Află din rândurile următoare cine beneficiază de pensia de urmaș.
În România se acordă mai multe tipuri de pensii, în funcție de cotizația pe care românii au adus-o statului, dar și în funcție de anumite incidente care s-au petrecut pe parcursul vieții. Printre acestea se numără și pensia de urmaș, ce reprezintă un ajutor pe care statul român îl oferă urmașilor unei persoane decedate, dacă aceasta era pensionară sau îndeplinea criteriile pentru obținerea unei pensii.
Cine poate primi pensie de urmaș
Citește și: Veste tristă pentru femeile din România! Se modifică vârsta de pensionare
În România, legislația în vigoare cuprinde mai multe prevederi legale prin intermediul cărora se stabilește cine beneficiază de pensie de urmaș. Astfel, de acest ajutor oferit de la stat poate să beneficieze atât copiii urmași, cât și soțul supraviețuitorului, dacă îndeplinesc o serie de condiții.
Condițiile pe care trebuie să le respecte copiii pentru a primi pensie de urmaș
Copiii urmași beneficiază de pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani. În cazul copiilor de urmaș care își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, au dreptul până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani.
În acest caz, trebuie ca după împlinirea vârstei de 16 ani să depună la Casa de Pensii adeverința de elev/student la începutul fiecărui an școlar/universitar.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De asemenea, copii urmași au dreptul la pensie de urmaș pe toată durata invalidății de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care beneficiau deja de acest tip de pensie.
Mai mult decât atât, pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, indiferent de nivelul acestor venituri.Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească soțul supraviețuitor pentru a primi pensie de urmaș
Citește și: Unde își pot verifica româncele vechimea în muncă. Totul se poate face online
Conform legislației în vigoare, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot parcursul vieții, la îndeplinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.
Mai mult decât atât, beneficiază de pensie de urmaș indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an. Acest criteriu se aplică și în cazul în care decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
În cazul în care nu îndeplinește condițiile de vrâstă sau invalidate precizate mai sus, soțul supraviețuitor beneficiază de o pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului.
Mai mult decât atât, dacă are în îngrijire, la data decesului susținătorului, unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaș până la împlinirea de către ultimul copil a vârstei de 7 ani.
Pentru a beneficia de pensie de urmaș în oricare din situațiile de mai sus, soțul supraviețuitor nu are voie să realizeze venituri lunare din activități profesionale mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut.
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă dintre acestea, plata drepturilor pentru care a optat efectuându-se cu luna următoare solicitării lor.