Când vorbim despre retinol ne gândim la un derivat sintetic al vitaminei A, dar face parte dintr-o categorie mai mare de retinoizi. Atunci când este aplicată extern, substanța este transformată în acid retinoic de către enzime speciale prezente în piele.
Iulia Panțuru a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre retinol și despre cum îl putem folosi pentru îngrijirea tenului.
Cum folosim retinolul pentru îngrijirea tenului
1. Selectați produsul potrivit
Citește și: Cum conturezi sprâncenele. Ghidul pas cu pas pentru un aspect impecabil!
2. Testați sensibilitatea pielii
Retinolul este unul dintre cei mai potenți agenți de anti-îmbătrânire și este un derivat de vitamina A, care face parte din marea familie a retinoizilor. Produsele pe bază de retinoizi au rol în tratamentul acneei, în special în tratamentul comedoanelor închise și deschise, adică puncte albe și negre.
„Retinolul este pe piață din anii 70, că nu a fost atât de bine marketat ca până acum este partea a doua, dar este într-adevăr, unul dintre cei mai potenți agenți anti-îmbătrânire. El este de fapt un derivat de vitamina A, face parte din această mare familie a retinoizilor și este un membru de potență medie. Produsele pe bază de retinoizi au rol în tratamentul acneei, în special în tratamentul comedoanelor închise și deschise, adică puncte albe și puncte negre, au rol de stimulare puternică a colagenului, deci tratament pentru laxitatea cutanată, pentru pielea lăsată. Au un efect extrem de puternic pe ceea ce înseamnă accelerarea regenerării celulare, deci ne tratează și ridurile fine și liniile fine de la nivelul feței și au rol de uniformizare a tenului”, a spus specialistul.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
3. Aplicați în cantități mici
4. Folosiți retinolul seara
De cele mai multe ori, oamenii care află de retinol își doresc să îl introducă foarte repede în rutina lor zilnică, în concentrații mari, iar în acele momente apar foarte multe reacții adverse. Un aspect foarte important pentru cei care sunt începători este că trebuie să înceapă cu substanțe cu potența cea mai mică.
În cazul retinolului și a retinoizilor, în general, consecvența și disciplina sunt mai importante decât concentrația mare sau substanța foarte puternică.
„Toată lumea care află de retinol dorește să introducă rapid, în concentrații mari și atunci apar foarte multe reacții adverse. Spuneam că este o familie mare, cei mai slabi sunt esterii de retinol, adică retinil palmitat, acitat, etc. Urmează apoi acest retinol de care toată lumea știe, după care, ca și potență, urmează rețin aldehida și în ultima fază acidul retinoic, care este de zece până la 20 de ori mai puternic decât retinolul.
5. Combinați cu hidratare
6. Creșteți treptat frecvența de utilizare si protejați-vă de soare
Dacă folosim un produs prea puternic sau cu o concentrație prea mare, la nivelul feței pot apărea iritații, care pot fi foarte puternice, adică roșeață, inflamație, arsura pielii, moment în care persoanele în cauză vor simți că tenul le ia foc.
„Dacă folosim un produs prea puternic sau o concentrație prea mare, apar la nivelul feței iritații care pot fi foarte puternice, adică roșeață, inflamație, arsura pielii, pur și simplu simțim că tenul ne ia foc și pot apărea ulterior, pe termen lung, pete pigmentare, mai ales la persoanele cu tenul închis la culoare. Oprim rapid, mergem la un medic dermatolog, tratăm acest puseu de inflamație puternică și putem reintroduce retinolul, însă treptat, exact așa cum ne spune medicul dermatolog”, a mai adăugat specialistul.