Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală

Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală
Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală

Cu siguranță mulți părinți se confruntă cu situația în care copiii lor nu iau cele mai excelente note la școală. Este important să reușiți să fiți empatici cu micuții, deoarece notele obținute nu demonstrează capabilitatea lor în domeniul respectiv.

Micuții pot avea zile bune sau zile mai puțin plăcute, cu toate acestea, nu este moral să îi judecăm sau să îi certăm, în momentul în care ajung acasă și ne spun că au luat o notă mică. Un aspect important este să îi înțelegem pe cei mici și să discutăm cu ei, să aflăm adevăratul motiv din spatele notei respective.

Citește și: Cum ne convingem copilul să nu mai mintă

Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală
Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală[Sursa foto: pexels]

Citește și: Cum ne motivăm copilul să meargă cu drag la școală

Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală

Psihologul Yolanda Crețescu, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre situația notelor mici obținute de copii la școală. Ea a declarat faptul că nota este efectul unui proces, nu este ceva punctual și nu s-a întâmplat în data examenului sau în data afișării rezultatelor.

Chiar dacă nota este bună sau mai puțin bună, este o informație, iar din această notă este nevoie să facem o oportunitate. În momentul în care copilul vine acasă cu o notă mică, are loc un eveniment pe care toată familia îl străbate și poate să îi facă față de acum încolo.

„Nota este efectul unui proces. Nu este ceva punctual, nu s-a întâmplat în data examenului nici în data afișării rezultatelor.

Nota, fie ea bună sau mai puțin bună, este o informație. Din această notă este nevoie să facem o oportunitate. Este un eveniment pe care întreaga familie îl străbate și poate să facă față de acum încolo”, a spus psihologul.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Părintele trebuie să îi arate copilului empatie, în momentul în care acesta ia o notă mai puțin bună la școală.

De obicei, părinții aleg să dea vina pe copiii lor pentru că nu au reușit să își facă treaba bine și nu îi va ajuta cu nimic să dea vina pe ei înșiși.

Părintele vorbește despre el, atunci când își ceartă copilul, despre frustrarea lui că a investit și că a făcut o investiție proastă, că nu au ieșit lucrurile și că este într-o concurență cu ceilalți părinți, deoarece vrea să fie părintele cel mai bun.

„Realitatea începe cu noi și este prin ochii noștri. Părintele nu are abilitatea, decât conștient să-și dea seama de ce face, să se pună în papucii copilului, ci vorbește despre el, despre frustrarea lui că a investit și a făcut o investiție proastă, că nu au ieșit lucrurile, că este într-o concurență de a vrea să fie părintele cel mai bun. Este un mecanism de apărare de a da vina pe copil că nu și-a făcut treaba, deoarece nu ne ajută cu nimic să dăm vina pe noi ca părinți”, a

mai declarat psihologul.

Citește și: De ce spun copiii minciuni. „Părinții sunt modelul copilului și ei sunt oglinda noastră”

Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală
Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală[Sursa foto: pexels]

Citește și: Cum depășești o dezamăgire în dragoste. Care sunt pașii pentru a depăși această perioadă

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Părinții trebuie să fie mai atenți la nevoile celor mici

Cu toate că există vinovați, nu înseamnă că situația va fi reparată. Un părinte va trebui să își laude copilul și să îi arate că este alături de el, iar în momentul în care ia o notă mică să îl încurajeze și să îi dea mai multă încredere în el, deoarece micuții au multă nevoie de aceste lucruri.

„Deși chiar dacă există vinovați nu înseamnă că s-a reparat situația și din asta putem face o oportunitate. Eu ca părinte trebuie să-mi aud copilul și să fiu mai atentă la nevoile acestuia. Trebuie să găsim soluții împreună. Nu există o singură soluție, nu există doar 10, nu există cel mai bun liceu, există o variantă de soluții și asta este o lecție foarte bună de viață. Această situație o vom mai întâlni în viața noastră, vom mai pica examene în viață și vom mai lua și 4 și 6”, a spus terapeutul.

În momentul în care un copil va fi certat în mod constant pentru că a luat note mai puțin bune, acestuia îi va fi frică și va trăi constant cu un sentiment de vinovăție și de incapabilitate că nu este cel mai bun. Este important să fiți alături de cei mici și să le explicați că nu se va întâmpla nimic rău dacă nu au doar note de 9 și de 10, deoarece nu acestea le definesc inteligența.

Citește și: Cât costă florile pentru prima zi de școală

Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală
Totul despre situația notelor mici obținute de copii la școală[Sursa foto: pexels]

Citește și: Ce înseamnă bullying. Care sunt efectele acestui fenomen



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cum ne motivăm copilul să meargă cu drag la școală

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies