Multe persoane sunt afectate atunci când lumea vorbește despre ele, deoarece există o mică anxietate în oricine. Este important să învățați să gestionați asemenea situații, deoarece s-ar putea să vă ofere gânduri negative pe care nu le veți mai putea controla.
Cristina Trepcea, psiholog, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre importanța gurii lumii. Iată dacă este important ceea ce cred oamenii despre tine sau nu!
Citește și: Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți
Gura lumii este importantă sau nu?
Cristina Trepcea, psiholog, a spus că pe vremuri, gura lumii era gura satului, gura cartierului, dar între timp, lucrurile s-au schimbat, iar aceasta a început să aibă o voce electronică. Cu toate că oamenii încearcă să nu pună la suflet anumite lucruri, în final, cu toții ne gândim la ceea ce s-a spus despre noi.
„Pe vremuri gura lumii era gura satului, gura cartierului, între timp, lumea s-a modificat și gura lumii a început să aibă o voce electronică.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Toț i oamenii au fost învățați, de când erau mici, că este important modul în care familia este percepută de restul persoanelor și nu numai. De fiecare dată ni s-a interzis să facem anumite lucruri de teama vorbelor care s-ar putea auzi, iar de aici a pornit anxietatea fiecărei persoane, în legătură cu ceea ce spun alții despre ei.
„Dacă este să ne întoarcem la ce era gura lumii pe vremuri, gura satului, noi am fost învățați de foarte mici, indiferent de cât de bine am fost crescuți, cu apropierea părinților noștri
sau mai degrabă de bunici, am fost învățați să ne pese de felul în care este văzută familia, de felul în care suntem văzuți noi. Ne aud vecinii, este tot despre gura lumii, ne faci de râs, la fel, tot despre gura lumii. În capul nostru s-a înființat un soi de instanță pe care, poate, abia când ne facem mari și începem să ne clădim independența și fericirea, astea nu pot fi decât ale noastre, dar pentru a face acest lucru trebuie să vedem cum este cu teritoriul pe care îl avem de cucerit.
Citește și: Reguli de comunicare în relația de cuplu
Ce a mai declarat psihologul
Este important ca fiecare persoană să își rezolve aceste probleme cu ajutorul terapiei, dar nu terapia cu un psiholog, ci terapia cu propria persoană. Fiecare om trebuie să scoată de la masa de consiliu din mintea lui persoanele care îl critică sau care îl înjosesc.
„De exemplu, la masa de consiliu din mintea mea, bunica mea are un rol extrem de important, mama mea, chiar și o învățătoare care m-a învățat pe mine niște lucruri bune. La masa de consiliu din mintea noastră de putem trezi că sunt oameni care nu ne-au plăcut, dar de sfatul cărora am ajuns să ținem seamă, care ne-au făcut de râs, care ne-au făcut să ne simțim prost, care ne-au umilit în public. Este nevoie de o muncă terapeutică, pe care trebuie să o faci împreună cu tine, ca să scoți de la această masă de consiliu oamenii care te critică, care te înjosesc, și pe care tu, de fapt, i-ai internalizat în capul tău. Ținem cont de acest obstacol pentru că noi vrem să fim validați, vrem să fim apreciați. Nevoia de apreciere nu este de râs, este o nevoie emoțională importantă. Cu toții avem nevoie să simțim că ceea ce facem lasă o urmă plăcută în viața oamenilor. Depinde felul în care noi simțim sau nu că suntem de un anumit fel de succes măcar social. Nu este o problemă să ai nevoie de validare, toată lumea are nevoie de validare, dacă faci o sculptură sau o emisiune, e important pentru tine să știi că a atins ținta. Depinde ce suntem dispuși să facem pentru această validare, cât suntem dispuși să renunțăm la noi și să ne refabricăm, astfel să fim ceea ce așteaptă ceilalți de la noi sau, încet, încet, prin libertatea și pasiunea cu care noi trăim ceea ce noi avem de trăit, poate putem să îi educăm pe ceilalți în a ne primi, să aprecieze ceea ce facem noi, să ne aprecieze pe noi”, a mai spus ea.
Citește și: 5 metode prin care poți atrage bărbatul care nu te mai vrea!
Citește și: Totul despre căsătorie sau concubinaj. „Sunt realități ale prezentului”