5 provocări cu care se confruntă femeile din România cu vârsta de peste 40 de ani

5 provocări cu care se confruntă femeile din România cu vârsta de peste 40 de ani
5 provocări cu care se confruntă femeile din România cu vârsta de peste 40 de ani

Provocări putem avea cu toţii, la orice vârstă.

Dacă eşti mai tânără, poate te uiţi cu speranţă şi încredere la viitor, însă ştii că va veni şi o vârstă mai înaintată. Pentru a te pregăti, citeşte mai jos despre principalele provocări cu care se confruntă, în prezent, femeile din România cu vârsta de peste 40 de ani. Nu te îngrijora! Dacă le poţi anticipa din timp, ai numai şanse de reuşită. Descoperă mai jos şi câteva soluţii pe care le poţi aborda.

Angajatorii sunt mai reticenţi

Vârsta continuă să fie un criteriu important în procesul de recrutare, iar creșterea vârstei de pensionare are potențialul de a schimba dinamica pe piața muncii. Astfel, 80% dintre candidații de peste 45 de ani simt că există o reticență a recrutorilor privind persoanele mai în vârstă, iar 60% susțin că au participat la cel puțin un interviu de angajare la care au fost discriminați din cauza vârstei. De cealaltă parte, 1 din 3 recrutori recunoaște că a refuzat cel puțin o dată un candidat din cauza vârstei sale. Află mai multe despre aceste aspecte din acest studiu.

 

Soluţia: Investeşte în abilităţile tale din timp. Încearcă să fii cât mai performantă la locul actual de muncă, urmează cursurile pe care ţi le pune la dispoziţie angajatorul, remarcă-te prin asumarea mai multor responsabilităţi şi citeşte despre domeniul tău. Rămâi la curent cu cele mai recente trenduri şi vei fi bine pregătită pentru viitorul tău profesional.

Le poate fi mai greu să promoveze

Îţi doreşti să progresezi în carieră? Probabil că, dacă vrei să obţii un post de management, este de preferat să investeşti în tine de tânără. Managerii din companiile de top au în jur de 30 de ani când ocupă aceste poziţii şi pot fi uşor de înlocuit dacă apar colegi mai buni. Cu toate acestea, este bine de ştiut că România ocupă locul opt în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare număr al femeilor în poziţii de management, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.

 

Soluţia: Dacă vrei să ai succes, este important să încerci să investeşti în abilităţile tale de la începutul carierei. Pentru a obţine un post de management, încearcă să înveţi despre comunicare, leadership, management de proiect. Poţi obţine un post de management mai devreme şi s-ar putea să-l poţi păstra mai mult timp, cu perseverenţă şi dedicare.

Femeile pot avea salarii mai mici decât bărbaţii

Este cunoscut în Europa faptul că există diferenţe salariale între femei şi bărbaţi. La nivelul UE, această diferenţă este de 13%. Vestea bună este că în România, diferenţa este de doar 2,4%. Poate fi un trend care să te îngrijoreze pe termen lung, însă nu neapărat. De curând, UE a votat pentru transparentizarea salariilor la nivel european, aşa că dacă această lege se adoptă, vei avea şansa să cunoşti salariul încă dinainte de a aplica sau de a accepta un post nou.

 

Soluţia: Află care sunt salariile la companiile la care vrei să aplici, de la actuale sau foste angajate. De asemenea, poţi cerceta piaţa şi poţi compara salariul pentru postul tău cu altele similare. Investeşte în abilităţile tale şi vei avea numai de câştigat.

Muncesc mai mult acasă

Majoritatea femeilor muncesc acasă mai mult decât bărbaţii, petrecând mult timp gătind, făcând curăţenie, având grijă de copii şi altele. De aceea, uneori poate scădea performanţa lor la muncă şi posibilităţile de avansare în carieră se reduc. Se pot confrunta cu mai mult stres şi oboseală. După 40 de ani, aceste munci pot deveni mai neplăcute datorită avansării în vârstă.

 

Soluţia: Împarte responsabilităţile cu partenerul de la începutul relaţiei şi organizează-te bine. Învaţă-ţi copiii să te ajute de mici şi vor face şi ei acest lucru când cresc. Poţi să fii mai fericită dacă petreci timp de calitate cu cei dragi şi împarţi sarcinile cu partenerul. De asemenea, este bine să îţi organizezi şi separi bine timpul petrecut la muncă de cel pentru rezolvarea problemelor casnice şi de cel pentru recreere şi relaxare.

Încep să aibă probleme de sănătate

Schimbările în corpul feminin care au loc odată cu vârsta pot duce la complicaţii de sănătate precum scăderea imunităţii, început de osteoporoză, dificultăţi cardiace, şanse crescute de cancer, probleme cu vederea. Însă aceste provocări pot fi prevenite cu uşurinţă, printr-un stil de viaţă sănătos.

 

Soluţia: Nu te speria! Ai grijă ce mănânci, fă exerciţii şi sport regulate, ieşi în natură, socializează şi menţine-ţi relaţiile cu prietenele şi familia, petrece timp de calitate cu cei dragi, citeşte, găteşte reţete noi, practică meditaţia şi renunţă la obiceiurile nesănătoase. De asemenea, fă-ţi periodic controalele şi analizele de rutină pentru a preveni din timp orice posibilă complicaţie de sănătate.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies