Află din rândurile următoare care sunt alimentele bogate în grăsimi sănătoase și de ce este important să le consumăm.
Majoritatea persoanelor care vor să adopte un stil de viață sănătos se feresc pe cât posibil de grăsimi. Ei bine, trebuie să știm că există două tipuri de grăsimi: grăsimile nesănătoase și cele sănătoase. Cele din urmă trebuie introduse în alimentația noastră zilnică datorită numeroaselor beneficii pe care le aduc asupra sănătății. Acestea se găsesc în diferite alimente, care pe lângă conținutul de grăsimi sănătoase, aduc un aport de vitamine și minerale organismului.
În cadrul unei emisiuni, nutriționistul Mario Popescu, a vorbit despre importanța consumul de grăsimi sănătoase pentru organism și ne-a spus care sunt alimentele care le conțin.
„ Grăsimile sunt de două feluri. Sunt grăsimile nesănătoase pe care ar trebui să le evităm, respectiv grăsimile saturate și grăsimile trans și mai avem și grăsimile sănătoase pe care trebuie să le introducem neapărat în alimentația noastră .”, a spus specialistul în domeniu.
Astfel, printre beneficiile pe care grăsimile sănătoase le aduc organismului se numără funcționarea optimă a sistemului cardiovascular, scad colesterolul rău și cresc colesterolul bun, dar și sintetizarea anumitor vitamine.
„ Sunt vitamine care se sintetizează doar în prezența grăsimilor, cum ar fi vitamina D, vitamina E. De aceea, este foarte important să le consumăm .”, a explicat specialistul în domeniu.
Oul
Oul este un aliment care nu trebuie să lipsească din meniul nostru. Acesta este recomandat să fie consumat de 2-3 ori pe săptămână datorită grăsimilor sănătoase pe care gălbenușul le conține, dar și datorită calciului care se găsește în albuș.
„ Gălbenușul oului ne impactează pozitiv colesterolul .”, a spus specialistul în domeniu.
Avocado
Citește și: Sindromul ovarelor polichistice și alimentația. Ce trebuie să evitați și să consumați în cantități moderate
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Avocado este un fruct foarte versatil, care poate fi introdus în o mulțime de rețete alimentare, atât la micul dejun, cât și ca gustare.
Sardine
Sardinele reprezintă o sursă foarte bună de Omega 3 și de calciu. De aceea, pot fi introduse cu ușurință în alimentația noastră, atâta ca gustare, cină, cât și ca ingredient în cadrul salatelor.
Nuci
Citește și: Rezistența la insulină și grăsimea abdominală. Strategii pentru o slăbire sănătoasă și durabilă
Când vorbim despre nuci ne referim la toate derivatele acestora, cum ar fi alunele, migdalele, semințele de dovleac etc.
„ Nucile în general sunt o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase, de Omega 3, Omega 6. Ele vin la pachet și cu foarte multe vitamine, dar trebuie să fim foarte atenți la cantitate deoarece sunt hipercalorice .”, a spus specialistul în domeniu.
Astfel, este foarte important de precizat faptul că 100 de g de nuci conțin în jur de 500-650 de calorii. De aceea, doza zilnică recomandată nu trebuie să depășească 30 de grame de nuci.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase și Omega 3. Potrivit specialistului în domeniu, acest aliment pe care putem să îl folosim cu ușurință atunci când gătim salate, are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
„ Consumul de ulei de măsline este corelat direct și cu longevitatea. Tocmai de aceea țările din Bazinul Mediteranean, al căror locuitori consumă foarte mult ulei de măsline, au cea mai mare speranță de viață și o incidență redusă a bolilor vasculare .”, a spus specialistul în domeniu.
Tot el este cel care a recomandat consumul de ulei de măsline dimineața pe stomacul gol.
Semințe
Semințele de in, de susan, de cânepă și de chia sunt o sursă foarte bună de grăsimi sănătoase. Acestea pot fi introduse în alimentația noastră prin intermediul unor preparate delicioase și sănătoase.
De exemplu, cu ajutorul semințelor de susan putem să facem humus sau să consumăm ulei de susan.
Budinca din chia constituie un mic dejun sănătos și nutritiv, alături de fructe.
Semințele de in se recomandă a fi consumate sparte sau măcinate.
„ În caz contrar, dacă le consumăm integrale, ele tranzitează, trec prin tractul intestinal și le eliminăm fără să ne bucurăm de grăsimile sănătoase pe care ni le oferă și de antioxidanți cu valoare puternică .”, a explicat specialistul în domeniu.
Printre beneficiile acestora se numără scăderea incidenței de cancer la sân și la prostată. Ele pot fi consumate în supă cremă sau ca gustare, dar să nu depășească 30-40 de grame zilnic.