Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu. Ghid detaliat cu reguli cheie pentru o Iubire sănătoasă și armonioasă!

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu. Ghid detaliat cu reguli cheie pentru o Iubire sănătoasă și armonioasă!
Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu. Ghid detaliat cu reguli cheie pentru o Iubire sănătoasă și armonioasă!

Relația perfectă nu există, însă partenerii pot lua în considerare câteva aspecte pentru o relație cât mai sănătoasă și echilibrată. Află din rândurile de mai jos reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu!

Victor Toriani, psihoterapeut, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre regulile pentru o relație sănătoasă de cuplu.

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu[Sursa foto: freepik]

În orice cuplu apare mai devreme sau mai târziu conflictul. Certurile sunt complet normale în relații, însă este extrem de important modul de gestionare și urmările acestora. În general, există două tipuri de conflicte, mai precis, cele funcționale și disfuncționale.

Așadar, conflictul funcțional este cel în care partenerii negociază diferențele și le ajustează, existând concluzii și soluții. Însă, conflictele disfuncționale sunt cele în care aceștia vor să existe o ceartă pentru a câștiga războaie, pentru a se considera superiori și pentru a dovedi că au dreptate întotdeauna. Așadar, o relație  cât mai sănătoasă de cuplu trebuie să funcționeze cu conflicte funcționale pentru a rezolva lucruri, nu cu cele disfuncționale care duc, inevitabil, către o despărțire dureroasă.

“Conflictul este o problemă când devine o stare permanentă. Poate să apară din diferențe majore fundamentale în valori sau viziuni de viața. Cele doua mari tipuri de conflicte: conflictul funcțional este cel în care noi ne negociem diferențele, ajustăm un pic diferențele dintre noi. Conflictele funcționale au, în general, concluzii și soluții. Conflictele disfuncționale sunt cele în care noi doi vrem să ne încălecăm unul pe altul, permanent să existe un conflict ca sa câștigăm războaie.

(….) Conflictele funcționale sunt conflictele în care este nevoie să vorbim, să spunem despre nevoia noastră. Trebuie să îi explicăm diferența dintre o nevoie și o pretenție. Nevoie înseamnă că ceea ce faci tu îmi creează o stare emoțională ce-mi face rău, nu neapărat că eu am pretenția ca tu să faci asta pentru că vreau să te domin, sau să îți arăt că eu merit”, a spus specialistul.

Citește și: Cum te vindeci rapid după o despărțire. „Există o singură strategie care funcționează”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

/www/cdn.knd.ro/media/521/2864/1701/20292176/1/beautiful-couple-spend-time-summer-city-1.jpg

Câteva probleme care obișnuiesc să apară în relația de cuplu sunt deconectarea emoțională, atunci când între cei doi parteneri intervine monotonia și aceștia preferă să nu vorbească despre sentimentele lor, sau normalizarea suferinței care n-ar trebui să existe sub nicio formă într-o relație amoroasă. Deseori, misiunea oamenilor se termină sau oamenii mai au ceva de schimbat în ei ca să îmbunătățească relația. 

“Deconectarea emoțională poate duce la indiferență. O alta problemă este normalizarea suferinței, nu exista așa ceva. Uneori, misiunea oamenilor se termină sau oamenii mai au ceva de schimbat în ei ca să îmbunătățească aceasta relație. Dacă nu ați făcut totul, inclusiv schimbările din dumneavoastră, veți atrage persoane care vă vor arunca în același film cu alți protagoniști”, a mai precizat el.

Citește și: Totul despre singurătatea în doi. ”Între noi nu se mai întâmplă schimb de emoție, de energie, noi nu mai avem un viitor împreună.”

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu[Sursa foto: freepik]

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Totodată, în viața fiecărei persoane trebuie să existe timpul individual, timpul de cuplu și cel de familie. Studiile arată că o dată pe săptămână este recomandat ca în una dintre zile să existe timpul individual, o zi pe săptămână timpul de cuplu, și restul trebuie alocat timpului de familie.

“În viața personală, pe lângă viața profesională, avem trei timpi: timpul individual în care pot intra hobby-uri, pot intra întâlniri cu prieteni care nu sunt comuni grupului sau cuplului. Timpul de cuplu este foarte important, și timpul parental, adică timpul de familie în care intră și copiii. Studiile spun că o dată pe săptămâna este recomandat ca o zi pe săptămână să existe pentru timpul individual, o zi pe săptămână pentru timpul de cuplu, și restul pentru timpul de familie”, a încheiat psihoterapeutul.

Citește și: Cum să începem conexiunea cu noul partener. “O relație trebuie coordonată la fel de bine precum un business.”

Reguli pentru o relație sănătoasă de cuplu[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Terapia de cuplu. Un pas curajos spre rezolvarea conflictelor și întărirea legăturii emoționale!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies