Copiii și lectura – Cum îți convingi prichindelul să citească

Copiii și lectura – Cum îți convingi prichindelul să citească
Copiii și lectura – Cum îți convingi prichindelul să citească

Probabil ai auzit și tu cel puțin o persoană că iubește mirosul filelor de cărți. Există chiar și un cuvânt pentru asta: bibliosomie.

Din păcate nu mulți își mai fac timp pentru lectură, iar copiii abia dacă mai citesc câteva pagini pe săptămână, și atunci fiind “obligați” de către profesori și învățători.

Dacă specialiștii pot trece cu vederea faptul că din ce în ce mai mulți adulți uită cum arată o carte, în ceea ce îi privește pe prichindei, lucrurile se schimbă. Fie că vorbim despre basme, romane, cărți S.F, cărți de poezii sau chiar cărți cu pilde povestite de parinti duhovnicesti, lectura este esențială pentru o dezvoltare armonioasă. Dacă și tu vrei să-l convingi pe cel mic să petreacă mai mult timp citind, atunci ai ajuns în locul potrivit. Iată 5 modalități salvatoare:

Aplică metoda recompenselor

Vrei să-l apropii pe cel mic de lectură? Atunci poți aplica metoda recompenselor. Propune-i să citească cel puțin 10 minute pe zi, iar la final de săptămână va primi un preparat dulce sau minute extra de petrecut în fața calculatorului. S-ar putea să fie o înțelegere profitabilă!

Ajută-te de tehnologie

Copiii sunt din ce în ce mai atașați de ecrane. Tableta și telefonul au devenit nelipsite din rutina lor zilnică, dând uitării cărțile cu povești sau poezii. Dacă și micuțul tău petrece mult prea mult timp cu tableta în mână, ai putea să te folosești de tehnologie pentru a-i face cunoștință cu fascinanta lume a lecturii. Caută cărți online și încearcă să creezi o rutină zilnică. Înainte de culcare, lecturați împreună câteva pagini. Ușor, ușor, cel mic s-ar putea atașa de personajele preferate și, în acest fel, poți face tranziția către o carte adevărată, una pe care o poate atinge și o poate răsfoi după bunul plac.

Integrează-l în cluburile de pe Social Media

Deși nu accepți ca cel mic să aibă cont pe paginile de socializare, ai putea să-i oferi telefonul tău pentru a discuta cu alți copii interesați de aceeași carte cu povești pe care o citiți și voi. Schimbul de impresii din cluburile de lectură s-ar putea să-l motiveze mai mult.

Oferă-i un exemplu personal

Ție îți place să citești? Va fi destul de greu să-l convingi pe cel mic să ofere interes lecturii dacă el nu vede această activitate ca pe un exemplu din partea părinților. Încearcă să-i explici pe înțelesul lui care sunt beneficiile lecturii și asigură-te că citești și tu măcar 10 minute pe zi. S-ar putea ca tu să fii modelul lui în viață!

Lectură progresivă

Nu te aștepta ca cel mic să dezvolte o mare pasiune pentru lectură din prima zi! Optează pentru o strategie de atingere a scopului final în mod progresiv. Cere-i să citească măcar 5 – 10 minute la două zile și mărește timpul dedicat lecturii de la o săptămână la alta.

Așadar, lectura trebuie să facă parte din rutina zilnică a copilului tău. Chiar dacă tehnologia ne acaparează viețile din ce în ce mai mult, cărțile vor avea întotdeauna o semnificație aparte și un rol esențial în dezvoltarea celor mici.

 

Sursă foto: Canva



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies