Citirea etichetei produselor alimentare este extrem de importantă, indiferent de faptul că achiziționarea lor se face online sau nu. Află din rândurile de mai jos cum să identifici și să alegi produse sănătoase!
Simona Carniciu, medic nutriționist, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre etichetele produselor alimentare.
Cum citești eticheta de pe alimente
Citește lista de ingredient
Cel mai important pas înainte de achiziționarea unui produs online sau dintr-un magazin este să se verifice lista de ingrediente. Astfel, prin lege, ingredientele trebuie să fie enumerate în ordinea cantității lor din produs, spre exemplu, dacă un produs are roșii din concentrat ca ingredient principal, acesta va fi listat primul.
“De aici începe procesul pentru că noi cumpăram și folosim diverse ingrediente pentru a ne face meniul zilnic. Și atunci, ce ingrediente folosim contează cel mai mult. Pentru asta, trebuie să învățam să citim etichetele. Este un produs care spune că nu conține E-uri, și te atrage că și eticheta, dar să vedem de conține, de fapt.
Citește și: Când influencerii devin dăunători? Cum ne protejăm copiii de modelele negative din online
Verifică dimensiunea porției
Verificarea dimensiunii porției este necesară pentru a putea înțelege informațiile nutriționale și pentru ca fiecare să aibă o atenție mai sporită la cantitatea consumată, de fapt. De asemenea, porția unui produs alimentar este scrisă sub formă de unități familiare, precum o ceașcă sau o bucată, iar mai apoi urmată de cantitatea în grame sau ml. Informațiile afișate pe etichetă, atât numărul de calorii, cât și cantitățile de nutrienți se referă la cantitatea unei porții.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Verifică alergenii
În cazul în care există persoane care se confruntă cu alergii alimentare, intoleranțe și nu numai, trebuie să aibă în vedere alergeniile unui produs înainte de cumpărare. Eticheta produselor se verifică de fiecare dată, pentru că producătorii pot modifica rețetele și pot introduce noi ingrediente sau posibili alergeni.
Verifică informațiile despre aditivi alimentari
Aditivii alimentari se referă la conservanți, coloranți și arome artificiale, precum și la alergeni comuni, cum ar fi laptele, ouăle, arahidele și nucile. Rolul acestora este de a îmbunătăți gustul, aspectul, textura sau durata de valabilitate a produselor, astfel că este ideal să se aibă în vedere verificarea informațiilor despre aditivi alimentari.
Citește informațiile despre proveniența și metoda de producție a produsului alimentar
Fiecare trebuie să aibă în vedere informațiile legate de proveniență și de metoda de producție a produsului alimentar. Astfel, se poate verifica țara sau regiunea de proveniență și metoda de producție, mai precis, dacă produsul este în concordanță cu valorile sale. În cazul celor mici, ambalajele produselor sunt foarte atrăgătoare, însă este important ca un adult să citească cu atenție dacă informațiile sunt concludente și sănătoase pentru un copil.
”Când vine vorba de copii, ambalajele sunt foarte frumoase, te încântă pe tine ca adult. Ingrediente: mango, mere, pere și nimic altceva, fructe coapte la foc blând. Asta este un produs foarte bun și este interesant că scrie că poți și să îl iei la școală.”, a explicat ea.
Citește și: Ghidul complet pentru cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului: cauze, simptome și tratamente
Evită produsele alimentare procesate și concentrate-te pe produsele alimentare naturale și neprocesate
Este ideal ca fiecare persoană să fie precaută atunci când cumpără mezeluri, deoarece, de cele mai multe ori, pot rămâne șocați atunci când citesc ingredientele. Spre exemplu, într-o șuncă normală din comerț se regăsesc ca ingrediente carne, apă și 25% șuncă. Mai precis, se pare că apa este într-o cantitate mai mare decât șunca în sine. De asemenea, toți aditivii alimentari fac parte din categoria de E-uri, iar stabilizatorii sunt necesari în producția industrială a mezelurilor.
”Nu spune nimeni să nu consumăm deloc mezeluri, dar hai să le consumăm cu precauție: carne, apă, 25% șuncă. Dacă avem aceste ingrediente înseamnă că apa este mai multă decât șuncă. Din categoria E-urilor fac parte toți aditivii alimentari și stabilizatorii sunt necesari pentru că altfel nu o să poți să faci industrial produsul. La șuncă avem pulpa, sare și usturoi, deci avem deja niște sare în unul din ingrediente, șorici, stabilizatori, antioxidanți, arome naturale, zaharuri, dextroză. Zaharul se găsește în multe forme, dextroza este și el un carbohidrat și oricât de naturală ar fi sau cât de curată este eticheta, totuși conține destule ingrediente care sunt considerate sigure, dar sunt acolo.”, a mai precizat aceasta.