Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie! De când se aplică măsura

Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie! De când se aplică măsura
Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie! De când se aplică măsura

În curând, românii vor trebui să cotizeze cinci ani de pensie pentru un an de pensie. Motivul este că speranța de viață este mai scurtă, iar vârsta de activitate este în creștere.

Economiștii avertizează, de asemenea, că raportul scăzut dintre angajați și pensionari va zdruncina sistemul public. 

Citește și: Femeile din România care își pot pierde banii dacă fac această greșeală, după ce ies la pensie

Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie

În următorii șapte ani, vârsta de pensionare pentru femei va fi crescută treptat de la 62 la 63 de ani.

Cu toate acestea, din 2035, femeile vor trebui să se pensioneze la 65 de ani, la aceeași vârstă cu bărbații. Această măsură este inclusă în Planul Național de Redresare ca o condiție pentru a primi finanțare.

Daniel Baciu a declarat că există două decizii ale Curții Constituționale și că se vorbește foarte clar de această egalizare.

„Există două decizii ale Curții Constituționale. Se spune foarte clar de această egalizare, de a da șansa și femeilor să iasă la aceeași vârstă de pensionare ca a bărbaților”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii. 

După 35 de ani de contribuții la sistemul de pensii, un român cu un salariu mediu de 4.000 de lei va primi o pensie de stat de 1.275 de lei. Această sumă acoperă doar un sfert din suma minimă garantată, iar calculele arată clar că viitorii pensionari ies în pierdere.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie!
Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie![Sursa foto: shutterstock]

Speranța de viață în România este de 72 de ani

Deși au contribuit la sistemul public de pensii timp de 35 de ani, românii se vor bucura de banii lor doar șapte ani după pensionare. Acest lucru se datorează faptului că speranța medie de viață în România este de 72 de ani.

În plus, scăderea populației active și creșterea numărului de pensionari sunt argumente pentru creșterea vârstei de pensionare.

Declinul sistemului de pensii începe în 2030, când generația născută între 1966 și 1989, adică aproximativ 3,5 milioane de români, va începe să ajungă la vârsta de pensionare; peste 15 ani, 6 milioane de angajați ar putea susține pensiile a 8 milioane de vârstnici.

„Pensia va continua să scadă în termen de putere de cumpărare. Ideal ar fi să nu mai contribuie și să-și economisească el acești bani, va fi mult mai bine pentru el dacă alege această posibilitate, din păcate nu poate pentru că sistemul e obligatoriu”, a explicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte

CFA.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Potrivit PNRR, românii vor putea ieși și ei la pensie la vârsta de 70 de ani și astfel se vor putea bucura de anumite beneficii. Totuși, nu vor mai putea cumula pensia cu salariul, așa cum se întâmplă în prezent.

„Să aibă beneficiul salariului pe perioada dintre 65 de ani şi 70 de ani şi după împlinirea vârstei de 70 de ani să aibă aceste puncte procentuale suplimentare”, a declarat Marce Boloș zilele trecute. 

Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie!
Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie![Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Tichete de creșă 2023! Mămicile vor încasa 600 de lei lunar, chiar înainte de Paște! Luna aprilie aduce vești bune!



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Se recalculează pensiile pentru toate femeile din România! Anunțul Ministrului Muncii

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies