Vestea că salariul minim european trebuie implementat în România, până anul viitor, îi va bucura pe salariaţii de la noi din țară
Consiliul Economic Social (CES) a propus Guvernului să discute și să negocieze cu partenerii sociali, pentru implementarea directivei europene în privința salariilor minime potrivite în Uniunea Europeană. De asemenea, informația se află în raportul "Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică".
În momentul în care s-a hotărât salariului de bază minim brut pe țară garantat pentru anul trecut, prin Hotărârea Guvernului 1.071/2021,
Crește salariul minim pe economie din 2024
Valoarea coșului de consum pentru o viață minim decentă pentru o familie formată din doi adulți și doi copii este de nu mai mult, nu mai puțin de 8.659
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Reprezentanții CES au propus Guvernului implementarea noii directive a Parlamentului European și a Consiliului în privința salariilor minime din Uniunea Europeană, pentru promovarea majorării gradului de adecvare al salariilor minime stabilite prin lege.
De asemenea, se îmbunătățește accesul la protecția salariului minim pentru lucrătorii care au drept la un salariu minim în temeiul legislației naționale. O altă propunere pentru Guvern este despre asigurarea spațiului și cadrului de negociere colectivă pentru partenerii sociali."Această recomandare este pentru a întări rolul negocierilor sectoriale, care pot include și politica salarială", se menționează în raport.
Potrivit respectivului document, experții externi ai studiului și CES consideră că valoarea salariului minim rămâne un subiect de negociere colectivă și decizie politică pentru corelarea salariului minim cu coșul minim pentru o viață decentă.
"Experții externi ai studiului și CES au constatat că în varianta finală a Legii nr 174/2020 sunt informații ce lipsesc și care trebuie completate. În consecință, CES recomandă modificarea Legii nr 174/2020 pentru a putea deveni funcțională prin completarea capitolelor: (2) Îmbrăcăminte și încălțăminte, (4) Dotarea locuinței, (8) Educație și cultură. Conform experților externi, textul legii ar trebui să includă o evaluare inițială a valorii coșului de consum pentru un trai decent realizată de Institutului Național de Statistică, în baza structurii, conținutului și argumentelor din studiul inițial de fundamentare(...)" , se menționează în raport, potrivit agerpres.ro.
Citește și: Schimbări majore în sistemul de pensii din România. Cum vor fi afectate femeile