Ce este hernia ombilicală. Care sunt simptomele și cum poate fi tratată?

Ce este hernia ombilicală
Ce este hernia ombilicală

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre hernia ombilicală.

Hernia ombilicală este o afecțiune des întâlnită atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Pe lângă aspectul inestetic pe care regiunea ombilicală îl capătă odată cu această afecțiune, pot apărea stări de disconfort și chiar complicații grave dacă nu este acționat la timp.

De aceea, este foarte important să identificăm apariția acestei afecțiuni încă din stadiul incipient.

În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, a vorbit despre hernia ombilicală, ce este mai exact, cum se produce și ce trebuie să facem când ne confruntăm cu o astfel

de afecțiune.

Ce este hernia ombilicală

Ce este hernia ombilicală
Ce este hernia ombilicală[Sursa foto: freepik]

Hernia ombilicală reprezintă mai exact un defect al peretelui ombilical. Aceasta apare prin intermediul unui proces de exteriorizare la nivelul inelului ombilical și al buricului, a unei porțiuni de grăsime sau a unui organ intern, cel mai adesea, intestinul subțire. Astfel, se creează o zonă slabă a peretelui abdominal anterior. 

 „ Hernia ombilicală reprezintă o exteriorizare a grăsimii intra-abdominale, care acoperă organele intra-abdominale sau a unui segment de intestin subțire sau chiar de intestin gros, printr-un punct slab al peretelui abdominal, adică la nivelul inelului ombilical .”, a explicat specialistul în domeniu.

Această afecțiune se poate depista prin intermediul unui consult în cabinetul medicului chirurg, în urma căruia se realizează o ecografie de părți mai sau un computer tomograf.

Care sunt simptomele herniei ombilicale

Citește și: Durerile de spate. Cauze și opțiuni de tratament pentru reducerea disconfortului

Ce este hernia ombilicală
Ce este hernia ombilicală[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Potrivit specialistului în domeniu, principalele simptome asociate cu hernia ombilicală sunt senzațiile de durere, arsură și presiune la nivelul regiunii ombilicale.

Acestea pot fi asociate cu eroziuni la nivelul tegumentului de la nivelul regiunii ombilicare, roșeață sau vânătăi în zona respectivă.

Se transformă într-o tumefacție ombilicală palpabilă. Atunci când examinăm pacientul observăm dacă acea tumefacție este proeminentă la apăsare, se reduce sau nu se reduce .”, a spus specialistul în domeniu.

Care sunt cauzele apariției herniei ombilicale

Ce este hernia ombilicală
Ce este hernia ombilicală[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistul în domeniu, persoanele care au o predispoziție genetică asupra acestei afecțiuni sunt cei mai predispuși, principala cauză fiind reprezentată de fondul genetic.

Pe lângă acesta, hernia ombilicală este des întâlnită la bărbații obezi, cu boli respiratorii asociate cu tusea permanentă, cei face fac dializă, au deficit de proteine sau suferă de constipație cronică.

Mecanismul este de fapt o creștere a presiunii intra-abdominale, care forțează acest perete .”, a spus specialistul în domeniu.

În cazul femeilor, cele mai predispuse sunt cele care suferă de distanțarea mușchilor drepți abdominali după sarcină.

Fătul devine din ce în ce mai puternic în ultimul trimestru de sarcină și practic prin loviturile active pe care le efectuează, forțează peretele abdominal al mamei.”, a explicat specialistul în domeniu.

Care sunt stadiile herniei ombilicale

Citește și: Ce sunt monturile și cum ne afectează sănătatea. „Este necesar să înțelegem bine istoricul familial pentru a pune corect diagnosticul”

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Ce este hernia ombilicală
Ce este hernia ombilicală[Sursa foto: freepik]

Există mai multe stadii ale herniei ombilicale, în funcție de gravitatea afecțiunii.

Astfel, putem să vorbim despre o hernie ombilicată simplă, care nu este complicată și care se îndepărtează ușor prin intermediul unei proceduri chirurgicale, sau putem să vorbim despre o hernie ombilicală cu risc de apariție al complicațiilor.

O hernie ombilicală care se reduce este o hernie necomplicată .”, a spus specialistul în domeniu.

În cazul în care acea porțiune de abdomen anterior nu se reduce atunci când apăsăm, iar simptomele sunt din ce în ce mai accentuate, deja vorbim despre o hernie ombilicală cu risc de apariție al complicațiilor.

„În sacul de hernie putem avea un segment de intestin subțire sau de intestin gros, iar în momentul în care noi încercăm să apăsăm și acel sac nu se reduce, putem avea de-a face cu o hernie ombilicală încarcerată sau chiar cu o hernie ombilicală ștrangulată .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Astfel, indiferent de stadiul în care se află hernia, este foarte important să apelați la ajutorul unui specialist în momentul în care acuzați diferite simptome asociate acestei afecțiuni. Potrivit specialistului în domeniu, această afecțiune poate fi tratată doar prin intermediul unei intervenții chirurgicale.

 



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Obezitatea infantilă. Semnalele de alarmă pentru părinți. „Statisticile sunt îngrijorătoare”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies