Problemele oftalmologice ale românilor sunt împărțite pe categorii de vârstă. De la copii foarte mici, până la bătrâni. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice și cum putem scăpa de ele.
Teodor Holhoș, medic chirurg oftalmolog, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre afecțiunile oftalmologice și despre cât de ușor este să scăpăm de acestea, după o anumită vârstă. Iată care sunt acestea și dacă și tu te confrunți cu ele!
Citește și: Totul despre bolile parodontale. Care sunt factorii de risc?
Citește și: Totul despre implantul mamar. Este cea mai sigură opțiune de mărire a sânilor
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice
Teodor Holhoș, medic chirurg oftalmolog, a menționat, în cadrul unei emisiuni TV, despre problemele oftalmologice cu care se confruntă românii. El a spus despre acestea că sunt împărțite pe categorii de vârstă și de multe ori, copilașii au nevoie de ochelari de la vârste fragede.
„Problemele oftalmologice ale românilor sunt oarecum împărțite pe categorii de vârstă, întâlnim și la copilași, de exemplu, nevoia de a purta ochelari. De multe ori suntem surprinși că găsim pacienți chiar și la doi trei anișori care au nevoie copilașii de ochelari. La adulți și oamenii în vârstă deja problemele sunt în domeniul cataractei sau a problemelor de retină, dar, ele sunt multe prevenibile prin a merge la un consult oftalmologic, iar cu ocazia aceasta vreau să le reamintesc românilor că un consult oftalmologic este foarte important, chiar de la vârsta de un an de zile la copilași și se recomandă anual. Lucrurile dacă le găsim din timp se pot rezolva destul de ușor, la copilași dacă găsim probleme de dioptrii se recomandă obligatoriu ochelari pentru că altfel ei pot avea un ochi leneș, să nu își dezvolte vederea, iar lucrul ăsta să îi afecteze toată viața”, a spus Teodor Holhoș.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
La copii este mai greu să ne dăm seama, iar din acest motiv este nevoie de un consult oftalmologic. Sunt foarte mulți copilași care văd perfect, atunci când se uită cu ambii ochi, dar un ochi este mai leneș, iar în aceste momente, este obligatoriu un consult.
„Din păcate, la copii nu ne dăm seama, decât cu un consult oftalmologic. Sunt mulți copilași care văd perfect, atunci când se uită cu amândoi ochii, dar un ochi e mai leneș, iar atunci consultul este obligatoriu.
Ce a mai declarat specialistul despre afecțiunile oftalmologice
Atunci când vine vorba despre categoriile de vârstă, undeva la 40 de ani în sus, există opțiuni mai diversificate, în afară de celebra operație cu laserul.
„Apoi, pentru categoriile de vârstă, undeva la 40 de ani în sus, există opțiuni mai diversificate, pe lângă operație laser. Prezbiopia este nevoia de ochelari, după vârsta de 40 de ani, există și operație laser, dar și operație de implant de cristalin multifocal, dar în primul rând, pacienții este bine să înțeleagă că fiecare om este unic. Trebuie făcut un consult amănunțit și în funcție de fiecare patologie să dăm un verdict medical”, a spus specialistul.
Dacă bătrânii pot băga ața în ac fără nicio problemă, ei bine, acesta este primul semn de cataractă. În acele momente se schimbă cristalinul în interiorul ochiului și se miopizează, mai exact, trece pe dioptrie cu minus.
„Normalitatea este să avem nevoie de ochelari la citit, dar când apare acest simptom să putem băga ața în ac la 70-80 de ani, este primul semn de cataractă. Se schimbă cristalinul în interiorul ochiului și se miopizează, adică trece pe dioptrie cu minus. Miopii, pacienții care au dioptrii cu minus văd la aproape și la 70 de ani și când apare acest fenomen dintr-o dată este primul semn de cataractă. La cataractă nu este altă variantă, decât operația cu schimbare de cristalin, care este la fel de ușoară, durează trei minute, dar nu există alt tratament”, a mai spus acesta.
Citește și: Ce faci atunci când partenerul devine dependent în relație