Află din rândurile următoare cât de sănătoși sunt micii și care sunt sfaturile de care trebuie să ținem cont atunci când îi consumăm.
Sezonul cald se apropie cu pași repezi, iar odată cu acesta, principala activitate a românilor și cea mai îndrăgită de altfel, este grătarul. Iar cum de pe grătar nu au cum să lipsească tradiționalii mici, este foarte important să știm cât de sănătos este de fapt acest aliment și care sunt sfaturile de care trebuie să ținem cont dacă vrem să nu ne afecteze sănătatea.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Amalia Arhire, medic specialist diabet și nutriție, a vorbit despre consumul de mici, de ce trebuie să ținem cont atunci când consumăm acest aliment și care sunt factorii care influențează toxinele din mici, impactându-ne astfel sănătatea.
Nutrienții: Micii conțin proteine, grăsimi și carbohidrați, precum și vitamine și minerale, cum ar fi fierul și zincul
Citește și: Top combinații alimentare care ne distrug sănătatea. De ce nu ar trebui să combinați aceste alimente
În mod concret, micii sunt de fapt făcuți din carne tocată. De aceea, au o mulțime de proprietăți, în funcție de compoziția lor. Astfel, prin consumul de mici ne asigurăm o cantitate semnificativă de proteine, grăsimi și carbohidrați, dar și anumite vitamine și minerale, cum ar fi fierul și zincul, care se găsesc mai ales în compoziția micilor din carne de vită.
Totodată, atunci când consumăm mici trebuie să avem grijă la cantitatea de grăsimi și carbohidrați din compoziția lor.
Potrivit specialistului în domeniu, 2 mici au în general 250 de calorii, chiar 350 dacă vorbim de cei de porc. Astfel, porția săptămânală recomandată este de 3-4 mici pentru femei și 5-6 pentru bărbați.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De asemenea, este foarte important să avem grijă și la combinațiile alimentare pe care le facem. De cele mai multe ori, combinăm micii și pâine sau cu cartofi prăjiți, iar acest lucru are un efect nociv asupra sănătății noastre și ne impactează în același timp și silueta.
Specialistul în domeniu ne recomandă să consumăm micii cu salată, pentru a beneficia de proprietățile din carne, fără să ne punem în pericol sănătatea.
Sare: Micii sunt cunoscuți pentru cantitatea mare de sare pe care o conțin
Un alt factor de care trebuie să ținem cont este cantitatea de sare care se folosește în prepararea micilor. Este cunoscut faptul că sarea este un aliment care aduce numeroase efecte negative asupra sănătății. Consumul excesiv de sare este principalul motiv al apariției hipertensiunii arteriale.
Tocmai din acest motiv se recomandă consumul de mici cu moderație, mai ales atunci când pe etichetă este trecută o cantitate semnificativă de care folosită în compoziția lor.
Ingrediente: Calitatea și natura ingredientelor folosite în prepararea micilor
Citește și: Apa plată sau minerală. Care este mai sănătoasă și cum să alegi cea mai potrivită opțiune pentru tine
Atunci când vorbim despre orice aliment procesat, trebuie să avem în vedere că pe lângă carne, acesta are o serie de euri și conservanți care ne impactează sănătatea în mod negativ.
De aceea, specialistul în domeniu ne recomandă să nu depășim cantitatea de 150 de grame carne roșie procesată pe săptămână.
Totodată, în compoziția micilor putem să întâlnim fie carne de oaie, de vită sau de porc. Carnea de porc are o cantitate foarte mare de grăsime, care poate duce la creșterea alarmantă a colesterolului.
„ Dacă vorbim de micii de oaie sau micii de vită, sunt mult mai sănătoși pentru că sunt mai slabi .”, a precizat specialistul în domeniu.
De asemenea, este foarte important și modul de preparare al micilor pe grătar. Specialistul în domeniu recomandă ca aceștia să fie poziționați la cel puțin 10 cm distanță de foc.
„ Dacă stă în contact cu cărbunele sai cu toată partea de flacără, se arde mult prea tare și grăsimea accelerează acest lucru. Apar acolo niște substanțe cancerigene, amine și hidrocarburi, care nu ne ajută. Studiile arată că dacă mâncăm frecvent grătar și e ars sau carbonizat, avem șanse cu 60% mai mult să facem cancer de pancreas sau de colon .”, a explicat specialistul în domeniu.