Aflați din rândurile următoare care sunt cele mai sofisticate recomandări de brânzeturi pentru masa de Crăciun.
Deși majoritatea românilor prefera ca pe masa de Crăciun să se regăsească preparate tradițional românești, brânzeturile nu sunt nici ele lipsite de pe masa de sărbători. Dacă la noi, acestea sunt folosite pe platourile de aperitive, există diferite tipuri de brânzeturi mai sofisticate care pot fi mâncate înainte de desert.
Dacă te-ai săturat de nelipsitele sarmale, piftii, cârnați sau friptura de pe masa de sărbători și ți-ai propus ca anul acesta să ai parte de mâncăruri mai ușoare sau vrei să-ți surprinzi invitații cu un meniu franțuzesc, în rândurile următoare vei descoperi care sunt cele mai
Meniu cu brânzeturi speciale pentru masa de Crăciun
Citește și: Cum faci cel mai aspectuos platou cu brânzeturi sau “cheese board”. 5 Idei de aranjare
În cadrul unei emisiuni, Cristian Preotu, proprietar de restaurant, a vorbit despre cele mai sofisticate brânzeturi care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun.
„ Și în România au început să fie multe brânzeturi care să fie maturate și interesante și să poată să fie concurente cu cele din Franța. Platoul de brânzeturi tradițional în Franța se pune pe masă la sfârșitul mesei pentru ca cei cărora încă le mai este foame, să guste și să-și finalizeze masa înainte de desert. Este un fel de pre-desert .”, spune specialistul în domeniu.
Acesta ne recomandă să încercăm un mix de mai multe brânzeturi în funcție de preferințele fiecăruia. Acestea pot să fie de vacă, de capră sau de oaie. Potrivit specialistului în domeniu, printre cele mai sofisticate brânzeturi se află cele maturate.
„ Pentru a începe degustarea de brânzeturi, începi cu brânzeturile de capră mai lejere.Sunt unele mai dulci, altele mai parfumate, sunt chiar și cele foarte parfumate. Cele care lasă un miros în casă atunci când deschidem frigiderul, sunt acele brânzeturi maturate care au stat timp de 60-90 de zile și au dezvoltat arome speciale .”, spune specialistul în domeniu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cum servim brânzeturile la masa de sărbători
Citește și: DESCOPERĂ: Meniu vegetarian de Crăciun. Rețete pentru sărbători fără carne
Așadar, pe lângă faptul că acestea se servesc înainte de desert, sunt foarte importante și combinațiile alimentare pe care le facem. Specialistul în domeniu ne recomandă ca atunci când optăm pentru un platou cu brânzeturi la masa de sărbători, să evităm consumul de citrice și să nu alegem mai mult de 4-5 sortimente de brânză.
Mai mult decât atât, acestea se pot consuma alături de o dulceață și neapărat cu un pahar de vin.
„ Aceste brânzeturi le recomand să fie gustate, mai ales de sărbători cu o dulceață de cireșe negre sau cu o dulceață de smochine sau de ce nu, una de caise, care să îndulcească puțin gustul acela picant .”, spune specialistul în domeniu.
Cum alegem vinul potrivit în funcție de tipul de brânzeturi
Citește și: Cu ce se mănâncă brânza cu mucegai
Există anumite vinuri care merg mănușă cu diferite tipuri de brânzeturi, în funcție de textura și gustul acestora.
Astfel, specialistul în domeniu ne recomandă ca pentru brânzeturile din lapte de capră să optăm pentru un vin alb sec.
De asemenea, gustul puternic al brânzei cantal, obținută din lapte de vacă merge la fel de bine cu un pahar de vin alb sec.
„ Gustul de vin roșu s-ar putea să fie puțin prea puternic pentru această brânză .”, spune specialistul în domeniu.
O altă brânză care nu trebuie să lipsească de pe platoul cu brânzeturi este brânza camembert din lapte de vacă. Textura sa cremoasă se potrivește perfect cu un vin roșu, având și același nivel al tăriei.
Astfel, ținând cont de sfaturile din acest articol, te poți bucura de gustul sofisticat al bucătăriei franceze în cadrul propriei mese de Crăciun. De asemenea, vei avea parte de o gustare ușoară și îți vei surprinde în același timp invitații cu preferințele alimentare.