Indiferent de vârstă, în special atunci când merg la școală, copii încep să își mintă părinții. Deși pare o situație dificilă și greu de gestionat pentru adulți, această problemă are și soluții.
În cadrul unei emisiuni, psihologul Felicia Akkaya a explicat cum pot părinții să îi facă pe cei mici să nu mai mintă, dar și care este motivul pentru care aceștia o fac.
De ce ne mint copiii
Citește și: Cum stabilim limite pentru adolescenți
Minciunile copiilor sunt cel mai adesea inofensive, însă pot degenra, în special atunci când vorbim de școală.
„Principalul motiv pentru care copiii noștri mint este că în sistemul lor de valori, pe care îl înmagazinează în primii ani, se găsesc niște reguli.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Principala minciună a copiilor este legată de școală și nu din cauza relelor intenții ale lor, ci a sistemului de învățământ învechit și dificil din România.
„Sistemul de învățământ românesc a rămas ușor în urmă, în care partea de memorie este prioritară. Vremurile s-au schimbat, modul în care ne conectăm astăzi și ne luăm informație atât de complexă este fantastică. Nu mai avem nevoie să memorăm. Cu toate acestea, numărul de task-uri pe care un copil trebuie să îl facă, este similar. Efortul, stresul, nevoia continuă de a găsi o scăpare, pe care copilul o resimte, se întoarce pe zona emoțională.”, a povestit psihologul.
Cât de importantă este comunicarea
Cu cât comunicarea dintre părinte și copil este mai eficientă și mai bună, cu atât șansele ca cel mic să mintă scad. Adesea, copiii mint și din teama reacției pe care o va avea părintele.
Exemplul părintelui, esențial pentru un copil
Citește și: Cum ne motivăm copilul să meargă cu drag la școală
Pentru fiecare copil, părinții reprezintă un reper, un model după care se ghidează în viață. Chiar și în viața adultă, oamenii tind să adopte comportamentul pe care l-au văzut în copilărie, la părinți. De aceea, este foarte important cum ne comportăm și ce exemplu îi dăm propriului copil. Dacă cel mic va vedea că tu minți, chiar și cu lucruri mărunte, va înțelege că acesta este comportamentul pe care trebuie să îl adopte și el. Așadar, evită să îți minți propriul copil, indiferent de situație. Este recomandat să vorbești deschis cu cel mic și să încerci să îi explici cât mai multe situații din societate. De asemenea, este foarte important să te ții de promisiunile pe care i le-ai făcut copilului tău. Cu cât vei fii mai sincer cu cel mic, cu atât vei primi doar adevăru și din partea lui.