Vitamina D este foarte importantă pentru copii, deooarece oasele lor vor deveni tari și puternice. Pe lângă acest aspect, are mai multe roluri. Iată de ce este bine să îi administrezi copilului tău vitamina D și ce beneficii va avea!
Ilinca Tranulis, doctor, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre motivul pentru care se administrează vitamina D copiilor. Aceasta absoarbe calciul din intestin și îl depune în oase, care vor deveni tari și puternice.
Iată câteva sfaturi privind administrarea vitaminei D copiilor:
1. Înainte de a începe administrarea vitaminei D copilului, este important să consultați medicul sau pediatrul
Citește și: Când apare răul de mișcare la copii și cum trebuie tratat. Sfaturi și tratamente eficiente!
2. Expunerea la soare- Soarele este o sursă naturală de vitamina D
Citește și: Ce este botulismul la copii. O afecțiune rară și gravă care necesită tratament de urgență
V itamina D absoarbe calciul din intestin și îl depune în oase, ca oasele să fie tari și puternice. Ea mai are rol de imunitate și crește rezistența la infecții.
Este foarte important ca mama, în timpul sarcinii, să înceapă să ia vitamina D, iar după ce se naște bebelușul, din ziua a șaptea să îi administreze această vitamină. Ea se va administra direct în gurița celui mic, deoarece este destul de uleioasă.
„Vitamina D absoarbe calciul din intestin și îl depune în oase ca oasele să fie tari și puternice. Mai are rol în imunitate, crește rezistența la infecții. Ideal ar fi ca mama însărcinată să înceapă să ia vitamina D, apoi după ce se naște bebelușul, din ziua a șaptea trebuie să-i administrăm vitamina D. Vitamina D se administrează direct în guriță pentru că este o vitamina uleioasă. Ideal este ca copilul să fie alăptat deoarece laptele de mama conține vitamina D.”, a spus doctorul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
3. Alimentația
Gălbenușul și ficatul conțin vitamina D și este indicat să fie consumate, dar cea mai importantă sursă este expunerea la soare. Vitamina D se sintetizează în corpul nostru, în piele, dacă aceasta este expusă la soare.
„După diversificare există alimente care conțin vitamina D cum ar fi gălbenușul, ficatul, dar cea mai importantă sursă este expunerea la soare.
Copiii care au peste un an și jumătate pot să nu mai primească suplimentul de vitamina D, vara, dar cu toate acestea medicul trebuie să urmărească copilul și să ajusteze în funcție de necesitățile acestuia.
4. Respectați dozajul recomandat
Există situații în care apar niște semne din care nu ne putem da seama dacă este o lipsă de vitamina D sau o supradoză de vitamina D. Oasele unu copil cu deficit de vitamina D nu au suficient calciu în organism, sunt moi și apar deformări, se bombează fruntea și evazează toracele.
„Vara, copiii peste un an și jumătate pot să nu mai primească suplimentul de vitamina D, dat totdeauna medicul trebuie să urmărească copilul și să ajusteze doza în funcție de necesitățile acestuia. Există situații când apar niște semne din care ne putem da seama de o lipsă de vitamina D sau, din contră, de o supradoză de vitamina D. Oasele la un copil cu deficit de vitamina D nu au suficient calciu, sunt moi și apar deformări, se bombează fruntea, se evazează toracele”, a mai spus specialistul.
5. Monitorizați nivelul de vitamina D
6. Asigurați-vă că administrați vitamina D copilului în mod regulat
În momentul în care copilul face supradoză de vitamina D, manifestările nu vor fi deloc unele plăcute, deoarece micuțul își poate pierde pofta de mâncare, iar pe lângă acest aspect, vor apărea și tot felul de alte tulburări digestive.
Vitamina D este recomandată multor persoane, deoarece ajută la o imunitate mai bună și ajută foarte mult pentru sănătatea fiecăruia.
„Supradoza poate da niște manifestări destul de neplăcute începând cu lipsa poftei de mâncare și apar tot felul de alte tulburări digestive. Vitamina D este extrem de recomandată tuturor deoarece ajută în imunitate”, a mai spus doctorul.
Vitamina D are foarte multe beneficii în organism, fiind absolut esențială pentru menținerea sănătății, atât fizice, cât și psihice. Vitamina D se recomandă atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților și este foarte importantă pentru a avea o imunitate bună.