Româncele cu vechime vor beneficia de bani în plus. Când va intra în vigoare această lege

Româncele cu vechime vor beneficia de bani în plus. Când va intra în vigoare această lege
Româncele cu vechime vor beneficia de bani în plus. Când va intra în vigoare această lege

În diverse condiții, angajații din România vor putea beneficia de o sumă mai mare de bani, după cum se arată într-o prevedere din Codul muncii.

Din anul 2021, în Codul muncii a fost implementată o prevedere care are în vedere faptul că angajatorii sunt obligați să majoreze salariile angajaților stabilite la nivelul minim, dacă aceștia au avut o activitate mai mare de doi ani.

Citește și: Veste importantă pentru femei! Se pot pensiona cu doi ani înainte de limita de vârstă!

Românii cu vechime vor beneficia de bani în plus
Românii cu vechime vor beneficia de bani în plus[Sursa foto: Pexels.com]

Româncele cu vechime vor beneficia de bani în plus

Așadar, angajații care au o vechime de minimum doi ani la locul lor de muncă vor primi mai mult decât salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie 2022, potrivit OUG. Nr. 142/2021.

În anul 2022 prevederea a luat amploare, urmând să funcționeze de anul următor de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind

calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022", se precizează în Codul muncii.

În Codul Muncii se mai arată că angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară.

„Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţa salariaţilor prin grija angajatorului",
se mai arată în Codul muncii.

Românii cu vechime vor beneficia de bani în plus
Românii cu vechime vor beneficia de bani în plus[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Ce a transmis inspecția muncii

Inspecția muncii a menționat faptul că din anul 2024 angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

„Din 2024, angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați. Astfel, abia din 2024 angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Majorarea se va aplica atât salariaților cu contracte individuale de muncă nou-încheiate, cât și pentru cei cu contracte aflate în derulare. În acest mod, există egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă, indiferent de data încheierii acestora. Precizăm că această majorare face obiectul unui act adițional. Astfel, chiar dacă este  impusă prin lege, doar majorarea în sine constituie obiectul obligației conform actului normativ, dar valoarea efectivă a salariului se va stabili prin negociere între părți.
 Ca urmare, fiind o modificare a unui element esențial al contractului de muncă, este nevoie de întocmirea unui act adițional semnat de ambele părți",
potrivit inspectiamuncii.ro.

Citește și: Veste bună pentru pensionare, începând cu 1 martie 2023. Își vor primi banii înapoi

Românii cu vechime vor beneficia de bani în plus
Românii cu vechime vor beneficia de bani în plus[Sursa foto: shutterstock]



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

1500 de lei pentru fiecare nou-născut. Veste importantă pentru mămici

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies