această sfântă sărbătoare. În plus, descoperiți și care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri pe care ar trebui să le respectăm, dar și care este cea mai puternică rugăciune pe care o puteți adresa Sfântului Apostol Andrei.

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei și ce reprezintă această sărbătoare sfânt ă

Citește și: Sfântul Andrei și tradițiile dragostei. Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Andrei

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei[Sursa foto: Shutterstock]

Citește și: Ce se mănâncă de Sfântul Andrei și cum să îți încânți papilele gustative cu deliciile acestei zile sfinte

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este prăznuită pe data de 30 noiembrie  și este o sărbătoare însemnată cu cruce roșie, în calendarul creștin ortodox.

Sfântul Apostol Andrei este cunoscut și sub numele de Ocrotitorul României, fiind întâiul chemat de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos, așadar, primul apostol.

Sărbătoarea Sfântului Andrei înseamnă ziua de naștere, în sens creștin, a noastră, a românilor, pentru că Sfântul Apostol Andrei a fost desemnat să vină aici și să boteze și să hirotonească primii episcopi și primii preoți care, de mai bine de 2000 de ani, ne predică Sfânta Evanghelie.

Sfântul Andrei, fratele lui Petru, era un pescar pe malul mării Galilei și Mântuitorul Iisus Hristos vine la ei și le spune «De acum veți fi pescari de oameni, veniți și urmați-mi Mie!», de aceea se numește întâiul chemat, pentru că este primul apostol. (…) A venit la gurile Dunării, a propovăduit Sfânta Evanghelie aici, după care a fost răstignit în anul 60, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, fiind martirizat pentru credința sa în Mântuitorul Iisus Hristos și în Evanghelie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

La noi este o zi de sărbătoare națională, este o zi decretată de Sfânta Biserică și de către statul român și dăm slavă Sfântului Andrei, ocrotitorul României, pentru că ne binecuvântează cu toate darurile cerești și cele pământești.”, a menționat părintele Gabriel Cazacu.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei[Sursa foto: Shutterstock]

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022

  • Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, oamenii trebuie să dea cu usturoi pe fereastră, pentru a fi protejați de spiritele rele. De asemenea, femeile sunt cele care întorc oalele și cănile cu gura în jos, pentru ca strigoii să nu se adăpostească la căldură.
  • Un alt obicei din noaptea de Sfântul Andrei, este al fetelor nemăritate, care își pun busuioc sfințit sub pernă, pentru a-și visa ursitul.
  • Atunci când vine vorba despre Oltenia, se pare că cei mici tăiau crenguțe de meri și peri pentru a le îngriji până la Sfântul Vasile. În momentul în care crenguțele erau pline în muguri și flori, prevesteau un an bun și roditor. 

traditii si obiceiuri de sf andrei
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022[Sursa foto: unsplash]

  • În ceea ce privește vremea din noaptea de Sfântul Andrei, se spune că dacă este senin și cald, vom avea o iarnă blândă, însă dacă este ger, vom avea o iarnă grea.
  • În ziua de Sfântul Andrei, nu se lucrează în casă, pentru ca lupii să nu strice vitele sau să atace oamenii care pleacă la drum. De asemenea, în această zi nu trebuie să se măture, să arunce gunoiul sau să rănească grajdurile, să se pieptene, să se facă zgârieturi, să se facă pomană și să se dea cu împrumut.
  • În plus, se spune că la miezul nopții de Sfântul Andrei se deschid cerurile.

Care este cea mai cunoscută tradiție de Sfântul Andrei

Atunci când vine vorba despre una dintre cele mai cunoscute tradiții, dacă nu chiar cea mai cunoscută și aplicată, de Sfântul Andrei, este cea legată de grâul pus la încolțit. Se pare că grâul reprezintă un simbol al belșugului și al prosperității, fiind văzut ca sursa vieții.

În ceea ce privește data când grâul se pune la încolțit, în zilele noastre, este chiar ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, însă dacă respectăm tradiția, grâul se pune la încolțit chiar de la prima oră a zilei Sfântului Andrei, pe data de 29 noiembrie, de la miezul nopții încolo.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei[Sursa foto: Shutterstock]

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

„În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm!

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiască Ta faţă de la noi cei păcătoşi, că să nu

vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţîi şi al milostivirii.

Nu ne lăsă, Doamne, nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, că un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, că din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.

sf andrei 2022
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce trebuie să porți de Sfântul Andrei pentru a atrage bucurie și prosperitate

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies