Toate relațiile se schimbă odată cu trecerea timpului, iar în multe cazuri partenerii ajung să uite că o relație trebuie să se bazeze pe armonie. Chiar și anumite comportamente pe care le considerăm uzuale, pot reflecta disfuncționalitatea cuplului.
În cadrul unei emisiuni, psihoterapeutul Liliana Cristea a explicat care sunt primele semnale care ne indică faptul că avem nevoie de terapie în cuplu.
Comunicarea, factorul decisiv într-o relație
Citește și: Cum ne influențează stilurile de atașament relația de cuplu
În ultima perioada, tot mai multe persoane apelează nu doar la terapie personală, ci și la cea de cuplu.
„Există diferite perioade: după partea de îndrăgostire, după ce apare un copil în relație, în momentul în care există o situație financiară mai grea, atunci când cuplul se mută dintr-o locuință.”
Indiferent de relație, comunicarea dictează cât de sănătoasă și puternică este legătura dintre oameni. În momentul în care comunicarea este din ce în ce mai rară sau mai defectuoasă, partenerii ar trebui să realizeze că există o problemă. Psihologul a menționat că nu doar certurile grave sunt toxice, ci și cele mai mărunte și dese, fiindcă acestea ascund neînțelegeri care nu au fost rezolvate la timp.
„Unul dintre primele semne pe care le vedem este lipsa comunicării sau comunicarea defectuoasă. Vorbim despre conflict, ceartă chiar și de la cele mai mici lucruri. Când se ceartă de la nimicuri, înseamnă cu sub acelea există o problem mult mai important, care nu a fost rezolvată. Dacă nu ne rezolvăm lucrurile în momentul acela și ajungem să le ignorăm, se adaugă la contabilitatea relației.”, a specificat Liliana Cristea.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Copilul, o provocare în relație
Citește și: Cum să-ți arăți disponibilitatea pentru o nouă relație
În momentul în care apare un copil, relația de cuplu se schimbă în mod evident, fiindcă partenerii au un nou rol și nu mai au la fel de mult timp pe care să îl dedice vieții de cuplu.
„Rolurile sunt diferite în momentul când apare un copil. Chiar dacă relația ar fi fost stabilă inițial, oricum ne îndreptăm mai mult spre rolul de părinți, pentru că obiectivul principal este creșterea copilului.
Gelozia, indicele către o relație toxică
Citește și: De ce o relaţie de cuplu eşuează. Care sunt adevăratele motive care duc la despărţire?
În momentul în care un partener este gelos, apar o mulțime de certuri și probleme. Acesta este unul dintre cele mai importante semnale cum că cei doi au nevoie de terapie în cuplu.
Totuși, specialistul a declarat că lipsa de încredere vine din problemele personale ale celui care este gelos și nu au neapărat legătură cu partenerul de cuplu sa cu relația. Este important de știut că nu este în regulă să tolerăm episoade de gelozie care nu își au rostul.„Lipsa încrederii este un alt semn că trebuie să apelăm la un specialist. Aceasta vine cu nevoia de control, pentru că dacă nu mai am încredere, atunci am nevoie să controlez mediul, astfel încât să pot să îmi țin relația. Controlul nu este despre celălalt, este despre nevoile persoanei care încearcă să controleze relația. Sunt lucruri nerezolvate despre propria persoană, poate chiar din copilărie, care se activează în momentul în care partenerul este preocupat de alte lucruri. ”, a specificat specialistul.
Cu toate acestea, multe probleme pot fi rezolvate, iar o relație poate fi salvată, dacă se încearcă din ambele părți.
„Este important să îi lași celuilalt libertatea de a alege, pentru că altfel exerciți tot controlul. Psihoterapia de cuplu poate ajuta un cuplu să își depășească problemele, atâta timp cât există iubire și dorința de a merge înainte împreună.”, a declarat psihologul.