Află din rândurile următoare ce legătură există între rezistența la insulină și grăsimea abdominală.
Zona abdomenului este o zonă foarte sensibilă pentru mulți dintre noi, deoarece în general acolo se depune grăsimea. Această grăsime abdominală are legătură cu stilul nostru de viață, care atunci când nu este unul echilibrat poate duce la apariția unor afecțiuni. Astfel, pe lângă silueta noastră, sănătatea ne este pusă în pericol dacă nu respectăm unele principii care ne asigură o viață sănătoasă.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, a vorbit despre cum putem slăbi în zona abdominală atunci când avem rezistență la insulină.
Rezistența la insulină este o afecțiune în care celulele corpului nu mai răspund la insulină
Potrivit specialistului în domeniu, rezistența la insulină este una dintre principalele cauze care ne împiedică să slăbim, indiferent de efortul pe care îl depunem. Astfel, este foarte important să avem grijă la stilul de viață pentru că lipsa activității fizice, planul alimentar necorespunzător, alcoolul, tutunul, lipsa somnului, dar și un stil de viață stresant influențează considerabil nivelul de insulină din corp, iar astfel corpul nostru dezvoltă o rezistență la insulină
„Când ai insulino-rezistență, orice ai face, oricât sport, oricât de mult te-ai căzni tu să ții o dietă, nu poți să slăbești. Această rezistență la insulină este precursoare diabetului zaharat de tip 2, dar 50% dintre persoanele care au așa ceva se duc către diabet zaharat de tip 2 și mai ales cei care au exces de greutate .”, a spus specialistul în domeniu.
Limitați consumul de carbohidrați rafinați
Citește și: Care este importanța alimentației corecte. 5 grupuri principale de alimente
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Carbohidrații rafinați trebuie limitați dacă vrem să avem parte de o alimentație sănătoasă și să nu dezvoltăm rezistență la insulină.
Aceștia provin din alimente procesate, care au un conținut crescut de zahăr, având astfel efecte nocive asupra organismului. Pe lângă faptul că aceste alimente care conțin carbohidrați rafinați cresc glicemia, aceștia menține un nivel crescut al glicemiei, ducând la rezistență la insulină. Mai mult decât atât, potrivit specialistului în domeniu, pot cauza obezitate, pot să ducă, în timp, la diabet și cresc riscul de boală cardiovasculară.Consumați alimente bogate în proteine
Specialistul în domeniu ne recomandă să asociem la fiecare masă obligatoriu o sursă de proteine. Aceasta trebuie combinată cu grăsimi sănătoase și cu fibre, astfel încât să avem parte de un echilibru alimentar, care să ne ajute să scădem în greutate.
„ Ordinea în care mănânci alimentele și combinația este foarte importantă. Dacă combini proteină cu grăsime și cu fibre, ai câștigat .”,
Alegeți alimente cu indice glicemic scăzut
Potrivit specialistului în domeniu, alimentele cu indice scăzut se împart în două categorii: cele care nu conțin deloc carbohidrați și cele care conțin carbohidrați sănătoși.
Printre alimentele care nu conțin deloc carbohidrați se numără carnea, ouăle, brânza, nucile și semințele, legumele verzi, peștele și fructele de mare, dar și uleiul de măsline, untul și avocado, care sunt surse sănătoase de grăsimi.
Alimentele care au indice glicemic scăzut și conțin carbohidrați sănătoși sunt în general cele care fac parte din categoria cerealelor, cum ar fi orzul, ovăzul, porumbul și quinoa; leguminoasele; produsele lactate, cum ar fi iaurtul grecesc, laptele de migdale sau laptele de soia; fructele, în special cele de pădure, dar și cele deshidratate și ciocolata neagră cu 80% cacao.
Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro
Consumați grăsimi sănătoase
Citește și: Micul dejun care regleaza glicemia: cum sa iti incepi sanatos ziua
Printre alimentele care conțin grăsimi sănătoase, se numără avocado, nucile, semințele, dar și măslinele. Acestea trebuie consumate zilnic, dar nu în cantități mari.
„Diabetul întâi se face de la grăsime multă, după care devii intolerant la dulce. Nu faci diabet dacă mănânci dulciuri multe .”, a spus specialistul în domeniu.
Limitați consumul de alcool
Alcoolul, la rândul său, este un alt factor care poate crește nivelul glicemiei și declanșează astfel rezistența la insulină. Astfel, specialistul în domeniu ne recomandă să limităm pe cât posibil consumul de alcool, deoarece pe lângă efectele nocive pe care le are asupra sănătății, acesta poate să contribuie la acumularea kilogramelor în plus la nivelul abdomenului.