Cum prevenim deficitul de fier și anemia

cum prevenim deficitul de fier si anemia
Cum prevenim deficitul de fier și anemia

O mulțime de persoane se confruntă din nefericire cu anemia. Cauzele acestei afecțiuni sunt multiple, și provin în principal din alimentație.

În cadrul unei emisiuni, Anca Hâncu, doctor în nutriție a explicat cum putem evita producerea anemiei, dar și deficitul de fier.

Cât de important este fierul

alimente bogate in fier
Care sunt alimentele bogate în fier[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum consumăm corect fructele când ținem dietă

Organismul nostru are nevoie de o mulțime de nutrienți și vitamine. Fierul este un mineral cu roluri extrem de importante în corpul nostru.

Persoanele care se confruntă cu carențe de fier pot suferi de anemie, care provoacă stări de amețeală. Cantitatea de fier necesară pentru fiecare persoană este diferită în funcție de sex și vârstă.

„Fierul vine din două tipuri de surse, vegetale sau animale. Sursele animale se absorb în proporție mult maia ridicată, în proporție de 15% până la 35%, iar cele vegetale de la 2% la 15%.

Va fi nevoie să aducem niște potențiatori de absorbție. Aceștia sunt vitamina C, betacaroten. Femeile tinere au nevoie de mai mult fier, 15 mg/zi. Femeile după 51 și bărbații au nevoie de 8 mg/zi.”, a povestit doctorul.

Există persoane mai dispuse la scăderea fierului din organism, în funcție de stilul de viață. De aceea, mulți apelează la suplimentele de fier, însă nu întotdeauna sunt suficiente.

Recomandarea medicului este să nu luăm suplimente de fier fără să consultăm doctor.

„Tinerii, adolescenții și cei care fac sport sunt un grup de risc. Vegetarienii, care luându-și fierul din sursele vegetale, pot risca, dacă nu își fac combinațiile potrivite, să aibă carențe de fier.”, a declarat medicul specialist.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Ce alimente sunt bogate în fier

alimente bogate in fier pt anemie
Ce să mănânci pentru a avea un nivel optim de fier în corp[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Care sunt urmările excesului de portocale

Cantitatea de fier din corpul nostru este datorată stilului alimentar pe care îl abordăm. De aceea, trebuie să consumăm o varietate mare de legume, fructe și alte alimente bogate în nutrienți.

„Vegetalele bogate în fier sunt spanacul, broccoli, fasole, linte, năut.

Vorbim și de oleaginoase, cum sunt caju, migdale, fistic. Dacă vrem să mergem pe varianta dulce, avem smochinele, caisele deshidratate, pe care le putem combina cu o sursă de vitamina C, cu kiwi, căpșune, portocală.”, a declarat doctorul în nutriție.

Alimente bogate în vitamina C

Se știe că vitamina C este esențială în organismul nostru. Din fericire, aceasta se poate lua și din alimentație, nu doar din suplimente.

Atunci când vorbim de alimentație, dacă ne dorim un stil de viață sănătos, trebuie să acordăm atenție sporită la mai multe aspecte.

„Vitamina C se găsește și în ardei, în roșii, în kiwi. Fierul nu se absoarbe dacă îl includem în alimentație concomitent cu fitați sau tamini. Fitații sunt antinutrienți, se găsesc în fasole, care este bogată în fier. Trebuie să punem fasolea la înmuiat cu o seară în urmă, ca să scăpăm de antinutrienți.

Când mâncăm spanac, ouă, carne, nu trebuie să consumăm cafea, ceai negru sau verde decât după o oră, pentru că are o concentrație mare de tanin și are o absorbție mare a fierului.”, a specificat doctorul.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Reguli de consum alimentar

ce sa faci sa nu ai carente de fier
Ce trebuie să mănânci pentru a nu avea carențe de fier[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum ținem corect postul negru

Există anumite combinații alimentare care nu sunt recomandate, indiferent de momentul în care luăm masa. Specialistul în nutriție a precizat că brânza nu se combină cu spanacul sau somonul. O combinație bună pentru somon este oul, pentru că împiedică absorbția fierului. De asemenea, semințele de in și de floarea soarelui sunt bogate în fier. Chiar și carnea este bogată în fier, însă problema este că are mult colesterol. Spre exemplu, amintim ficatul de porc, de gâscă, dar și mușchiulețul de vită sau pieptul de pui. Doctorul a explicat că și prepararea mâncării are un rol esențial în sănătatea noastră. Chiar și atunci când fierbem legumele, trebuie să fim extrem de atenți.

„Vom fierbe vegetalele al dente, pentru că fierberea absoarbe vitamina C. Oul are în gălbenuș o cantitate mare de fier, iar albușul potențează absorbția acestui fier.”, a declarat medicul.

 



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Importanța introducerii pe perioada iernii a suplimentelor alimentare în dietă

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies