Ce este infecția urinară. Este mai frecventă la femei decât în cazul bărbaților!

Ce este infecția urinară. Este mai frecventă la femei decât în cazul bărbaților!
Ce este infecția urinară. Este mai frecventă la femei decât în cazul bărbaților!

Infecția urinară este des întâlnită atât la femei, cât și la bărbați, care apare din cauza unor microbi în tractul urinar. Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre infecția urinară!

Gheorghe Ghiță, medic primar urolog, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre infecția urinară.

Ce este infecția urinară

Ce este infecția urinară[Sursa foto: freepik]

Infecțiile urinare apar în urma pătrunderii unor microbi, deseori din afară, în tractul urinar. Ulterior, aceștia se înmulțesc, iar în momentul în care se dezvoltă într-un număr mai mare, încep să producă simptome ale infecțiilor urinare.

"Infecția urinară înseamnă pătrunderea unor microbi, de cele mai multe ori din afară, în tractul urinar, unde se înmulțesc și când cresc și se dezvoltă peste un anumit număr, produc simptomele care sunt cunoscute foarte bine infecției urinare.",  a explicat specialistul.

Citește și: Leacuri bătrânești pentru infecții urinare

Ce este infecția urinară[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Femeile fac mai des infecții urinare, decât bărbații

Femeile sunt mai predispuse la infecții urinare decât bărbații, din cauza unor condiții anatomice care favorizează apariția infecțiilor urinare. De asemenea, sunt infecții care nu au o cauză anume precum un calcul sau o piatră, acestea se datorează lipsei sau consumului inadecvat de lichide. Există mai multe tipuri de infecții urinare, în funcție de localizare și de microbi.

"Se spune că nu există femeie care să nu fi făcut infecții urinare. Ele sunt cele mai frecvente la femei decât la bărbați, însă pot face și copiii. Sunt mai multe tipuri, în funcție de localizare și de microbul care îl determină. Cei mai mulți sunt microbi de-ai noștri, care trăiesc în tractul intestinal, și care pătrund în tractul urinar. Bărbații fac ceva mai rar infecții urinare, comparativ cu femeile fiindcă sunt niște condiții anatomice, care la femei favorizează apariția infecțiilor urinare.

Acestea sunt cele mai frecvente, infecțiile care nu au o cauză în spate, adică sunt infecții care se datorează lipsei sau consumului inadecvat de lichide. Care nu au alte cauze precum un calcul, o piatră. Doamnele fac mai frecvent infecții, fără a avea aceste cauze în spate și asta datorită condițiilor anatomice, și în circumstanțele în care consumul de lichide este unul inadecvat.", 
a precizat el.

Citește și: 5 afecțiuni care pot favoriza inflamarea ganglionilor inghinali

Ce este infecția urinară[Sursa foto: Pexels.com]

Ce simptome apar dacă ai infecție urinară

De asemenea, cele mai întâlnite simptome sunt usturimile urinare, urinările frecvente și urina mirositoare. Cu toate astea, dacă apare orice disconfort urinar, acest lucru nu înseamnă neapărat o infecție. Spre exemplu, dacă se consumă puține lichide, urina va fi mai concentrată și poate cauza usturimi urinare, însă care sunt sporadice.

Citește și: Francesca, dezvăluiri inedite din „Casa iubirii”, după eliminare. Ce se întâmplă, de fapt, între Patrick și Bianca: „E mai mult decât o simplă atracție”- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

”De regulă, sunt usturimile urinare, urinările frecvente și urina mirositoare. Trebuie, însă, să precizăm faptul că nu orice disconfort urinar este egal cu o infecție. Dacă ați consumat lichide foarte puține, atunci urina va fi mai concentrată și ea poate să vă dea ceva usturimi urinare, care sunt sporadice, care a doua zi dispar.”, a mai adăugat medicul.

Cum poate fi tratată infecția urinară

Ideal este ca fiecare persoană să își facă o urocultură de control, nu să înceapă un tratament cu antibiotic fără o prescripție medicală. Antibioticele foarte puternice nu își vor mai face efectul, deoarece va apărea o rezistență iar acestea nu mai pot acționa. De asemenea, este recomandat un control de specialitate pentru a exclude alte cauzele grave la nivelul tractului urinar. Așadar, oamenii trebuie să aibă în vedere o alimentație  sănătoasă și consumul corespunzător de lichide.

“E bine să nu începem un tratament antibiotic empiric, adică fără să facem un control anterior, fără să facem o urocultură. De aceea, e bine să nu ne aruncăm să luăm antibiotice foarte puternice, fiindcă atunci va apărea o rezistență la antibiotice și nu mai avem cu ce acționa. Nu luăm antibiotice de capul nostru, ci doar cu recomandare medicală în care sunt scrise durata tratamentului și care este antibioticul cel mai uzual. Mai mult, e bine să avem un control de specialitate pentru a exclude alte cauze mai serioase, la nivelul tractului urinar cum ar fi litiaza. Este foarte importantă o alimentație sănătoasă, consumul de lichide, 2 l pe zi, mișcarea. Foarte mulți dintre pacienți spun că fac Infecții urinare dar au grijă la igienă, însă nu acolo este principala cauză. Principala cauză sunt cele discutate anterior.”, a încheiat specialistul.

Ce este infecția urinară[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Leacuri bătrânești pentru infecții urinare

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

3 motive pentru care cafeaua poate fi un aliat în dieta ta de slăbire

Patrick și Bianca Giurcă, față în față în camera roșie, după ce a fost geloasă pe el și pe Virginia. Ce a făcut-o pe tânără să răbufnească

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies