Află din rândurile următoare cum îi învățăm pe cei mici comportamente alimentare sănătoase.
Copiii sunt foarte imprevizibili și diferiți. Unii dintre ei sunt foarte mofturoși atunci când vine vorba de mâncare și refuză unele alimente fără ca măcar să le guste, iar alții, în schimb, mănâncă tot din farfurie și preferă întotdeauna un fruct în detrimentul unei bomboane.
Ei bine, cei din ultima categorie sunt mai rar întâlniți, iar majoritatea părinților se confruntă cu unele probleme atunci când vine vorba de hrana copilului, care nici nu vrea să audă de anumite legume.
Din fericire, există o mulțime de soluții și pentru aceștia prin intermediul cărora putem să îi convingem și să îi educăm către anumite comportamente alimentare sănătoase.
În cadrul unei emisiuni, psihonutriționistul Andreea Coțofană a oferit câteva sfaturi despre cum să-i învățăm pe copii să-și dezvolte un comportament alimentar sănătos și cum să facem față unui copil mofturos.
Cum îi învățăm pe copii comportamente alimentare sănătoase
Citește și: De ce apar conflictele între copii și cum îi învățăm să le gestioneze corect
„ Educația este foarte importantă de la o vârstă fragedă, chiar și educația alimentară. Este foarte important să ne împrietenim cu copiii. Când este vorba de alimentație, ei pot fi ușor dificili. Este important să dezvoltăm o conexiune cu ei, să ne jucăm, să le prezentăm alimentele într-un mod amuzant .”, a precizat specialistul în domeniu.
În acest caz este foarte important și exemplul pe care părintele i-l oferă copilului. Dacă cel mic în casă vede doar alimente sănătoase și îi vede pe părinți consumând fructe și legume este mult mai probabil ca și el să adopte un astfel de comportament.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De asemenea, este foarte important să-i facem pe copii conștienți de ceea ce presupune o alimentație sănătoasă și efectele nefavorabile ale lipsei ei.
„ Pentru copii nu funcționează să le spui să mănânce pentru că este sănătos. Este important ca ei să înțeleagă de ce este sănătos. Important este să ne adresăm într-un mod ludic ca ei să fie în aceeași poziție cu noi și să ne simtă ca niște aliați .”, a explicat specialistul în domeniu.
În acest caz, părintele poate să integreze diverse povești cu alimente sănătoase și importanța lor, imagini despre corpul uman, să-l învețe pe copil cum funcționează acesta și de ce are nevoie de o hrană sănătoasă și poate chiar să-i prezinte în termeni pe înțelesul lui consecințele unei alimentații dezechilibrate.
Trucuri pentru părinți
Citește și: Cum îi explic copilului că somnul de prânz nu este o pedeapsă
Există anumite trucuri prin intermediul cărora părintele poate să-l familiarizeze pe cel mic cu diverse comportamente alimentare sănătoase și să-l ajute să înțeleagă că o hrană sănătoasă este esențială în creșterea și dezvoltarea lui.
În acest caz, specialistul în domeniu ne-a oferit câteva modalități prin intermediul cărora să îl implicăm pe copil mai mult în procesul de alimentați pentru a fi conștient de aceste aspecte.
Astfel, putem să-l implicăm pe cel mic în mersul la cumpărături, să alcătuim o listă de cumpărături cu ajutorul lui în care să trecem alimente sănătoase și poate chiar să-l lăsăm pe el să cumpere un aliment sănătos de pe raftul magazinului.
De asemenea, servirea meselor în grup joacă un rol foarte important în dezvoltarea unei relații echilibrate cu hrana. Totodată, este foarte important ca părintele să nu renunțe indiferent de toate refuzurile pe care le primește de la cel mic și să încerce să găsească alternative prin intermediul cărora să îl facă să accepte diferitele alimente pe care nu le agreează.
„ Bine ar fi să expunem copiii la o alimentație diversificată încă de la o vârstă fragedă.Eu sfătuiesc părinții să nu renunțe. Chiar dacă un aliment este refuzat la început, să continue să-l introducă în alimentație sub diferite forme .”spune specialistul în domeniu.
Un alt truc care funcționează foarte bine la cel mic este cel prin intermediul căruia creăm o poveste pe farfurie, iar copilul poate să se „joace” cu alimentele astfel încât să ajungă să le îndrăgească.
Totodată, este foarte important să descurajăm mâncatul mecanic, iar copilul să fie conștient de procesul de alimentație.