Află din rândurile următoare care sunt alimentele care dau energie organismului și cum să le introduci în dieta zilnică.
Din păcate, în zilele noastre din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu stări de oboseală cronică. Acestea de cele mai multe ori, nu ne dau voie să ne terminăm treburile zilnice, iar în jurul orei după-amiezii suntem mai obosiți decât ar trebui. Principalele cauze care stau la baza unei oboseli cronice sunt legate de bolile autoimune, infecțiile cronice, lipsa somnului, stresul zilnic prelungit, dar și o alimentație inadecvată.
Alimentele constituie o sursă zilnică de energie, iar dacă sunt consumate așa cum ar trebui, pot să ne ofere o stare generală bună, care să ne aducă un aport de energie necesar pentru a fi productivi pe întreg parcursul zilei.
De asemenea, există la rândul lor alimente, care în loc să ne dea energie de care avem nevoie, accentuează această stare de oboseală cronică.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Ruxandra Pleșa, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, a vorbit despre oboseala cronică și alimentele care dau energie organismului.
„Dieta este o cauză pentru sindromul de oboseală cronică. Deficitul de proteine poate să ducă la oboseală cronică.
Și deficitul de carbohidrați în combinație cu mult sport poate să ducă la oboseală cronică. Vitaminele și mineralele, dacă sunt în deficit, duc la oboseală.”, a spus specialistul în domeniu.Banana
Banana conține o serie de carbohidrați cu indice glicemic scăzut, astfel încât energia noastră va fi dozată pe parcursul a câtorva ore. De asemenea, potrivit specialistului în domeniu, banana este un aliment bogat în potasiu, mineral care contribuie la asigurarea energiei zilnice de care avem nevoie.
Astfel, se recomandă să consumăm banana atât la micul dejun, cât și ca gustare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Avocado
Citește și: Când să folosești pudra proteică. 3 rețete de shake-uri pline de proteine
Avocado este din ce în ce mai des întâlnit în recomandările medicilor nutriționiști cu privire la alimentație. Astfel, acest fruct are o mulțime de efecte pozitive asupra organismului, iar prin intermediul cantității de grăsimi sănătoase, avocado ne oferă doza zilnică de energie de care avem nevoie. Acesta poate fi consumat cu ușurință la micul dejun, existând o mulțime de rețete sănătoase și nutritive pentru a prepara acest aliment.
Fructe uscate
Deși multe persoane se feresc de consumul de fructe uscate, deoarece au o cantitate semnificativă de zahăr, specialistul în domeniu recomandă aceste alimente, datorită complexului de minerale pe care îl conțin, contribuind la asigurarea energiei zilnice de care avem nevoie.
„ În fructele uscate ai fier, magneziu, mangan, ai fibre, care îți stabilizează glicemia. Variațiile de glicemie obosesc și ele. Din fructele acestea uscate, îți iei și niște zahăr, iar atunci ai un boost de energie, dar îți iei și vitamine și minerale, care susțin activitatea glandelor suprarenale .”, a spus specialistul în domeniu.
Țelina
Potrivit specialistului în domeniu, țelina este un aliment foarte bogat în vitamine și minerale. Aceasta poate fi introdusă cu ușurință în alimentația noastră, prin intermediul unor preparate de tipul piure de țelină sau țelină la cuptor, care constituie un prânz sănătos și o doză de energie pentru restul zilei.
„ Țelina este o legumă-vedetă atunci când vorbim de mineralizare și de aport de magneziu, de potasiu și de B-uri .”, a spus specialistul în domeniu.
Ciocolata neagră
Citește și: Care sunt beneficiile ciocolatei pentru organism. De ce trebuie să iubești ciocolata?
Ciocolata face parte din categoria celor mai îndrăgite alimente, iar pe lângă gustul său plăcut, aceasta ne oferă și energia zilnică de care avem nevoie datorită conținutului ridicat de magneziu. Specialistul în domeniu ne recomandă să nu depășim o tabletă de ciocolată pe zi, iar aceasta să conțină 85% cacao.
Mei
„ Meiul este o sămânță, dar este inclus în clasa cerealelor integrale. În afară de faptul că are proteine și carbohidrați, are magneziu, mangan, potasiu, fier și zinc. În plus, dă o sațietate extraordinară. Este un dinam al digestiei. Pentru activitatea splinei și a suprarenalelor, meiul este un adevărat elixir .”, a spus specialistul în domeniu.
Deși meiul este un aliment care nu prea se găsește în dieta multor persoane, acesta are o mulțime de beneficii asupra organismului. Pentru a fi comestibil, trebuie să fie decorticat, iar din el se poate face o budincă delicioasă pe care o putem consuma la micul dejun alături de câteva fructe.