Ce faci când copilul tău e dependent de telefon

dependenta de telefon la copii
Cum combatem dependența de telefon la copii

Internetul și tehnologia ne-au schimbat radical viața, reflectându-se asupra comportamentului nostru din ce în ce mai des. Copiii din ziua de astăzi trăiesc o cu totul altă copilărie față de perioadele trecute, iar telefonul sau tableta sunt nelipsite din viețile lor. Cu toate acestea, majoritatea celor mici au devenit dependenți de telefon, ceea ce reprezintă un comportament extrem de nociv.

În cadrul emisiunii Consilier de vedete de la WOWnews, psihologul Felicia Akkaya a explicat de ce se refugiază copii în social media, dar  și ce pot face părinții pentru a remedia această situație.

Tehnologia, între avantaje și dezavantaje

dependenta de tableta la copii
Sfaturi pentru ca cel mic să nu fie dependent de tehnologie[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Stăm de dragul copiilor într-o relație care nu mai merge?

Nu putem contesta beneficiile enorme pe care evoluția tehnologiei le-a adus în viața noastră.

Însă, în ultima vreme, oamenii au ajuns să fie din ce în ce mai dependenți de telefon. Acest tip de comportament vine și cu numeroase dezavantaje, în special pentru cei mici. Aceștia pierd contactul cu lumea reală, fiindu-le mult mai dificil să socializeze sau să se integreze în societate.

„Social media a devenit o prezentă aproape constantă, iar modul în care noi ne comportăm cu telefoanele noastre devine puțin cam posesiv.

Nu doar că stăm toată ziua conectați, am ajuns nici măcar să nu le mai ținem în genți, au devenit o extensie a mâinii noastre. Impactul pe care îl are expunerea noastră la un volum mare de informații este important.”, a precizat specialistul.

Cum reducem timpul petrecut pe telefon al copilului

cum sa nu ai un copil dependent de telefon
Cum să nu ai un copil dependent de telefon[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum să îi învățăm pe cei mici să fie generoși

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

In ziua de astăzi, majoritatea celor mici au acces la internet. Este recomandat să amânăm pe cât se poate contactul dintre copil și telefon. Cu toate acestea, cel mic nu poate fi rupt de realitatea în care trăiește, adică în era tehnologiei. De aceea, părinții sunt responsabili de relația dintre propriul copil și lumea internetului.

„Un conținut restrâns, dar cu un bagaj mare de informații, poate să intre în acele tik tok-uri pe care noi le vedem în fiecare zi.

Este important să avem acces la informații, să dăm copiilor dreptul să acceseze informația. Cât stau, pe ce fel de content stau, aici vine marea problemă. Important este să înțelegem că aceste lucruri se fac cu măsură.”,
a declarat psihologul.

Cât de utile sunt aplicațiile de parenting

ce faci cand copilul e dependent de telefon
Ce faci când copilul e dependent de telefon[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum își lasă amprenta rănile copilăriei asupra personalității unui om

În special la vârste fragede, este obligatoriu ca părintele să aibă un control asupra copilului, când vine vorba de telefon și social media. Chiar dacă este necesar să îi oferim celui mic intimidate, trebuie să îl protejăm de conținutul nepotrivit.

„Verificați ce fel de informație v ine, încercați să instalați acele aplicații de parenting prin care voi părinții îi delimitați accesul la un anumit conținut.

Pe lângă faptul că îți alegi tu ca părinte capacitatea ta să determine ce anume vede copilul, este rapidă. În momentul în care i-ai instalat aplicația, o ai și tu. Vezi exact câte minute a stat, pe ce a stat și ce a urmărit, care sunt prietenii cu care stă pe chat și ce anume vorbește cu ei. Stați cu ochii pe ei, analizați-le comportamentul, analizați-le modul de gândire, felul în care verbalizează.”
, a mărturisit Felicia Akkaya.

Citește și: „Ai jignit-o în utimul hal!”. Antoni o face pe Criss să plângă iar Moldo explodează! Aflați ce acuzații își aduc concurenții în episodul de vineri, 18 octombrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...- stirilekanald.ro

Cu cât un copil va petrece mai mult timp în fața ecranelor, cu atât va fi mai puțin comunicativ și îi va fi mult mai greu să se descurce în viața de zi cu zi.

„Toate orele pe care le petrec pe rețelele de socializare reprezintă nevoia lor de a reprezenta ceva, de a fi cineva, de a fi recunoscuți. Au nevoie să fie văzuți ca indivizi.”, a declarat specialistul.

Citește și: Ce este stresul? Afla despre cele 3 tipuri de stres!

Cum îi distragem atenția celui mic de la ecrane

Este important de știut că trebuie impuse anumite reguli atunci când vine vorba de acest aspect. De asemenea, cei mici se refugiază în lumea internetului, atunci când nu au alte activități de făcut, sau când nu este băgat în seamă. De aceea, este esențial ca cel mic să aibă activități creative, să facă un sport și să petreacă timp cu alte persoane de vârsta lui. Mai mult, comunicarea dintre părinte și copil este esențială.

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Semne care îți arată ca ai nevoie de terapie în cuplu

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”

Dorian Popa, iubeşte din nou! Ce spune despre noua cucerire care i-a pus inima pe jar: "Am dreptul să îmi găsesc fericirea"

Cum ajutăm sistemul imunitar al celor mici

Bianca a pus stop! Ce decizie a luat în privința lui Patrick după ce a izbucnit în lacrimi: „Gata”

VIDEO Liam Payne a murit! Celebrul cântăreț a căzut de la etajul al treilea al unui hotel din Buenos Aires


Cookies