10 sfaturi pentru o viață mult mai sănătoasă

sfaturi pentru o viata sanatoasa
Sfaturi pentru o viață sănătoasa

O viață sănătoasă se bazează pe echilibru și pe lipsă de excese. Atât alimentația, cât și sportul și starea de spirit contribuie pentru ca organismul nostru să fie sănătos.

În cadrul unei emisiuni, doctorul Cezar a oferit câteva sfaturi pentru a ne îmbunătăți viața, dar și la ce trucuri vrem să apelăm dacă ne dorim să ne simțim mai bine.

De ce avem nevoie de post intermitent

mancare pentru un stil de viata sanatos
Ce să mănânci pentru a fi sănătos[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce dieta sa incerci in 2023: rezultate garantat

În ultima vreme, tot mai mulți medici sugerează această abordare alimentare.

Postul intermitent ne ajută să curățăm organismul, în timpul perioadei în care nu mâncăm nimic.

„Ca să reparăm ceva ce s-a stricat, trebuie să îl lăsăm să facă pauză. Postul intermitent ajută în problemele de aciditate, de reflux gastroesofagian. Dacă intestinul e inflamat și e bolnav, trebuie să îl lăsăm să se odihnească. Nu recomand posturi mai lungi de 3-4-5-7 zile pentru că este un dezechilibru.”

, a declarat specialistul.

Stresul, principalul inamic al corpului nostru

Stresul este unul din principalii factori ce ne dau organismul peste cap. Chiar dacă este aproape imposibil să renunțăm la acesta, există soluții pentru a reduce stresul.

„Reduci stresul și te gândești la pace și recunoștință. Dacă avem ceva de pus pe masă, un acoperiș deasupra capului, avem mai multe motive să fim mulțumiți.

Dacă uită de ce este recunoscător, ceea ce este în farfurie nu intră bine în organism. Atunci când ești la dietă și mănânci o prăjitură cu vinovăție și îți faci mai multe mustrări de conștiință, nu e bine. Dacă ai ales să faci ceva, fă-o cu asumare.”, a povestit medicul.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Nu doar ceea ce mâncăm este important, ci și modul cum o facem. Așadar, doctorul a declrat că este esențial să ne luăm suficient timp pentru a savura o masă.

trucuri pentru o viata sanatoasa
Trucuri pentru o viață sănătoasa[Sursa foto: Freepik]

„Să mestecăm lent, pentru a da timp sistemului digestiv să se pregătească. Dacă mâncăm pe fugă, pe nemestecate, acea hrană nu se amestecă cu sucurile digestive. Trebuie să mesteci până faci o pastă.

Dacă nu ai timp, mai bine nu mănânci, mai bine faci post. ”,  a precizat doctorul Cezar.

Ce alimente trebuie să evităm

Din categoria alimentelor care nu ne fac bine, există și o mulțime de legume la care nu ne-am fi așteptat. Totuși, cantitatea și modul de preparare sunt foarte importante.

„Să scădem cantitatea de alimente inflamatorii: cerealele integrale pot fi pentru anumite persoane foarte inflamatorii.

Solanaceele, adică roșii, vinete, ardei, nu fac bine dacă le consumăm cu semințe. Fasolea și mazărea au foarte multe proteine inflamatorii și ar fi bine să le consumăm mai rar. Grăsimea animală este mai ok decât uleiul prăjit. Laptele de vacă poate fi inflamator, alimentele procesate, fast-food, zahăr.Probiotice înseamnă fermenți, murături, iaurturi. Dacă microbiomul este foarte dezechilibrat, e bine să nu mâncăm cantități mari dintr-o dată. Prebiotice sunt fibrele și hrana cu care ele se hrănesc. Dacă mâncăm iaurt, dar nu mâncăm și fibre, nu vom avea cu ce hrăni mai departe.
Să consumăm săptămânal 30 de tipuri de plante: varză, conopidă, broccoli, ciuperci, măsline, fructe, nuci, semințe. Să diversificăm foarte mult sursele de fibre.”
, a declarat specialistul.

Multe persoane se confruntă cu probleme gastrice. Cei care au astfel de probleme trebuie să fie foarte atenți la alimentație și să consume alimente potrivite fiecărui tip de afecțiune.

Citește și: Cine este și câți ani are Dolunay Soysert, actrița care joacă rolul Neslihan Soysalan în noul serial „Inimă rebelă”. Iată cum arată aceasta la început de carieră- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

„Betaina hidrocliorică este un alt supliment pentru cei care au hiperaciditate și ajută foarte bine în digestie. Sărurile biliare sunt indicate persoanelor cu probleme biliare și celor care și-au scos bila. Persoanele care au probleme digestive, dacă fac sport de performanță, ar fi bine să ia o pauză.”, a declarat medicul.

stil de viata sanatos
Cum să ai un stil de viață sănătos[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cât de benefică este o cură de detoxifiere a organismului. Ce trebuie să ții înainte să începi una

Soarele și apa, au un rol extrem de important în trăirea unei vieți sănătoase. Aceste elemente naturale sunt esențiale în organismul nostru.

„Vitamina D, mai ales pentru persoanele cu inflamație intestinală, activează celulele stem, din care se repară celulele intestinului. Mulți oameni fie iau prea mult, fie prea puțin și nu ajută. Înainte de masă, dacă simțim că suntem deshidratați, bem apă și mai stăm 10-15 minute. Nu este bine să bem apă în timpul mesei pentru că se diluează acidul clorhidric.”, a povestit medicul Cezar.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

3 motive pentru care cafeaua poate fi un aliat în dieta ta de slăbire

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Patrick și Bianca Giurcă, față în față în camera roșie, după ce a fost geloasă pe el și pe Virginia. Ce a făcut-o pe tânără să răbufnească

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies