Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi
Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Sfinții Apostoli Petru și Pavel în 2023.

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii de pretutindeni, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel se prăznuiesc în fiecare an în data de 29 iunie. Anul acesta, ziua de 29 iunie pică într-o zi de joi.

Semnificația sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Semnificația sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Semnificația sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel[Sursa foto: freepik]

Sfinții Petru și Pavel sunt unii dintre Apostolii care au o însemnătate aparte în credința creștină. Cei doi Apostoli sunt ocrotitorii sistemului penitenciar din România datorită faptului că de-a lungul vieții au fost întemnițați pentru că l-au recunoscut pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu. Cu toate acestea, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au greșit în fața lui Dumnezeu, primul dintre ei s-a lepădat de Hristos, iar cel de-al doilea i-a prigonit pe creștini.

De aceea, au devenit apărătorii celor lipsiți de libertate care au greșit în fața Domnului. Cei doi Apostoli s-au căit în cele din urmă pentru faptele sale și au ajuns în Împărăția Cerurilor. Astfel, Sfântul Petru se spune că este ocrotitorul porților Raiului, fiind și mâna dreaptă a lui Dumnezeu.

Sfântul Petru are o putere aparte asupra credincioșilor, fiind guvernatorul ploii. Astfel, se spune că ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel este o zi în care Sfântul Petru are puterea de a trimite ploaie, tunete și fulgere pe pământ.

Cei doi Apostoli sunt sărbătoriți în aceeași zi deoarece au murit amândoi în anul 67.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această sărbătoare o are, ziua de 29 iunie este denumită în popor ca fiind SânPetru de Vară. Această zi marchează mijlocul verii agrare și timpul secerișului. Astfel, de această zi sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri.

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de ploaie, tunete, grindină și fulgere și pentru a avea parte de un

an îmbelșugat și roditor prin intermediul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o însemnătate aparte atât în tradiția creștină, cât și în cea populară.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Astfel, femeile trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de sănătate și pentru ca Sfinții Apostoli Petru și Pavel să nu le pedepsească.

În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri, în fiecare an, în data de 29 iunie.

Moșii de SânPetru

Citește și: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce trebuie să împartă femeile pe 29 iunie

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel[Sursa foto: shutterstock]

Ziua de SânPetru constituie un moment oportun în care să ne aducem aminte de sufletele celor adormiți. Astfel, gospodinele pregătesc pachete cu diferite alimente, care sunt duse la biserică și sunt împărțite pentru sufletele celor adormiți, această zi purtând și denumirea de Moșii de SânPetru.  Se spune că cei care vor respecta această tradiție vor avea parte de sănătate și spor în casă.

Ce trebuie să facă persoanele pistruiate

Pentru cei pistruiați există o tradiție conform căreia trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, când cântă cocoșul. Dacă respectă acest ritual, pistruii nu se vor mai înmulți.

Sărbătoarea lupilor

Citește și: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce le este interzis femeilor să facă pe 29 iunie

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cine este și câți ani are Dolunay Soysert, actrița care joacă rolul Neslihan Soysalan în noul serial „Inimă rebelă”. Iată cum arată aceasta la început de carieră- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Potrivit tradiției populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane și lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite și să nu fure vitele din gospodării.

Tradiția merilor

Conform unei tradiții populare, până în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, femeile nu au voie să mănânce mere. Se spune că dacă încalcă acest obicei, îi vor supăra pe morți. În cazul femeilor văduve, tradiția se respectă până la Sfântul Ilie, ca să fie sănătoase. De asemenea, în tradiția populară, până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă este respectat acest obicei, ogoarele vor fi ocrotite de grindină.

Tradiții legate de vreme

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel[Sursa foto: freepik]

Se spune că în noaptea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, SânPetru pocnește din bici, iar scânteile care apar se transformă în licurici ce vor lumina calea celor rătăciți pe drumuri de munte sau în pădure. De asemenea, se spune că dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli, nucile și alunele vor fi viermănoase.

 

 

 



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

3 motive pentru care cafeaua poate fi un aliat în dieta ta de slăbire

Cine este actorul care dă viață personajului principal Serhan Soysalan, din noul serial „Inimă rebelă”. Publicul l-a cunoscut deja pe Yurdaer Okur în producția „Secrete de familie”, în care a jucat rolul Procurorului Turgut Ali

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies