Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. De ce trebuie fetele să se scalde în rouă?

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. De ce trebuie fetele să se scalde în rouă?
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. De ce trebuie fetele să se scalde în rouă?

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul în 2023.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul  este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuiește în fiecare an în data de 24 iunie.

Anul acesta, ziua de 24 iunie pică într-o zi de sâmbătă, zi rânduită ca fiind una de pomenire al celor trecuți la cele veșnice.

Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre Apostolii care au o însemnătate aparte în credința creștină.

Acesta este ultimul proroc al Vechiului Testament și totodată, cel care face legătura cu Noul Testament.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut înaintea lui Hristos pentru a vesti venirea Mântuitorului.

Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti aproprierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. Astfel, chiar dacă Biserica Ortodoxă celebrează de obicei ziua morții sfinților, atât Fecioara Maria, cât și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă, dat fiind că se celebrează atât nașterea, cât și alte momente semnificative

din viața lor.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această sărbătoare o are, în data de 24 iunie se sărbătoresc în popor și Sânzienele sau Drăgaica. Astfel, de această zi sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri.

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de spiritele rele și pentru a avea parte de sănătate și de ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul.

Ce le este interzis femeilor să facă de Sânziene?

Ce le este interzis femeilor să facă de Sânziene?
Ce le este interzis femeilor să facă de Sânziene?[Sursa foto: freepik]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are o însemnătate aparte atât în tradiția creștină, cât și în cea populară. Conform tradiției populare, Sânzienele sunt zâne bune, care aduc prosperitate și belșug, dar dacă nu le este respectată sărbătoarea, devin ființe malefice, care pot face mult rău.

Din punct de vedere religios, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Bătezătorul este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni, care este inscripționată cu cruce roșie în calendar.

Astfel, femeile trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri în ziua de Sânziene pentru a avea parte de sănătate, noroc și a nu fi pedepsite de ființele fantastice.

În ziua Sfântului Ioan Botezătorul este interzisă orice treabă gospodărească.

Femeile nu au voie să bage haine la spălat, să calce, să dea cu mătura sau că meargă la câmp. În caz contrar, se spune că sânzienele se vor transforma în iele și te vor pedepsi.

De ce trebuie fetele să se scalde în rouă de Sânziene?

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. De ce trebuie fetele să se scalde în rouă?
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. De ce trebuie fetele să se scalde în rouă?[Sursa foto: freepik]

În dimineața zilei de 24 iunie, de Nașterea Sf Ioan Botezătorul, multe fete obișnuiau să se scalde în rouă din zone neumblate. Roua sânzienelor era strânsă de bătrâne într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storceau într-o oală nouă. În drum spre casă, bătrânele nu vorbeau deloc și mai ales nu trebuia să întâlnească pe nimeni. Dacă toate acestea erau împlinite, atunci, cine se spăla cu rouă era sănătos și avea noroc în dragoste pe întreg parcursul anului.

Alte tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Citește și: VIDEO| Cunoașterea dintre Robi și Teodora e pe cale să se termine?! „Dacă nu interveneau apropiații tăi...”. Aflați răspunsul în noul episod din „Casa iubirii” de vineri, 20 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul[Sursa foto: freepik]

Pe lângă cele amintite mai sus, mai există o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie în fiecare an de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Astfel, fetele obișnuiesc să poarte pe cap florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniță sau legate în formă de cruce. Ulterior, acestea sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și păstrate pentru diverse practice magice.

În noaptea de Sânziene fetele din sate obișnuiesc să culeagă ierburi cu puteri vindecătoare, fiind cel mai potrivit moment pentru acest lucru.

De Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul credincioșii se duc la biserică, acolo unde se roagă pentru ca Sfântul să îi ajute, să le dea sănătate. De asemenea, această zi constituie un moment în care sunt oferite de pomană diferite pachete cu alimente pentru sufletele celor adormiți.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.

 

 



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 24 iunie

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

3 motive pentru care cafeaua poate fi un aliat în dieta ta de slăbire

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies