Este gelozie, iubire sau boală

Este gelozie, iubire sau boală
Este gelozie, iubire sau boală

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre gelozie.

Gelozia este considerată de multă lume ca fiind o boală din cauza urmărilor pe care le poate aduce în cadrul unei relații atunci când este dusă la extrem. Este bine de știut să identificăm de unde provine aceasta, care sunt cauzele ce pot duce la gelozie excesivă, cum se manifestă și ce trebuie să facem în această situație.

În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Cristian Andrei, psiholog, a vorbit despre gelozie și cum se manifestă aceasta ca semn de iubire sau ca o posibilă boală psihologică.

Care sunt limitele geloziei

Citește și: Ce faci atunci când partenerul devine dependent în relație

Care sunt limitele geloziei

Potrivit specialistului în domeniu, gelozia este naturală și se regăsește la fiecare dintre noi atunci când suntem într-o relație de iubire și avem sentimente puternice de afecțiune față de partener. Aceasta însă are un grad de intensitate diferit în funcție de specificul fiecărei persoane.

În funcție de gradul de intensitate al manifestării, gelozia poate să deterioreze semnificativ relația cu partenerul și poate avea chiar urmări grave asupra lui, devenind astfel o boală. 

Gelozia nu strică pentru că te motivează, te face să fii preocupat de celălalt, dar poate să fie și patologică, face parte din tulburările paranoide, adică atunci când devii suspicios și ai impresia că toți îți vor răul, inclusiv partenerul care umblă cu altcineva.

În viața de zi cu zi avem această gelozie firească pe care însă trebuie să o educăm. Rar poate să devină patologică, dar ea se poate îndrepta asupra persoanei pe care tu pretinzi că o iubești .”, a explicat specialistul în domeniu. 

De unde provine gelozia

Citește și: Poți iubi două persoane în același timp?

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

De unde provine gelozia

Putem spune că gelozia provine și din iubire pentru că atunci când iubești ești automat interesat de persoana de lângă tine și activitățile care îl preocupă, dar în acest caz vorbim despre o gelozie la un grad de intensitate normal și manifestată fără să deranjeze.

De asemenea, potrivit specialistului în domeniu, gelozia se află în strânsă legătură cu dezvoltarea persoanei tale.

Aici vorbim de poziția pe care tu crezi că o ocupi în comparație cu celelalte persoane din jurul partenerului.

Gelozia vine în principal din dezvoltarea aceasta a persoanei tale. Este vorba despre câtă încredere construiești tu în propria persoană, dacă ești capabil să îți duci tu viața și fără iubitul sau iubita ta ca să nu o mai iei ca pe o pierdere majoră .”, spune specialistul în domeniu.

Totodată, putem să vorbim și de gelozia manifestată față de actualul partener care provine de la un episod de infidelitate din trecut, iar aici vorbim despre o  chestiune de încredere în ce ar putea să facă alți oameni, adică neîncrederea generică.

Dragostea dintre cei doi se bazează pe atracție, nu pe obligație. E greu să începi o relație cu astfel de preconcepții.

În momentul în care începi să investighezi și să-l controlezi pe partenerul tău, tu deja ești intoxicat de acest paranoid. Nu este indicat să faci acest lucru pentru că toate detaliile pe care le vei primi, vor amplifica această intoxicație .”, spune specialistul în domeniu.

Tot el afirmă faptul că gelozia are legătură și cu vârsta și în principiu cu capacitatea de dezvoltare a fiecărui individ în parte.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Când ești mai mic, ești mai naiv. Crezi orice, însă pe măsură că înaintează în vârstă, la acești oameni paranoidul începe să prindă contur .”, explică specialistul în domeniu. 

Cum putem trata gelozia

Citește și: Care este motivul pentru care relațiile de cuplu se răcesc

Cum putem trata gelozia

Provenind din capacitatea fiecăruia de a se auto dezvolta, în cazul persoanelor care se confruntă cu sentimente de gelozie manifestate profund, principalul lucru pe care ar trebui să îl facă este să se dezvolte personal până în momentul în care nu o să se mai teamă că altcineva le va lua locul.

Gelozia naturală se vindecă prin dezvoltarea ta, nu neapărat prin intervenția asupra partenerului și verificarea lui. Se vindecă atunci tu începi să fii mulțumit cu tine .”, spune specialistul în domeniu.

Totodată, specialistul în domeniu le recomandă persoanelor care se confruntă cu parteneri geloși să apeleze cu încredere la terapie de cuplu.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

5 motive pentru care nu te mai invită și la a doua întâlnire

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies