Cum recunoști un comportament toxic și ce poți să faci după ce l-ai conștientizat

cum recunosti un comportament toxic
Cum recunoști un comportament toxic

De multe ori, ne aflăm în relații cu oameni nepotriviți, ce au un comportament toxic. Din obișnuință sau iubire, majoritatea persoanelor nu realizează că cei de lângă ei se comportă total nepotrivit.

Descoperă în rândurile de mai jos cum să recunoști un comportament toxic, dar și ce trebuie să faci pentru a evita cât mai mult situațiile neplăcute la care te poți expune.

Cum recunoști un comportament toxic

Iată câteva din semnele unui comportament toxic:

Vocabular nepotrivit

comportamente toxice relatie
Comportamente toxice în relație[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Căror persoane merită să le organizezi o petrecere surpriză?

Unul dintre primele semne ale unui comportament nepotrivit este vocabularul vulgar sau nepotrivit. O persoană toxică îți va vorbi urât când se va enerva, dar chiar și în unele situații fără tensiune. Este important să nu îi permiți nimănui să te jignească, indiferent de faptul că va da vina pe oboseală, stres sau supărare. Astfel de oameni sunt toxici pentru echilibrul tău emoțional, deoarece te vor face adesea să te simți prost și chiar să îți pierzi încrederea în propria persoană.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Control excesiv

cum se comporta o persoana toxica
Cum se comportă o persoană toxică[Sursa foto: Freepik]

O persoană toxică poate fi și una care își dorește controlul, în majoritatea situațiilor. Un astfel de comportament poate fi detectat cu ușurință, mai ales dacă vorbim de o relație de cuplu. Această persoană va ține cu orice preț să știe unde ești în orice moment, cu cine ești și de ce ai recurs la anumite comportamente.

Este foarte toxic, deoarece multe persoane ajung să fie manipulate și chiar să își ghideze propria viață în funcție de ceea ce spune cealaltă persoană. Mai mult, o persoană care își dorește controlul nu te va lăsa să faci diverse acțiuni pe cont propriu și va încerca din răsputeri să te însoțească. Un alt semn al toxicității manifestate prin control pot fi apelurile și mesajele foarte dese.

 

 Neinteres față de cei din jur

 

Unele persoane sunt foarte egoiste și se gândesc doar la binele propriu. În momentul când o persoană apropiată, fie că vorbim de prieteni, familie sau partener de viață, pare neinteresat de ce se întâmplă în jur, are un comportament toxic. O astfel de persoană nu are cum să fie empatică și cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, va ajunge să își piardă interesul și față de tine.

Violența

Persoana toxica
Cum se comportă o persoană toxică[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Citește și: Gelozia și singurătatea. Cât de nocive pot fi pentru oameni?

În mod evident, cel mai toxic comportament pe care îl poate avea o persoană este violența. O persoană colerică, ce se enervează mult prea rapid, poate ajunge la astfel de manifestări. Odată întâmplate, trebuie puse instant anumite limite. De obicei, aceste persoane nu recurg la violență asupra celorlalte persoane din prima, însă au un comportament exagerat.

În primă instanță, aceștia pot arunca cu obiecte când se enervează sau chiar să lovească pereți sau perne. Este esențial să nu accepți niciodată astfel de comportamente și să impui limite clare.

 

 Ce poți să faci după ce ai conștientizat un comportament toxic

 

În cazul în care ai observat unele comportamente enunțate mai sus, este important să iei măsuri din timp. Dacă vei agrea astfel de deviații de comportament, cu siguranță vei ajunge în ipostaza de victimă. Totuși, există situații care se pot remedia. Este esențial să ai curajul să comunici deschis și să îi spui exact persoanei de lângă tine ce anume te deranjează. Dacă vei ține toate emoțiile în interiorul tău, fără să îi transmiți mesajul și celeilalte persoane, va considera că modul în care se comportă este normal. În cazul în care nu funcționează comunicarea, este important să te distanțezi cât se poate de astfel de persoane și să încerci să îți canalizezi energia pe oameni pozitivi, cu care te bucuri să petreci timpul. De asemenea, nu e niciodată o idee rea să apelezi la un psiholog, pentru a analiza mai concret situația în care ești, dar și pentru a îți înțelege mai bine emoțiile.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cum să ai o relație bună cu socrii. De ce mamele de băieți dezvoltă o relație dificilă cu nurorile?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies