Așadar, ai ajuns la menopauză. Estrogenul își face bagajele și pleacă, lăsând în urma lui doar haos.
La un moment dat ți se pare că a luat cu el și libidoul, pentru că nu reușești nici să te mai înflăcărezi ca la 20 de ani, nici să închei jocul erotic cu unul sau mai multe orgasme profunde. Vaginul abia se mai lubrifiază singur și devine dureros la penetrare. Ești din ce în ce mai tentată să te resemnezi. Dintre miturile auzite în jur despre menopauză, parcă fiecare dintre ele se adeverește în cazul tău: încheierea perioadei fertile înlătură dorința sexuală, sexul penetrativ e un chin, iar orgasmul nu mai poate fi atins.
Știu că lucrurile nu arată prea bine, dar trebuie să-ți spun ceva: toate aceste mituri au la bază un sâmbure de adevăr, însă niciunul nu este o realitate imuabilă, ci reprezintă dificultăți ce pot fi remediate relativ ușor, dacă avem acces la informații. Din păcate, menopauza și orgasmul feminin sunt două subiecte tabu în societatea noastră. Nici comunitatea științifică nu ne prea ajută: există de 5 ori mai puține cercetări asupra tulburărilor hormonale care afectează 90% dintre femei, decât numărul de studii pe tema disfuncțiilor erectile, care afectează doar 19% dintre bărbați. [1] Citește până la sfârșit acest articol și vei înțelege că dificultățile apărute în sexul la menopauză pot fi depășite.
Mit #1: Menopauza înlătură dorința sexuală
Este de înțeles de ce în ultima vreme îți lipsește dorința sexuală. Bufeurile, greața, scurgerile și uscăciunea vaginală, starea de oboseală, toate aceste schimbări te afectează atât fizic, cât și psihic. Este dificil să-ți regăsești impetuozitatea în intimitate atunci când nu-ți dă pace gândul că natura tocmai ți-a transmis, deloc subtil, că de-acum înainte nu mai are nevoie de serviciile tale. Dar simptomele fizice pot fi combătute sau ameliorate printr-un stil de viață sănătos, sport, mult calciu și vitamina D. Cât despre senzația de inutilitate datorată pierderii capacității de reproducere, iată o idee care îți va schimba perspectiva.
În 1966, biologul evoluționist britanic William Hamilton a formulat Ipoteza bunicii, care sugerează că există un avantaj evolutiv pentru femeile care încetează să se mai reproducă după o anumită vârstă și care, în schimb, investesc mai mult în îngrijirea nepoților, sporind astfel șansele de supraviețuire și reproducere ale propriilor lor gene. Cu alte cuvinte, femeile aflate la menopauză reprezintă o piatră de temelie pentru supraviețuirea întregii populații.
Vezi cu alți ochi menopauza acum, nu-i așa? Gândește-te la această ipoteză atunci când ți se pare că încetarea ovulației diminuează din feminitatea ta.
Mit #2: Sexul la menopauză doare
Da, este adevărat că, la menopauză, sexul penetrativ poate provoca durere. Acest lucru este cauzat de scăderea nivelului de estrogen, care provoacă subțierea și uscarea mucoasei vaginale. De asemenea, lubrifierea naturală devine insuficientă sau chiar absentă.
Dar poți remedia aceste dificultăți foarte ușor, împrietenindu-te cu lubrifianții sexuali. Alege un lubrifiant pe bază de apă sau silicon și verifică ingredientele. Nu trebuie să conțină glicerină sau sorbitol, deoarece acestea sunt o sursă de hrană pentru microorganismele ce provoacă infecții cu Candida albicans [2].
MIT #3: Din cauza menopauzei nu mai poți avea orgasm
În timpul menopauzei se reduce fluxul de sânge către vagin și clitoris. Dacă te numeri printre cele 36.6% femei care pot atinge orgasmul doar prin stimularea directă a clitorisului [3], cu siguranță sexul penetrativ singur nu va reuși să te satisfacă. Dar acest lucru nu înseamnă că este imposibil să te mai bucuri de orgasme odată cu încetarea ciclurilor menstruale. Nu trebuie decât să folosești un stimulator clitoridian cu vibrații sau puls de aer și îți va fi mult mai ușor să ajungi la orgasm.
După menopauză, femeile pot în continuare să se bucure de plăcere sexuală la fel de mult ca înainte, ajustând fie perspectiva, fie tehnicile din viața lor sexuală. Este important să comunici deschis cu partenerul, să menții un stil de viață activ și sănătos și să gestionezi stresul pentru a-ți păstra sănătatea sexuală.
Surse:
[1] Slawson, Nicola. ““Women Have Been Woefully Neglected”: Does Medical Science Have a Gender Problem?” The Guardian, 18 Dec. 2019, www.theguardian.com/education/2019/dec/18/women-have-been-woefully-neglected-does-medical-science-have-a-gender-problem.
[2] Perlman, Justin. “Why Glycerin in Lube Is Not Safe (and Options That Are).” Women’s Health Interactive, www.womens-health.com/glycerin-in-lube. Accessed 23 Feb. 2023.
[3 ]Herbenick, Debbyt, et al. “Women’s Experiences with Genital Touching, Sexual Pleasure, and Orgasm: Results from a U.S. Probability Sample of Women Ages 18 to 94.” Journal of Sex & Marital Therapy, vol. 44, no. 2, 9 Aug. 2017, pp. 201–212, https://doi.org/10.1080/0092623x.2017.1346530.