Cozonacul cu nucă și cacao reprezintă o adevărată delicatesă, care se poate prepara destul de ușor. V-ați gândit să căutați această rețetă simplă?
Aflați din rândurile următoare o rețetă numai bună de cozonac cu nucă și cacao. În plus, descoperiți și care este secretul pentru cel mai gustos cozonac cu nucă și cacao, preparat exact pe gustul vostru.
Rețetă de Cozonac cu nuc ă și cacao
Astăzi vom realiza cea mai simplă rețetă de cozonac cu nucă și cacao, absolut delicioasă, în doar 10 pași simpli!
Timp de pregătire – o oră
Timp de preparare – o oră
Timp de crescut – 2 ore și 30 minute
Timp total – 4 ore și 30 minute
Porții – 4 bucăți
Ingrediente – Cozonac cu nuc ă și cacao
Ingrediente pentru aluat
- 1 kg de făină
- 250 g zahăr granulat+ o linguriță de zahăr granulat
- 6 gălbenușuri de ou (la temperatura camerei)
- un praf de sare
- 500 ml lapte
- o păstaie de vanilie sau o esență de vanilie
- 45 g drojdie proaspătă
- 2 portocale
- 100 ml ulei
Ingrediente pentru umplutură
- 450 g nuci
- 6 linguri de zahăr granulat
- 3 linguri de pudră de cacao
- un praf de sare
- 6 albușuri de ou
- o esență de rom (opțional)
De menționat este faptul că această cantitate de ingrediente este utilizată pentru aproximativ 4 cozonaci. Dacă vă doriți să obțineți o cantitate mai mare, ar trebui să dublați ingredientele menționate mai sus.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Rețeta de Plăcinte cu brânză, gata în mai puțin de o oră!
Mod de preparare - Cozonac cu nuc ă și cacao
Pasul 1. În primul și-n primul rând, vom avea nevoie de un bol de dimensiuni mai mari, mai exact de bolul mixerului, pe care vom așeza o sită, în care vom turna,
Pasul 2. Între timp, vom avea nevoie de două boluri de dimensiuni mai mici, pentru a sparge cele 6 ouă (la temperatura camerei), pentru a ne folosi de gălbenușuri.
Pasul 3. Între timp, într-o oală de dimensiuni potrivite, vom fierbe 500 de mililitri de lapte, în care am adăugat o păstaie de vanilie sau o esență de vanilie.
Pasul 4. Separat, într-un alt bol de dimensiuni potrivite, vom sfărâma și 45 de grame de drojdie proaspătă, peste care vom adăuga o linguriță de zahăr granulat, dar și laptele încălzit. Amestecul se va lăsa deoparte, timp de aproximativ 5 minute, pentru a se activa.
Pasul 5. Acum vom avea nevoie de 2 portocale, pe care le-am spălat bine în prealabil, pentru a le rade coaja, într-un bol de dimensiuni mai mici, pentru ca mai apoi să o adăugăm în bolul cu făină și zahăr, iar peste toate aceste ingrediente, vom adăuga și cele 6 gălbenușuri de ou, dar și amestecul de drojdie cu lapte. Pornim mixerul și amestecăm ingredientele noastre timp de aproximativ 30 de minute, până când vom obține un aluat pufos. Atunci este momentul în care vom turna și 100 de mililitri de ulei. Mai amestecăm pentru puțin timp, iar apoi scoatem aluatul din bolul de mixer.
Pasul 6. Din aluat vom forma ca o minge mai mare, pe care o vom așeza înapoi în bol, pentru a-l acoperi cu folie alimentară și lăsa să crească timp de aproximativ o oră și 30 de minute.
Citește și: Rețeta de Fursecuri cu gem, la care copiii pot participa cu plăcere!
Pasul 7. În acest timp, ne vom ocupa de prepararea umpluturii pentru cozonac. Așadar, vom avea nevoie de un bol de dimensiuni mai mari, în care vom adăuga 450 de grame de nuci, pe care le-am măcinat în prealabil, dar mai puteți lăsa și câteva bucăți mai mari (opțional), alături de 6 linguri de zahăr granulat, 3 linguri de pudr ă de cacao, un praf de sare, dar și cele 6 albușuri de ou și o esență de rom (opțional). Toate aceste ingrediente le vom amesteca cu ajutorul unei spatule.
Pasul 8. După acest interval de timp, ne vom întoarce la aluatul nostru crescut și vom îndepărta folia alimentară de pe bol. Aluatul se va împărți în 4 părți egale, pe care le vom întinde cu ajutorul unui sucitor, rând pe rând, după ce am presărat puțină făină peste. Același lucru vom face și cu umplutura noastră, pe care o vom întinde cu ajutorul unei spatule, pe toate cele 4 fâșii de aluat.
Pasul 9. După ce am terminat de întins și umplutura noastră, vom rula fiecare fâșie de aluat în parte, pentru ca ulterior să le tăiem în jumătate, astfel încât să se vadă umplutura. Mai departe, vom lua câte 2 rulouri pe rând și le vom așeza unul peste altul, în formă de X și începem să le împletim, pentru ca mai apoi să le așezăm în tava de cozonac, în care am așezat hârtie de copt. Același lucru vom face și în cazul celorlalți cozonaci. Tăvile se vor acoperi iar cu folie alimentară și le vom lăsa să crească timp de aproximativ o oră.
Pasul 10. După acest interval de timp, vom unge cozonacii noștri cu un ou bătut, cu ajutorul unei pensule. Tăvile se introduc la cuptor la o temperatură de 160 de grade Celsius, timp de 10 minute, iar după acest interval de timp, vom crește temperatura la 170 de grade Celsius și lăsăm până când va trece aproximativ o oră, iar după acest interval de timp, rețeta este gata!
Cozonacul cu nucă și cacao este gata și se poate servi cald. Poftă bună!
Citește și: Rețetă pentru cea mai bună turtă dulce de Crăciun. Care este secretul pe care puține gospodine îl știu