De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii? Ce simbolizează a opta zi din luna martie 2023

De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii? Ce simbolizează a opta zi din luna martie 2023
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii? Ce simbolizează a opta zi din luna martie 2023

Există nenumărate persoane care consideră faptul că pe data de 8 martie, este sărbătorită atât Ziua Mamei, cât și Ziua Femeii. Însă știați că nu este tocmai așa?

Aflați din rândurile următoare dacă de 8 martie este Ziua Mamei sau Ziua Femeii, dar și care sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile acestei zile speciale. În plus, descoperiți și câteva mesaje pe care le puteți trimite doamnelor, atât de Ziua Femeii, cât și de Ziua Mamei.

De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii?

de 8 martie este ziua mamei sau ziua femeii
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii[Sursa foto: freepik]

Deși există nenumărate persoane care încă au impresia că pe data de 8 martie, în fiecare an, este sărbătorită atât Ziua Femeii, cât și Ziua Mamei, se pare că lucrurile nu stau tocmai așa.

Pe data de 8 martie, în fiecare an, este sărbătorită  Ziua Internațională a femeii, și nu Ziua Mamei. Ziua Mamei este sărbătorită în prima zi de duminică, din luna mai, prin urmare, în acest an, se va sărbători pe data de 7 mai 2023.

Astfel, pe data de 8 martie 2023, este sărbătorită Ziua Femeii, mai exact, în această zi specială se comemorează realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței, prezente în multe zone ale lumii.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Acestea fiind spuse, istoria zilei de 8 martie, datează încă din anul 1909, atunci când a fost marcată prima zi naţională a femeii, în Statele Unite, în ciuda faptului că nu a fost stabilită o anumită zi.

Tocmai în anul 1913 a fost aleasă data de 8 martie. Prima și prima dată, Ziua Internaţională a Femeii a fost marcată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, iar în anul 1975, atunci când a avut loc Anul Internaţional al Femeii, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii.

În România, la data de 7 martie, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016, în urma căreia, ziua de 8 martie a fost declarată Ziua Femeii. În ceea ce privește Ziua Mamei, această sărbătoare a fost legiferată în România, din anul 2010,

sărbătorindu-se în prima duminică a lunii mai, în acest an, pe data de 7 mai 2023.

cand este ziua femeii
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rețeta de Mucenici muntenești a emisiunii „Păzea, Creața gătește!”. Trebuie să te pregătești din timp!

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

 

Tradiții și obiceiuri de 8 martie

  • De Ziua Femeii, tradiția spune că atât copiii, cât și bărbații fac cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor, profesoarelor, iubitelor, soțiilor etc.
  • De Ziua Femeii, femeile trebuie să poarte mărţişorul primit pe data de 1 martie, chiar până pe data de 9 martie. Se spune că dacă o vor face, vor avea noroc în dragoste tot anul, în caz contrar, vor avea parte de ghinion.
  • De Ziua Femeii, laleaua este cea care se oferă tuturor femeilor. Aceasta este considerată a fi simbolul zilei de 8 martie. Prin urmare, laleaua este floarea care se dăruiește în această zi, reprezentând primăvara și gingășia. Pentru mame puteți alege lalelele violet, iar pentru fiice, lalelele albe.
  • De  Ziua Femeii, conform obiceiurilor, se pare că nu e bine ca bărbații să se certe cu femeile din jurul lor, indiferent că este vorba despre cuplu, mamă-fiu, tată-fiică etc.. În caz contrar, aceștia vor atrage ghinionul asupra familei.

cand este ziua mamei
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii[Sursa foto: freepik]

Mesaje de 8 martie 2023

  • Simțiți-vă ambițioase, sărbătoriți cu fericire și manifestați-vă puterea. Este ziua voastră! La mulți ani de Ziua femeii!
  • Ești minunată, ca un trandafir, doar diferența este una: trandafirul se ofilește de la îngheț, iar farmecul tău – niciodată! Felicitări de 8 Martie!
  • Printre primele zile de primăvară, 8 martie este cel mai scump. Pe tot pământul, pentru toți oamenii, primăvara și femeile sunt la fel. Felicitări cu Ziua femeii!
  • Focul din inima unei femei este cea mai puternică armură. Poate arde lumea cu ea sau poate răspândi căldură. Fii o femeie ambițioasă ca întotdeauna. La mulți ani de Ziua femeii!
  • O femeie este una dintre cele mai frumoase creații ale lui Dumnezeu. Este respectuoasă ca o fiică; grijulie ca o soră; plină de căldură ca o prietenă. La mulți ani de Ziua femeii!

traditii si obiceiuri de 8 martie
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cele mai frumoase mesaje pentru mama ta, de 8 martie 2023! "Draga mea mamă, de ziua mămicilor îţi urez fericire, bucurie şi o viaţă plină de iubire. Să ai un 8 Martie de vis!"



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Mesaje pentru mama ta, de 8 martie 2023! "Mamă, să ai un 8 Martie pe sufletul tău, colaga! O primăvară minunată îţi doresc!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies